Haberler

Tarih Vakfı Başkanı Tekeli: İstenen Demokrasinin İçeriği Boş

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TARİH Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, halkın askeri rejim değil demokrasi istediğini vurgulayarak, "Ama bir eksik var. Bu demokrasinin içeriği boş. Nasıl bir demokrasi istenildiği belli değil" dedi.

TARİH Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, halkın askeri rejim değil demokrasi istediğini vurgulayarak, "Ama bir eksik var. Bu demokrasinin içeriği boş. Nasıl bir demokrasi istenildiği belli değil" dedi.

Çeşme Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği tarafından Çakabey Kültür Merkezi'nde, "Demokrasi ve İzmir" konulu konferans düzenlendi. Tarih Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansı, CHP İzmir eski Milletvekili Mustafa Moroğlu, Sosyal Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran ve vatandaşlar izledi.

'DEMOKRASİ GÖKTEN İNMİYOR'

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sosyal Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde hayatını kaybedenleri rahmetle anarak sözlerine başladı. "Demokrasi gökten inmiyor" diyen Onur, demokrasinin nazik bir fidan olduğunu dile getirdi. "Demokrasi fidandan ağaca dönüşemiyor. Ne yazık ki ülkemizde hiçbir şey bu nedenle kurumsallaşamıyor" diyen Onur, demokrasinin sadece lafta kaldığını belirtti.

'MESELE DEMOKRASİYİ KONUŞABİLMEK'

Daha sonra kürsüye gelen Tarih Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, bir demokrasi reçetesi sunmayacağını belirtip, "Bu tür demokrasi reçetelerinin sunulması, büyük bir fiyaskodur. Demokrasi konusunda konuşarak, bugünkü demokrasi bilincini yeni bir noktaya sıçratması için ne tür konuşmalar yapmalıyız ve bu konuşmalarımızın ajandası ne olmalı? Bunun üzerinde duracağım" diyerek konuşmasına başladı. Askeri darbeleri daha önce de gördüklerini vurgulayan Tekeli, "Halk demokrasi istiyor. Halk askeri rejim istemiyor. Halk diktatörlük istemiyor. Ama bir eksik var. Bu demokrasinin içeriği boş. Nasıl bir demokrasi istenildiği belli değil. Kalkıp bir diktatörlüğü demokrasi diye sunmaya çalışabiliyor ve biz bu konuda tereddüt duymuyoruz. Mesele çok hafif görülebilir. Mesele, demokrasiyi konuşabilmek. Biz demokrasiyi konuşabiliyor muyuz diye kendi kendimize sormamız gerekir. 15 Temmuz'da Türkiye büyük bir tehlikenin eşiğinden döndü. Türkiye'de ortaya çıkan bir dini cemaat, normal bir cemaat olarak gelişirken, dönüşerek, uluslararası bir aktör olarak ve büyük gayrimenkulleri kontrol ederek, iktidar talebini ortaya koyan ve darbe yapma girişimi içine giren bir örgüt haline nasıl dönüştü? Bu sorunun, suçlu yahut suçsuz olmanın ötesinde Türkiye'nin sosyal yapısı ile ekonomik yapısı ile açıklanması gerekir. Devlet, bu olaydan sonra bu örgütün temizlenmesi ve cezalandırılmasına yönelik kararlar aldı. Benim gibi plancılar için bu yaklaşım tatmin edici değil. FETÖ'ye tek bir kötü örnek olarak bakmak yerine, bu örneği ortaya çıkaran koşulların nasıl ortadan kaldırılacağını konuşabilmemiz gerekir" diye konuştu.

Konuşmasının ikinci kısmında, Türkiye'nin yeni bir demokrasi projesi geliştirebilmesi için hangi temel konular üzerinde tartışma açması gerektiğini değerlendiren Prof. Dr. İlhan Tekeli, uzlaşı anayasası yapılması gerektiğini söyledi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title