Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Tarihi Desenleri Bastona Işliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen bastonlara Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çinilerde kullanılan figürler işleniyor.

ŞENER TOKTAŞ - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen bastonlara Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çinilerde kullanılan figürler işleniyor.

Baston ustası Cumali Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl farklı desenlerle ceviz ağacı ve sığır boynuzundan baston ürettiğini anlatarak, bu yıl da çini desenli baston üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Geçen yıl üzerine zümrüt, yakut ve safir taşı işleyerek 25 bin dolarlık baston yaptığını anımsatan Birol, şunları kaydetti:

"Ebruli bastonlar da ürettik. Bu yıl da çini desenli baston imal ettik. Klasik çini, lale ve haliç çini desenli baston ürettik. Koleksiyon ürünü olan bastonların üzerine çini desenleri işledik. Turistik değeri olan bu ürünlerimizi fuarlarda sergilemeyi amaçlıyoruz. Baston sanatının ileriki kuşaklara aktarılması için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi yaptığımız ürünleri sergiliyoruz ancak baston da birçok sanat gibi unutulmaya yüz tutmuş."

Güzel Sanatlar Öğretmeni Murat Barlak ile böyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden Birol, Barlak'ın kendilerine öncü olduğunu ve bu konuda gelecek kuşaklara aktarılması için kurslar açacaklarını anlattı.

Kilim ve halılarda olduğu gibi bastonlara da işlenen çini desenlerinin farklı anlamlar taşıdığını vurgulayan Birol, şöyle devam etti:

"Figürler konusunu gün gittikçe ilerleteceğiz. Bu bastonlar Selçuklu ve Osmanlı dönemini yansıtmaktadır çünkü Orta Asya'dan gelen bir sanat olduğu için 1071'den bu yana bölgemizde ve ülkemizde İslam sanatları arasında sergilenmektedir. Bu işlerde seri üretim söz konusu değil çünkü tümü sabır isteyen iş. Çini desenli bir baston 12 günümüzü almaktadır. Bu da işin ne kadar ağır olduğunu göstermektedir. Önemli olan baston üzerinde çini sanatını görebilmektir. Hediyelik eşya ve turistik değeri olduğu için bize getirisi çok oldu."

Ağır ve hafif desenler işlendiği için çini desenli bastonların değerinin 3 ila 5 bin lira arasında değiştiğini ifade eden Birol, "Bugüne kadar 80 çeşit baston yaptık. Her türde çok farklı desenler var. Bunu açtığımızda 150'nin üzerinde ürün yaptığımız anlamına gelmektedir. Bastonlarımızın fiyatı 50 liradan başlayıp 25 bin dolara kadar yükselmektedir." diye konuştu.

bastonBitlisCeviz ağacıCumali Birolçini desenOsmanlıSelçuklu

Muhabir Şener Toktaş

Redaktör İbrahim Yakut

Yayınlayan Fatma Can

Tarihi Desenleri Bastona Işliyor
Kaynak: AA / Güncel
title