Tarihi 'Kervan Yolu' Yeniden Canlanacak
Köprübaşı Kaymakamlığı'nca hazırlanan ve DOKA tarafından desteklenen projeyle birlikte tarihi 'Kervan Yolu' yeniden canlanacak.
Köprübaşı Kaymakamlığı'nca hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen projeyle birlikte tarihi ' Kervan Yolu' yeniden canlanacak.
Trabzon'un Köprübaşı Kaymakamlığı ve Sürmene Belediyesi tarafından hazırlanan, DOKA tarafından desteklenen projede Türkiye'nin en önemli yüksek rakım turba bataklığı olan Ağaçbaşı Yaylası'na dönük eko-turizm, kuş gözlem, endemik bitki gözlem ve doğa fotoğrafçılığı, karavan turizmi ve kültür turizmi yer alıyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Köprübaşı Kaymakamı Hamza Özer, Kervan yolunun antik çağdan 1970'li yıllara kadar, coğrafi yapısı, kaleleri, hanlar ve diğer yapıları ile stratejik ve ticari yol olma özelliğini koruduğunu söyledi. Özer, "Tarihi İpek Yolu'nun, denize açılan en önemli kolunun geçtiği havza; barındırdığı zengin bitki ve hayvan biyoçeşitliliği, eşsiz doğal güzellikleri, kaleler, hanlar, ahşap ve kalem işi süslemeleri ile muhteşem camiler ve konaklar, kiliseler, köprüler, çeşmeler, özgün el sanatları ürünleri vb. pek çok kültürel varlığa sahiptir. Kervan Yolu havzası ekoturizm, yayla ve kırsal ve kültür-doğa güzergahı olarak yepyeni bir anlamla, bölge turizminin parlayan yıldızıdır. Kervan Yolu havzasında bulunan Sürmene ve Köprübaşı ilçelerinin ekonomik ve kültürel zenginliğin en özel ve güzel sivil mimari eserleri saklıdır. Kalem işleri, ahşap oymaları ile birer sanat eseri olan konak ve evler yanında yaşam kültürünün özgün eserleri olan seranderler, fırınlar ve türlerinin ender örnekleri olan metal, ahşap işleme atölyeleri (işlik), çeşmeler, taş yollar ve köprüler henüz farkına varılmayan kültür hazineleridir. Konumu ve coğrafik uygunluğu ile Sürmene-Köprübaşı-Aydıntepe-Bayburt hattını takip eden ve günümüzde araç yolu olarak kullanılmakta Kervan Yolu güzergahı hem taşları hem de tarihi hanları aktif olarak kullanılmaya devam eden Türkiye'nin tek tarihi kervan yoludur" dedi.
TURBA BATAKLIĞI KERVAN YOLU ÜZERİNDE BULUNUYOR
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Trabzon Şubesi Başkanı ve aynı zamanda Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise, tarihi kervan yolunun çok önemli olduğunun altını çizerek, "Tarihi Kervan Yolu'nun içinden geçtiği havza, bölgenin ve Türkiye'nin, 9000 yıllık ekolojik hazinesi olan 2000 metre rakımlı Ağaçbaşı Turba Bataklığı'nı bünyesinde barındırmaktadır. 200 ekolojik bölgeden birisi olan Doğu Karadeniz Dağları'nın merkezinde bulunan 35 hektarlık alanı ve Türkiye'nin en yüksek rakımlı bataklığının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği olarak 2008 yılında başlattığımız çalışmalarda, bataklığın ortasından geçen tarihi Kervan Yolu, yöre sakinlerinin rehberliğinde tespit edilerek 2010 yılında koruma altına alınmasını sağladık. Bataklık, Dede Korkut masallarına konu olmuş ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinin Trabzon bölümünde özellikle belirtilmiştir. Ağaçbaşı Bataklığı Doğa Koruma Alanı kendine has 25 tür bataklık bitkisi yanında zengin fauna ve flora biyo-çeşitliliğiyle, doğa bilimi açısından hazine değerindedir. Bataklık ve Kervan Yolu havzası pek çok endemik yüzlerce farklı türde tıbbi, aromatik çiçeği bünyesinde barındıran, yaban hayatı ve göçmen kuşları bilinçli ve doğaya saygılı gözlemcileri kendisine hayvan bırakacak zenginliktedir" diye konuştu.
Öte yandan, projenin toplam bütçesinin 137 bin 700 TL olduğu öğrenilirken, DOKA tarafından yüzde 75'lik kısmı olan 100 bin 243 bin TL'nin desteklendiği bildirildi. - TRABZON