Tarihi Camide Hırsızlara Karşı İmitasyonlu Çözüm
Aksaray'da 800 yıllık geçmişe sahip Ulu Cami'de yaşanan hırsızlık olaylarına karşı minber kapak kanatlarının ardından mumlukları da imitasyonları ile değiştirildi.
Aksaray Ulu Cami'de yaşanan hırsızlık olayları nedeniyle 800 yıllık tarihi minberin ardından mumluklarının da imitasyonu yapıldı.Ulu Cami'den 1998 yılında çalınarak yurt dışına kaçırılan, 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sayesinde Türkiye'ye getirilen 800 yıllık minberin kapı kanatlarının ve diğer değerli parçalarının çalınmaması için imitasyon çözümü geliştirildi.Ulu Cami İmamı İsmail Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 800 yıllık Ulu Cami'nin Selçuklu dönemine ait en önemli camilerden biri olduğunu, Konya Alaaddin Camisi gibi bir tepe üzerine kurulu nadide eserler arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'de minberi tarihi değere sahip sadece 4 caminin bulunduğunu bildiren Akbaş, "Konya Alaaddin, Sivas Divriği, Bursa Ulu Cami ve en son olarak da bizim Aksaray Ulu Camisi'nin minberleri abanoz ağacından yapılıyor. Kündekari tekniğiyle yapılan bu eserlerde hiçbir şekilde çivi kullanılmıyor. Hindistan'da yetişen abanoz ağacı, uzun yıllar dayanması ve işlenmesinden dolayı tarihi değere sahip oluyor" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Aksaray Ulu Cami'nin kayıp olan minberin kapı kanatlarının 2013 yılında Türkiye'ye getirilmesinin ardından bazı kararlar alındığını anlatan Akbaş, şunları kaydetti: "Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda değerli minber ve mumlukların yerine imitasyonu konuldu. Bu eserlerin orijinalleri hırsızların hedefi haline geliyordu. Bu yüzden artık tarihi esere sahip parçaların orijinallerini camide bulundurmuyoruz. Orijinal parçaların yerine takılan imitasyon parçalar sayesinde hırsızların bir daha tehdidi olmayacaktır. Orijinal parçalar ise bakanlığın belirlediği müzelerde sergileniyor." -