Tarihe Tutulan Işık: Eğirdir
Eğirdir; kültürel tarihi, antik kentleri, eşsiz faunası, renkleriyle sizi büyüleyen doğa harikası gölleri, misafirperver halkı, Yeşil Ada'sı ile birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış.
Tanrı'dan torpilli bir kent Eğirdir. Eğirdir ve çevresi turizmin dört mevsim yapılabildiği ve her türlü doğa aktivitelerine meraklı misafirlerini mutlu edecek seçenekler sunan bir bölge… Bu bölge gerçekten de sıra dışı manzaraları her an size sunuyor.
Sakin Şehir Eğirdir! Eğirdir Cittaslow ile gündemde…
Eğirdir'in Cittaslow Şehri olduğunu biliyor muydunuz? Eğirdir'de oldukça önemli çalışmalar yapılmaya başlanmış bile… İstanbul'un kaosundan kaçarak uçakla neredeyse 1.5 saat içerisinde bölgenin yavaş yaşamına ayak uydurabiliyorsunuz.
Eğirdir bölgesine Cennet-i Abad denildiğini biliyor muydunuz? Gerçekten de burası sıra dışı bir cennet.
Eğirdir Göller Bölgesi'nin merkezinde, Eğirdir Gölü çevresinde bulunan göllerin başlıcaları; Kovada Gölü, Gölcük Krater Gölü, Burdur Gölü, Akşehir Gölü, Beyşehir Gölü…
Eğirdir Halkı Mustafa Kemal Atatürk'e Can Adası'nı Hediye Etmiş!
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1930 yılında ziyareti sırasında Eğridir için söylediği söz '' Ne muhteşem manzara… Gezi sırasında rahatsızlanan Atamıza doktorlar bol oksijenli Eğirdir havasının iyi geleceğini söylemişler ve gerçekten de Atamız hızlı bir şekilde iyileşmiş. Her yıl 6 Mart'ta Yüce Atamız için etkinlikler düzenleniyormuş.
Eğirdir Tarihi
Eğirdir, coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca birçok kavimin yaşadığı önemli bir kent. Bölgede geçmişten günümüze birçok uygarlığın izlerini bulmak mümkün. M.Ö. 1800-1200 yıllarından itibaren Arzawa Kırallığı ile Luwiler sonrasında sırasıyla ,Frigler'e, Lidyalılar'a, Persler'e, Romalılar dönemine ait antik kentler ve tarihi eserler bulunmuş.
Bölge Bizans döneminde ''Prostanna'' diye anılan Eğirdir'in HelenistikDönem'deAkritur'' Akroterion olarak anılıyor.
Apollon Kelebeği'nin İzinden…
Apollon Kelebeği'nin Kanatları Arasından 7 Renkli Göl Eğirdir…
Dağlık bölgelerde yaşayan Apollon kelebeği 6.000 metre yükseklikte bile yaşayabilen, oldukça güzel bir kelebek türü... Vücutları kürke benzeyen siyah tüylerle kaplı, siyah benekli beyaz kanatlar diğer kelebeklere oranla daha büyük.
Eğirdir'de Nereler Gezilir?
Akpınar Köyü Seyir Terası
Eğirdir Gölü'nü kuş bakışı izleyebileceğiniz seyir terasından gölün olağanüstü büyüklüğünün farkına vararak, yedi renge bürünen göl de eşsiz manzaraları fotoğraflayabilirsiniz. Manzaranın eşsiz karelerini yakalamak için burada uzun bir mola vermek lazım. Manzara seyrederken tahinli gözlemesini tadabilirsiniz.
Ayestefanos Kilisesi
Eğirdir'in Yeşilada bölgesinde bulunan kilisenin yapılışı 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Her yıl düzenli olarak 1 Eylül'de Rumlar bu kiliseye gelip hacı oluyorlarmış.
Eğirdir Sivrisi
1750 metre yüksekliğinde olan Eğirdir Sivrisi olarak biline dağ, Prostanna Antik Kenti'ne ev sahipliği yapmış. Panoraması ile adeta sizi büyülüyor.
Tarihi Pınar Pazarı
Tarihi Pınar Pazarı, başlangıç tarihi bilinmese de 800 yıl öncesine kadar tarihlenen, geçmişten günümüze bölgenin en eski pazarı. Eylül ayından itibaren haftada bir gün pazar kuruluyor. Sekiz hafta boyunca pazardan, süt ve süt ürünleri, sebze, meyve ve hayvan satışı yapılıyor. Çevresindeki yerel restoranlarda yerel yemeklerden tadabilir, yerel halkla sohbet edebilirsiniz.
Baba Sultan Türbesi
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde tarikat liderlerinin yoksulları doyurmak, din eğitimleri vermek için yaptırılmış. O çağlarda Eğirdir'in bilim merkezlerinden biri olduğu biliniyor.
Ertokuş Medresesi Atabey
Malazgirt Zaferi ile Anadolu egemenliğinin Selçuklulara geçmesinden sonra, Atabey'i 1224'de Alâaddin Keykûbat'ın Sûbaşısı Antalya Valisi bulunan Mubârizüddin Ertokuş almış.
