Haberler

Taraklı Termal'de "Yalaza"lı Ramazan Gecesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Taraklı'da Ramazan Geleneği" Taraklı Termal Ramazan Çadırı'nda tazelendi.

Taraklı Belediyesi ile Taraklı Termal tarafından düzenlenen "Ramazan Kültür-Sanat Programı"; Taraklı'lı Prof. Dr. Mehmet Erkal ile Hafız Hasan Çolak'ın "Taraklı'da Ramazan Geleneği" konulu söyleşi ile başladı.

Sakarya'nın Taraklı Belediyesi ile Taraklı Termal A.Ş tarafından Ramazan Ayı boyunca her hafta Taraklı Termal Ramazan Çadırı'nda ortaklaşa düzenlenecek olan "Ramazan Kültür-Sanat Programı"; Ramazan ayının ilk gecesi gerçekleşen Taraklı'lı ünlü Prof. Dr. Mehmet Erkal ile Orhan Camii Emekli Müezzini Hafız Hasan Çolak'ın "Taraklı'da Ramazan Geleneği" konulu söyleşisi ile başladı.

Seçkin davetliler ve misafirler

Tarihçi-Yazar Fahri Tuna'nın organizasyonu ve sunumu ile gerçekleşen programa; Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Taraklı İlçe Müftüsü Fahrettin Kaya, Taraklı Termal A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç, Taraklı Termal A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tunç, Kuzuluk Kaplıca Evleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Taştan, Kuzuluk Kaplıca Evleri yöneticileri ile Taraklı sakinleri ve çok sayıda bayan katıldı.

Taraklı Termal Ramazan Çadırı'nda

Taraklı Termal'de Hafız Hasan Çolak'ın okuduğu ezan ile birlikte hep birlikte açılan oruç ve ardından Prof. Dr. Mehmet Erkal'ın Taraklı Termal'de kıldırdığı Akşam Namazı ve Taraklı'nın tarihi Camii'nde kılınan Teravih Namazı sonrası Taraklı Termal Ramazan Çadırı'nda başlayan programda; aslen Taraklı'lı olan ve Fıkıh Profesörü olarak tanınan Prof. Dr. Mehmet Erkal ile aslen Taraklı'lı olan ve Yalaza Profesörü olarak tanınan Hafız Hasan Çolak ; yaptıkları espri ve sohbetiyle Taraklı'nın eski Ramazan geleneğini anlattı.

Taraklı'da Ramazan ayı'nda kızdırmak, şaka geleneği ve Temcit geleneği vardı

Osmanlı'nın ilk tarihinin Taraklı'da yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Erkal; "Burada biri yerleşik, biri de gezgin Yörük vardır. İkinci dili olmayana da Yörük denir. En büyük övünç kaynağımız Müslümanlıktır. En zor iftar, yalnız başına oruç açmaktır. Eskiden Taraklı'da tutulan oruçta İkindi'den sonra bazılarının başına sigara vurması, onları sinirlendirdi. Burada Ramazan ayı'nda birbirlerine kızdırmak moda idi. Hatta pide kuyruğuna giren, o kişinin uzun sıradan sonra aldığı koltuk altıdaki pidesi, birileri tarafından alınıp, köpeklere atılması, kavgalara yol açardı. Taraklı'da Ramazan ayında şaka geleneği, Temcit geleneği fazla idi. Taraklı; şakalarıyla, yalazalarıyla ve temcit geleneği ile tanınan bir yerdir" diyerek, Ramazan anılarını anlattı.

Yaptığı yalazalar başından geçen ilginç anılar

Çevresinde Yalaza Profesörü olarak tanınan ünlü Hafız Hasan Çolak ise gecede yaptığı espri ve anlattığı fıkralarıyla davetlileri kahkaha boğdu. Taraklı'nın eski Ramazan geleneklerini anlatan Hasan Çolak, yaptığı yalazalar ile gerek Taraklı'da, gerekse müezzinliği döneminde başından geçen ilginç ve güzel anılarını da paylaşarak, davetlilere güzel bir Ramazan gecesi yaşattı. Program sonrasında; Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman tarafından Prof. Dr. Mehmet Erkal'a, Taraklı Termal A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Genç tarafından da Hafız Hasan Çolak'a günün anısı olarak Taraklı Evleri Maketi hediye edildi. Bundan sonra haftalar da Taraklı Termal Ramazan Çadırı'nda gerçekleşecek olan programda; "28 Temmuz 2012 Cumartesi, Saat: 23.00; Yönetmen Bahadır Karataş / Yönetmen Mete Özok ile Sinema söyleşileri: "Mümkünlü Reklamları Bağlamında Taraklı" film gösterimi. 3 Ağustos 2012 Cuma, saat: 23.00; Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman ile "Dünya'da ve Türkiye"de Zaman" konulu dia gösterisi ve söyleşi.

10 Ağustos 2012 Cuma, saat: 23.00; Tiyatro oyuncusu Nejat Birecik ile "Sahnelerde Çeyrek Asır" konulu tiyatro söyleşisi" yer alacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close