Tarihi Karargah Binaları 101 Yıl Sonra Gün Yüzüne Çıktı
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Kireçtepe Jandarma Şehitliği yanında, Mustafa Kemal komutasındaki 5. Tümen'e ait karargah binaları ile bir çeşmenin kalıntıları, 101 yıl sonra gün yüzüne çıktı.
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Kireçtepe Jandarma Şehitliği yanında, Mustafa Kemal komutasındaki 5. Tümen'e ait karargah binaları ile bir çeşmenin kalıntıları, 101 yıl sonra gün yüzüne çıktı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin kültürel, doğal, milli ve manevi değerlerinin tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
"Bakanımızın talimatıyla, Gelibolu Yarımadası'ndaki tüm şehitlikleri, kültür varlıklarını, milli ve manevi değerleri tespit ederek, envanterini çıkarıyoruz." diyen Gürkan, bu kapsamda başkanlıkları bünyesindeki uzmanların, Kireçtepe Jandarma Şehitliği bölgesinde, Şevki Paşa'nın haritasından da yararlanarak, Mustafa Kemal'in yaveri Arif Bey'in yaptığı çeşmelerden birinin yerini belirlediğini ifade etti.
Çeşmenin kalıntılarına, bölgedeki bitki örtüsü temizliği çalışmaları sırasında ulaşıldığını anlatan Gürkan, "Bu çalışmalar esnasında aynı zamanda Çanakkale Savaşları sırasında kullanılan bir karargah binasının ilk kez kalıntıları da ortaya çıkarıldı." diye konuştu.
- "Çok önemli kültürel değerleri tespit ettik"
Atatürk'ün Harp mecmuasındaki fotoğrafı nedeniyle, Kireçtepe bölgesinin en çok bilinen yer olduğuna işaret eden Gürkan, şunları kaydetti:
"Bölgede çok önemli kültürel değerleri tespit ettik. Şehitlik yakınındaki çeşme kalıntısı ile bunun yakın çevresinde, Çanakkale Savaşları'nda görev alan 5. Tümen'in karargah yapılarının bulunması çok önemli. Karargah yapılarının kalıntılarının olduğu alan yaklaşık 1800 metrekare. Bu tespitle, Çanakkale Savaşları ile ilgili bir karargah yapısı somut olarak saptanmıştır. Bu anlamda çok önemli. Tespitler yapıldıktan sonra haziranın ilk günlerinde koruma komisyonumuzun kararıyla karargah binası ile Arif Bey Çeşmesi kalıntısı, korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi. İkinci adım olarak belgeleme çalışması yapıyoruz."
Çevre düzenlemesinin ardından kalıntıların bulunduğu alanın ziyarete açılacağını dile getiren Gürkan, "Savaş döneminde Mustafa Kemal'in komutası altındaki 5. Tümen'in karargah binalarının kalıntıları ile Arif Bey Çeşmesi'nin kalıntıları bölgeyi gezen kişiler tarafından ziyaret edilebilecek ve bunun daha iyi anlatımı sağlanacak." ifadelerini kullandı.