Haberler

"Taraflar Siperleri Kazmış Bekliyorlar"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP'li vekillerin de aralarında olduğu bir grup DTK'lı, Kuzey Irak'taki Mahmur kampını ziyaret etti.

Irak Kürt bölgesel yönetimini ziyaret ederek Kürtler arasında ulusal birliğin sağlanması için görüşmelerde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) koordinasyon kurulu üyeleri çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulundu.

PKK'nın Irak'taki yapılanması olan PÇDK yetkilileri ile görüşen ve Mahmur kampını da ziyart eden heyet adına konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, çalışmalarının temel ekseninde Kürtlerin ulusal ve demokratik birliğinin yattığını, bu konuda pratik adımlar atmanın zamanın geldiğini, bu yönde de olumlu izlenimler edindiklerini söyledi. Üçer, Irak'ta Kürt bölgesel yönetimi ile Irak merkezi hükümetinin savaş için siperlerini kazdığını ve beklemede olduğunu da belirtti.

Demokratik Toplum Kongresi Koordinasyon kurulu üyeleri, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DTK Daimi Meclis üyeleri Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Vedat Çetin, Siirt eski milletvekili Osman Özçelik ve BDP MYK üyesi Yüksel Mutlu'dan oluşan DTK heyeti, Irak Kürt Bölgesinde Suriye Kürtlerinin kazanımları ve yaşadığı sorunlar ile Kürtlerin ulusal ve demokratik birliği konusunda bir hafta süren gezileriyle ilgili izlenimlerini düzenledikleri bir basın toplantısıyla açıkladı.

PÇDK İLE DE GÖRÜŞTÜLER

DTK Diyarbakır İl binasında Irak Kürt bölgesine giden heyet adına konuşan BDP Van Miletvekili Özdal Üçer, gezilerinin amacının Ulusal birlik temelinde, Ortadoğu'da yaşanan son gelişmelere ilişkin hem DTK'nin görüşlerini ifade etmek, hem Suriye'de Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelerde yaşanan son duruma ilişkin ulusal birliğin önemini dile getirmek olduğunu söyledi.

Irak Kürt bölgesinde, bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesud Barzani'nin yanısıra Goran Hareketi, Hizbi Şui, Yekgirtu İslam, Komala İslam, Hizbi Zahmetkeşan, Parlamenterler Birliği, PKK'nın Irak'taki yapılanması Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) ve Türkiye'den 1990'lı yıllarda göç eden ailelerin kaldığı Mahmur Kampı'nı ziyaret ettiklerini kaydeden Özdal Üçer, Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Başkanı Celal Talabani ile de bir görüşme planladıklarını ancak Talabani'nin ani rahatsızlığı nedeniyle bunun gerçekleşmediğini anlattı.

"SURİYE KÜRTLERİNİN KAZANIMI BÜTÜN KÜRTLERİNDİR"

Irak Kürt bölgesinde Kürtlerin Ulusal ve Demokratik Birliği için çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ile de bir araya geldiklerini belirten Üçer, şunları söyledi:

"Heyetimizin öncelikli gündemi, Suriye'de Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerdeki gelişmelerdi. Rojava Kürtlerinin yaratmış oldukları kazanımların tüm Kürt halkının kazanımları olduğu gerçeği görüştüğümüz tüm kesimlerin paylaştığı bir tespittir. Bununda ötesinde tüm Suriye'de olduğu gibi Rojava'da da bir dram yaşanmaktadır. Rojava halkının kendi öz yurdundan göç etmesi gibi bir tehlike vardır.

Bu her şeyden önce insani bir konudur. Bu temelde Kürt Ulusal birliğin önemini de gözeterek yapılan görüşmelerde özellikle kış ayları ile birlikte Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve bu konuda bir an önce sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağlanmıştır"

"KÜRTLERİN ULUSAL BİRLİĞİ OLMAZSA OLMAZ DURUMDADIR"

21'inci yüzyılda Kürtlerin demokratik birliğinin artık olmazsa olmaz durumda olduğunu belirten BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "DTK olarak bu gerçeği sürekli dillendiriyor ve çalışmalarımızın eksenine ulusal birliği koyuyoruz.

Bu görüşmelerimizde ele aldığımız bu konuda önemli değerlendirmelere tanık olduk. Fakat artık bir adım öteye geçip pratik çalışmalara yoğunlaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Sonuç olarak Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler karşısında ulusal birliğin önemi ve Ulusal Konferans'ın aciliyeti de bir kez daha tüm Kürt çevreleri tarafından ifade edildiğini vurgulayabiliriz. Heyetimizin ziyaretlerini genel olarak değerlendirmek gerekirse çok sıcak bir atmosferde karşılandığımızı ifade edebiliriz.

Ayrıca bu seferki ziyaretlerimiz sadece bazı siyasi partiler ve hükümet yetkilileri ile sınırlı kalmamış, birçok sivil toplum örgütü ve halkla da temaslarımız söz konusu olmuştur. Genel itibari ile yapılan görüşmeler olumlu geçmiş olup bundan sonra söz konusu çalışmalarımız aynı eksende devam edecektir" diye konuştu.

"KÜRDİSTAN'DAKİ SORUNLAR İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ"

Toplantıdan sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özdal Üçer, yaptıkları bütün görüşmelerde ön plana çıkan şeyin 4 parça Kürdistan'ın herhangi bir parçasında yaşanan bir sorunun çözümü için ulusal birliktelik içinde hareket edilmesi olduğunu da belirterek, " Suriye Kürdistan'ın da yaşanan Kürtlere yönelik ambargoların kaldırılması, sınır kapılarının insani yardım için açılması çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca sivil toplmum örgütleri de Suriye Kürtlerine yardım için kampanyalar düzenlemeli" dedi.

"SİPERLER KAZILMIŞ, BEKLİYORLAR"

Irak Kürt bölgesel yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasındaki gerginliği de değinen Özdal Üçer, Irak'ın diger bölgelerini ziyaret etme şansımız olmadı. Umuyorum gelecekte Irak'ın diğer bölgelerini de ziyaret etme şansını buluruz. Yani taraflar siperleri kazmış, bekliyorlar. Umuyoruz ki, böyle bir savaş ortamı yaşanmaz. Ve, umuyoruz ki Fedaral Kürdistan'ın sınırlarını ilhak etme durumu gerçeklesmez, Kürtler de kendini savunmak durumunda kalmaz.

Aslında yaşanan sorun diplomatik kriz niteliğinde. Sorunun savaşa gerek kalmadan çözülmesini diliyoruz. İnşallah tek bir damla kan akmadan, tek bir can yetirilmeden bu sorun, bu kriz giderilmiş olur" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close