Tarım İlacında Dışa Bağımlılığa Son
Milyonlarca Euro verilerek yurt dışından temin edilen zirai ilaç artık Türkiye’de de üretilmeye başlandı.
Milyonlarca Euro verilerek yurt dışından temin edilen zirai ilaç artık Türkiye'de de üretilmeye başlandı. Kuraklık nedeniyle zeytin yanıklarının da önüne geçen ilaç, artık düşük fiyatlarla temin edilebilecek.
Bitki özü üreticisi Faruk Durukan, yurt dışından yüksek maliyetlerle getirtilen bir tarım ilacını Balıkesir'in Edremit ilçesinde üretmeyi başardı. Bitkilerin güneş ışığından ve diğer tüm zararlılardan korunmasını sağlayan 'kaolin' maddesi üzerinde Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu (EMYO) ile çalışmalar yürüten Faruk Durukan, kaolini zirai ilaç elde edilebilecek değerlere taşıdı ve kullanıma hazır hale getirdi. Bitkiler üzerinde koruyucu etkisi bulunduğu uzun yıllar önce onaylanan kaolin, sulandırılarak zeytin ağaçları üzerinde uygulanıyor. Bu sayede ağaçlar zeytin zararlılarına maruz kalmamakla birlikte güneş yanıklarından da etkilenmiyor.
"İlacın seri üretimi artık tesislerimizde yapılabilmektedir"
Konuyla ilgili konuşan Faruk Durukan, "Kaolin madeni ülkemizde büyük ölçüde Balıkesir'de çıkmakta. Fakat ülkemizde kaolin işlemesi bu güne kadar 60 mikronun altına indirilemiyordu. Bu yüzden tarım alanında kullanılamıyordu ve bu maddeyi yurt dışından yüksek fiyatlarla temin ediyorduk. Ayrıca pahalı olduğu için de ağaçlarımızda uygulaması çok olmuyordu. Şu anda biz kaolini dünya standartlarına uygun olarak 4-5 mikronlara kadar indirmeyi başardık. Ağaçlar üzerinde uygulamalar yaptık. Biz bu madde ile ilgili 4-5 yıl önce Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa çalışma gerçekleştirmiştik. Fakat seri üretime geçilmediği için kullanılamıyordu. Şu anda bu ilacın seri üretimi artık tesislerimizde yapılabilmektedir. Kaolin, yaz aylarında ağaçları güneşin zararlı ışınlarından koruyor ve ağacın daha az su kullanmasını sağlıyor. Yani bitkiler yaz aylarında, kış ayındaymış gibi su kullanacak. Ayrıca, özellikle zeytinde büyük problem olan zeytin sineği problemini ortadan kaldırıyor. Kaolin ile kaplanmış bir ağaca gelen zeytin sineğinin karnı yarılıyor ve ağaca zarar veremiyor. Bu ilaç, organik tarım şeklinde, yan etkisi hiç olmayan bir üründür" dedi.
ABD'nin güney eyaletlerinde, Fransa, Alman Demokratik Cumhuriyeti, İngiltere ve Çekoslovakya ile birlikte Balıkesir, Bilecik, Bursa, Eskişehir, Çanakkale ve Kütahya'da kaolin yatakları bulunuyor. - BALIKESİR