Selçuklular döneminde bilinçli bir şekilde kervansaray ağıyla donatılan Konya – Antalya güzergahındaki yerleşimlerden birisi olan Agros'a (Atabey) önem verildiği, Ertokuş tarafından burada 1224 yılında inşa ettirilen Medreseden anlaşılmakta. 13. yüzyıl başlarında tamamen Türkleşen bölgede, önemli bir yerleşim merkezi olarak beliren Atabey'deki Medrese, Osmanlı Devleti eğitim sistemi içinde de fonksiyonunu devam ettirmiş.
Keyhüsrev Kervansarayı
Klasik Selçuklu Hanları'ndan biri olan Keyhüsrev Kervansarayı, Eğirdir Gölü kıyısında Yeni mahalle bölgesinde yer alıyor. 1237 yılında Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış. 64 yıl sonra yangında büyük çapta zarar gören han bugün yıkık durumda.
Yeşilada
Eğirdir şehir merkezine 1.5 km. uzaklıkta olan Yeşilada, 9 hektar alan üzerinde taş temelli ahşap evleri, dar sokakları ve küçük balıkçı barınağı ile otantik özelliğini korumakta. Eskiden halk arasında ''Nis'' olarak bilinen ''Yeşilada'', balık lokantaları ile ünlü…
Ada'da ayrıca Hıristiyanlarca kutsal sayılan Aya Stefanos kilisesi yer almaktadır. Dünyanın en eski belki de ilk Kinisaları yani rahibe okulları burada yer alıyor. Mübadele döneminden önce Burdur, Afyon ve Isparta Hristiyanları'nın senede bir defa burada toplandıkları ve hacı olmak için gölün kuzeyindeki Hoyran'a gittikleri, burada bulunan ve içinde Meryem Ana Manastırı'nın bulunduğu Limnai Adası ve Frig dönemi Tırtar Kaya Mezarları bölgesinde 3 gece kalarak hacı oldukları bilinmekte…
Uzun yıllar Türklerle birlikte Yeşilada'da yaşayan Rumlar, Mübadele Zamanı Atina'nın Nikea şehrine göç etmiş.
Aksu Zindan Mağarası
Zindan mağarası içinde kış ve bahar aylarında oldukça kuvvetli akan yeraltı deresi bulunmakta. Eurymedon Açıkhava Tapınağı ve Roma köprüsü Zindan Mağarasına yakın konumda…
Barla
Barla Eğirdir'e 25 km uzaklıkta bulunan, Eğirdir Gölü'ne 18 km kıyısı olan yerleşim yerinde, M.Ö I. yüzyıl'da para basıldığı kaynaklardan tespit edilmiş. Bu bölgeyi gezdikçe ne kadar değerli bir bölgede adım attığımı anladım.
Eğirdir Gölü Plajları
Altınkum Plajı ince kumlu olup, şehrin içinde ve gölün yüzmeye en elverişli plajı…
Eğirdir-Barla yolu üzerinde bulunan Bedre plajı ise merkeze 11 km. mesafe de 1500 metre sahil şeridi olan ve modern işletmeciliği ile güzel bir yüzme, dinlenme ve kamp yeri.
Yalvaç Taşevi plajı ve Senirkent Kayaağzı Plajları ise oldukça keyifli.
Eğirdir'e Nasıl Gidilir?
Eğirdir İstanbul'a 600 km uzaklıkta, İzmir'e 382 km, Ankara'ya ise 400 km uzaklıkta. Isparta'dan Eğirdir'e yarım saatte ulaşmak mümkün… İstanbul'dan Isparta'ya THY'nın tarifeli uçağı bulunuyor.
Eğirdir'de Nerede Kalınır?
Eskiciler Konağı
Eskiciler Konağı Nis Otel, Eğirdir Gölü'nün kenarında konumlanmış, 1905 yılında yapılmış olan konakta geleneksel Eğirdir evi yakın zamanda eski dokusuna sadık kalınarak restore edilmiş. Eskiciler Konağı, adını uzun yıllar konakta ikamet eden Eskiciler ailesinden almış. Göl manzaralı odalarından her an eşsiz manzaralara şahitlik ediyorsunuz. Ailelerin rahatlıkla kalabileceği harika bir konak. Eskiciler Konağı'nın odalarında misafirler için her türlü konfor düşünülmüş.
Eskiciler Konağı'nda sabah kahvaltıları oldukça çeşitli.
Eskiciler Konağı Nis Otel
www.eskicilerkonagi.com
Eğirdir'de Ne Yenir?
Yeşilada Big Fish Restaurant
Yeşilada'nın seçkin bölgesinde konumlanan Big Fish Restaurant'da, gölden yakalanan taze kerevitleri, tavada pişmiş sazanları, leziz mezeleri şömine etrafında tadarak, keyifli bir Eğirdir gecesi yaşayabilirsiniz. Oldukça güzel mezeleri var.
Kurma balık, sazan kızartması ve kerevit mutlaka tadılmalı. Bu bölgede Rumlar'ın yaşaması nedeniyle Ege mutfağının lezzetleri menülere yansımış. Oldukça keyifli bir aile işletmesi… Şu sıralar şömine başında yemek ise ayrı bir keyif…
www.yesiladabigfish.com