Tarihi Merinos 77 Yaşında
Merinos Fabrikası'nın eski çalışanları, Bursa Kent Konseyi'nin organizasyonuyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden işlevsel hale getirilen eski fabrika alanında tekrar buluştu.
Bursa'da 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açılan Merinos Fabrikası'nın eski çalışanları, BKK Merinos Çalışma Grubu tarafından düzenlenen programda bir araya geldi. Buluşma öncesinde BKK Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez ve üyeler, Atatürk büstüne çelenk bıraktı. 77. Kuruluş yıldönümünün kutlandığı programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BKK Başkanı Semih Pala, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik ve fabrikanın eski çalışanları katıldı. Birbirleriyle hasret gideren eski mesai arkadaşları, hatıraları tekrar canlandırdı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
"Bursa'da herkesin Merinos'la ilgili hatırası vardır"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın köklü kuruluşların olan, şehrin en önemli üretim merkezi olmuş, şehrin tarihine ve kültür hayatına damgasına vurmuş Merinos Fabrikası'nın 77. kuruluş yıldönümü kutladıklarını hatırlattı. Bursa'nın tarih, kültür ve medeniyet şehri olduğunu söyleyen Altepe, şehrin sanayiye öncülük ettiğini de belirtti. Merinos Fabrikası'nın 77 sene önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından hizmete açıldığını ifade eden Altepe, "Uzun yıllar Bursa'ya ve Türk ekonomisine katkı verdi. Merinos'ta dokunan kumaşlar dünya markası olarak satıldı. Bursa'da herkesin Merinos'la ilgili hatırası vardır. 20 bine yakın ailenin Merinos ile bağlantısı var. Benim de halam, amcam ve yakınlarım bu fabrikada çalıştı. Ben de 1975 senesinde Merinos Fabrikası'nda staj yaptım. Birçok hatıramız var. Merinos, Bursa'ya ayrı renk ve güzellik katmıştı. Bursa'nın sosyal hayatına değer kattı. İlk sinema gösterileri burada yapıldı. 2004 yılında işlevini tamamlayınca Merinos, Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi" dedi.
"Merinos hatırası kitapta da yaşayacak"
Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Hikmet Şahin döneminde başlayan çalışmaların kendi döneminde tamamlandığını ve kültür merkezi ile kongre merkezinin hizmete girdiğini dile getiren Altepe, eskiden olduğu gibi günümüzde de Bursa nabzının Merinos'ta attığını söyledi. Milyonlarca insanın Merinos'a girip çıktığını ve şehrin kültürel hayatına katkı sağlandığını belirten Altepe, programı düzenleyen BKK Başkanı Semih Pala ve Merinos Çalışma Grubu'na teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 'Merinos' kitabını da tanıtan Altepe, "Merinos'un tarihi Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde yaşatılıyor. Tüm sistemleriyle müzede yaşamaya devam ediyor. Artık Merinos'un kitabı da olmuş oldu. Temel atılmasından açılışına kadar tüm tarihi anlar kitapta toplandı. Onlarca çalışan ve yöneticilerin hatıraları toplandı. Tüm belgeler kaybolmadan toplandı. Benim staj defterimin fotokopisi de kitapta yer alıyor. Kendi hatıralarımı ve akrabalarımı gördükçe mutlu oluyorum" diye konuştu.
"Merinos'ta çalışan insanlar, Bursa'nın tarihini oluşturdu"
BKK Başkanı Semih Pala, geleneksel hale gelen Merinoslular Buluşması'nın 4.'sünü düzenlediklerini anlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde BKK'nin organizasyon gücüyle Merinos'un emektarlarının buluştuğunu aktaran Pala, "Merinos önemli bir kurum. Türkiye'nin kurulduğu senelerin örnek tesislerdendir. Merinos'ta çalışan insanlar, Bursa'nın ve Türkiye'nin tarihini oluşturdu. Değerli isimler Merinos'ta yetişti. Birliktelikler uzun seneler devam etmesini diliyorum" dedi.
"Merinos markasının Bursa'dan gitmesini istemiyoruz"
BKK Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez, 'Merinos' kitabının basılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Merinos isminin kaybolmaması için çalıştıklarını da vurgulayan Adısönmez, tescilli Merinos markasının Bursa'da kalması gerektiğini söyledi. Şehir yöneticilerinin Bursa'yı marka şehir yapmaya çalıştığını, yeni markalar çıkarmaya çalıştığını hatırlatan Adısönmez, "Bir marka en az 50-60 senede çıkar. Elimizde Merinos gibi bir marka var. Bu markayı satmaya çalışıyorlar. Gaziantepli bir firma markayı almaya çalışıyor. Hatta bizim logomuzu taklit ediyorlar. Merinos markasının Bursa'dan gitmesini istemiyoruz. Yöneticilerin bu konuyla ilgilenmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Buluşmada, Merinos'un hayattaki en kıdemli çalışanlarından Sait Bildirener de söz alarak hatıralarını paylaştı.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BKK Başkanı Semih Pala tarafından 'Merinos' kitabı, Merinos Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Adısönmez'e hediye edildi. Çalışma Grubu Temsilcisi Adısönmez, Merinos Fabrikası tarafından 1950'li senelerde Devlet sanatçısı Ressam Cevat Dereli'ye yaptırılan, ancak fabrika kapandıktan sonra restorasyon için Ankara'ya gönderilen ve akibeti bilinmeyen değerli yağlı boya tablosunun örneğini gösterdi. Programda ayrıca bu sene vefat eden Merinos futbolcularından Nida Öğretir'e ait 1950'li yılların Milli takım forması, eşi tarafından müzeye bağışlandı.
Programın sonunda Fatih Yıldızgül ve Haluk Doğrugidengil tarafından verilen konserde, emektar çalışanlar doyasıya eğlendi.