Tarihi Bir Roman, Öngörülemeyen Bir Yolculuk
New York Times arşiviyle başlayan, Macaristan'daki Corvina Kütüphanesi ve Sultan Abdülhamid'le ilgili bir haberle devam eden araştırma, okuyucunun karşısına tarihi bir roman olarak çıktı.
Can Orhun, ikinci kitabı Ex Libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu ile ülkemizdeki okurlara yeni bir edebi deneyim sunmaya devam ediyor. Oğlak Yayınları'ndan çıkan eser, daha ilk cümlelerinde okuyucuya farklı bir kitabı elinde tuttuğunu gösteriyor. Roman, bir beddua ile başlarken, bu sıra dışı başlangıç bir anlamda sayfalardaki gerilimi, tutkuyu ve mücadeleyi okuyucuya yansıtıyor.
Eski bir yazma, korkunç bir beddua ve değişen hayatlar
Eser, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ragıp Paşa Kütüphanesi'nde çalışan Kazım Efendi'nin Pertev Efendi'ye verdiği eski bir yazma ile başlıyor. Kitaplara âşık olan Pertev Efendi'nin hayatında yarattığı değişimi konu alarak ilerliyor. Saraydan alınan yazmanın kim tarafından yazıldığını gösteren Ex-libris kısmındaki not, Pertev Efendi'nin sakin hayatını alt üst ederken, yazmayı asıl sahibine götürmek isteyen kahramanın yaşadığı olaylar akıcı bir şekilde işleniyor.
Romandaki tarihsel kurgu uzun bir araştırmanın sonucu
Pertev Efendi'nin verdiği mücadeleler ve bu olayların ruhunda yarattığı değişim, aynı zamanda okuru da kendi iç dünyasını sorguladığı farklı bir boyuta götürüyor. Yazmanın çalıntı olduğunu fark eden ve yeniçerilerden canını kurtarmak için sevdiği her şeyi geride bırakan Pertev Efendi, kendisine yol arkadaşlığı eden Kuru Mustafa Efendi ile önce Patmos'a sonra bir gizem şehri olan Kudüs'e gidiyor. Kitabın kurgusunu tarihsel gerçeklere göre tasarlayan yazar Can Orhun, dönemin el yazmaları konusunda ciddi bir araştırma yapması ile de dikkat çekiyor.
New York Times ile başlayan kurgu Corvina Kütüphanesi ile devam etti
Can Orhun, kitabın yazım sürecini ise şu sözlerle anlatıyor: "New York Times gazetesinin arşivlerinde karşılaştığım bir metin, Macaristan'daki Corvina Kütüphanesi ve Sultan Abdülhamid'e ait 19. yüzyıldaki bir haber kurguyu oluşturmak için bana yol gösterdi. Bunları bulabilmek için yabancı kütüphanelerin el yazmalarını barındıran arşivlerinde bir hayli zaman geçirmem gerekti. O dönemde bir Osmanlı toprağı olan Patmos Adası, Kudüs veya Rodos gibi yerlerdeki günlük yaşamı, seyahat şekillerini, kütüphanelerini, manastırlarını, elimden geldiğince döneme ait seyyahların güncelerini okuyarak bir sahne oluşturmaya çalıştım."
Can Orhun kimdir?
1967'de İzmir'de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'ni bitirdi. Bir süre Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi "Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi" bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli arkeolojik kazılara katıldı. Türkiye'de seyahat etmenin bugünkü kadar yaygın olmadığı doksanlı yıllarda Hindistan, Nepal, Mısır, Küba, Kamboçya gibi pek çok ülkeye uzun seyahatler yaptı. 2000'li yılların başında, Fil adlı internet dergisine gezi yazıları ve fotoğraflarıyla katkıda bulundu. Son on beş yıldır İstanbul'da bilişim alanında çalışmakta, birçok dergide uzmanlık alanıyla ilgili yazılar yazmakta ve yönetici olarak görev yapmaktadır. İlk kitabı olan Yusuf'un Limanları 2016'da yayımlanmıştır.