Tarihi Eser Sevdalısı Kazım Baykal Panelle Anıldı
Kazım Baykal, ölümünün 13'üncü yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Korumada İlk Adımlar Paneli' ile anıldı.
Paneli yöneten ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Kazım Baykal'ın 1946'da başlattığı kutlu yürüyüşün, son yıllarda Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla daha bir anlam kazandığını belirterek, tarihi eserlerin ayağa kaldırılması çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne şükran borçlu olduklarını söyledi. Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu, 1339 yılında yapılan Orhan Cami ile başlayarak şehri donatın Osmanlı eserlerinin 500 – 600 senelik yapılar olarak günümüze ulaşmasında en önemli faktörün, gerekli restorasyonların doğru biçimde yapılması olduğunu vurguladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Örnekli Kültür Merkezi'nde Kazım Baykal anısına düzenlenen Korumada İlk Adımlar Panelinde, tarihi eser sevdalısı Kazım Baykal ile onunla başlayıp, günümüze kadar ulaşan tarihi eserlerin korunması faaliyetleri ele alındı. Panelin açılış konuşmasını yapan ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, tarihi eserlerin korunması noktasında son 25-30 yılda daha duyarlı bir bakış açısı sergilenmeye başlandığını, özellikle de Bursa'da önemli işler yapıldığını söyledi. Tarihten günümüze ulaşan eserlere daha duyarlı yaklaşıldığını ve birer birer ayağa kaldırıldığını ifade eden Kırayoğlu, "Bu noktada Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere katkı veren tüm belediyelerimize şükran borçluyuz. Bu çalışmaların içinde belediyeler var, valilik var, sivil toplum var. Peki bu konuda ilk adımı kim attı. Bu ilk adım çok önemli. Cesaret ve duyarlılıkla atılan ilk adım hedefe ulaşma anlamında önemli bir gayrettir. Bursa'da bu ilk adım 1946'da Kazım Baykal ile atıldı. Bugünkü kutlu yürüyüş onun eseridir. Yaptıklarının karşılığının ödenmesi mümkün değildir" dedi.
600 yıllık eserler bugüne nasıl geldi
Bursa Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu da panelde Osmanlı'da koruma çalışmaları konulu bir sunum yaptı. Bursa'da 1339 da Orhan Cami ile başlayan ve Emir Han, Hüdavendigar, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi ve Muradiye Külliyesi ile devam eden eserlerin 500 – 600 yıllık olduğunu hatırlatan Oğuzoğlu, "Bu kadar uzun ömre sahip olan bu eserler günümüze kadar nasıl geldi. Hem de estetik özelliklerini kaybetmemişler. Bugüne geldiklerine göre gerekli restorasyonları yapılmış, malzemeleri uygun olarak kullanılmış. 1615'lerdeki Celali isyanlarında zarar gören Uzun Çarşı'daki Kadı Hanı'nın zarar gören 23 dükkanı ile birlikte aslına uygun olarak yeniden yapıldığını kayıtlardan anlıyoruz. Ancak 1800'lerde vakıf kaynaklarının azalmasıyla tamirat için finansman sağlanması noktasında sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Buna rağmen 1855 depreminden sonra yabancılardan borç alma pahasına bu eserlerin ayağa kaldırıldığını biliyoruz. Çünkü Bursa'ya tarihin her döneminde büyük bir önem veriliyordu" diye konuştu.
Kazım Baykal ile tanışma ve çalışma fırsatı yakalayan Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu eski başkanlarından Erhan Yıldızalp ise, konuşmasında ağırlıklı olarak Baykal'ın çalışmalarından örnekler verdi. Kazım Baykal'ın Irgandı Köprüsü ve Ördekli Hamamı'na büyük önem verdiğini dile getiren Yıldızalp, "Irgandı ve Ördekli Hamamı tamamlanmadan ölürsem gözüm açık gider' derdi. Şimdi her iki eserin de ihya edildiğini görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin önemli çalışmaları var. Sadece yer üstünde değil yer altında kalan Beyazıt Paşa Medresesi ile Hançerli Medresesi'nin de ayağa kaldırıldığını görüyoruz. Bu çalışmalar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" dedi.
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Zafer Ünver ise, Kazım Baykal'ın 136 eski eseri Bursa'ya kazandırdığını, kayıt altına alınmayan çalışmalarla bu rakamın çok daha fazla olduğunu vurguladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanlığı'ndan mimar Cihan Atabey de Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bir sunum yaptı.
Panelin sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, panelistlere teşekkür ederek, onlara çınar sertifikası hediye etti.
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Zafer Ünver de Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi eserlere olan duyarlılığı nedeniyle Karlık'a teşekkür plaketi verdi.