Taman Mini, Endonezya'nın Tüm Kültürel Zenginliklerini Yansıtıyor
Endonezya'da "Taman Mini" adıyla bilinen "Güzel Endonezya Minyatür Parkı", ziyaretçilerine ülkenin tüm kültürel çeşitlilik ve zenginliğini bir arada görme fırsatı sunuyor.
MAHMUT ATANUR - Endonezya'da "Taman Mini" adıyla bilinen "Güzel Endonezya Minyatür Parkı", ziyaretçilerine ülkenin tüm kültürel çeşitlilik ve zenginliğini bir arada görme fırsatı sunuyor.
Başkent Cakarta'nın doğusunda 1975'te kurulan parkta Açe, Kalimantan, Sumatra ve Bali gibi 34 eyaletinin kültürel özelliklerini yansıtan gerçek boyuttaki evler ve bölgelere özgü kültürel zenginlikler sergileniyor.
Sanat, geleneksel el sanatları, tiyatro ve dans gibi alanlarda çeşitli kültür etkinliklerinin düzenlendiği park, müze, tapınak, su parkı, kaktüs parkı, papatya parkı ve kuş parkı gibi bölümlerden oluşuyor.
Ziyaretçilere 150 hektarlık alanda kurulu olan parkı rahat gezebilmeleri için bisiklet, küçük tur aracı, tren, havaray ve teleferik gibi ulaşım imkanları sunuluyor.
Taman Mini Kültür Programı Direktörü Yulia Manikam, parkın ziyaretçilere Endonezya'nın tüm kültürel çeşitliliğini kısa sürede bir arada görme fırsatını sunduğunu söyledi.
Parkın fikir babasının eski Devlet Başkanı H. Muhammed Suharto'nun eşi Hartinah Suharto olduğunu anımsatan Manikam, "Başlangıçta park içinde 26 eyaleti simgeleyen kompleksler vardı. Bazı bölgelerin eyaletlere ayrılmasıyla eyalet sayısı 33 oldu. Kuzey ve Doğu Kalimantan eyaletleri, benzer kültürel özellikler taşıdığı için ikisine tek bir alanda kompleks oluşturduk. Doğu Timor'un Endonezya'dan ayrılması üzerine bu bölge için yapılan kompleksi de müzeye çevirdik." diye konuştu.
Her eyalet kendi kompleksinin bakımını yapıyor
Parkta müze ve eğlence bölümleri dahil yaklaşık 100 turistik alanının olduğunu ifade eden Manikam, Taman Mini'yi her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.
Manikam, eyaletlere ait komplekslerin bakımının her eyaletin idari yönetimine ait olduğunu sözlerine ekledi.
Endonezya'da 17 binden fazla ada bulunuyor. Javanese, Sundanese ve Batak gibi 300'den fazla etnik gruba ev sahipliği yapan ülkede kırsal alanlar ve kıyı bölgelerindeki yaşayan halkların hayat tarzı ve kültür bakımından büyük farklılıklar görülüyor.
Yaklaşık 260 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. ülkesi olan Endonezya, aynı zamanda en kalabalık Müslüman nüfusu barındırıyor. Ülke nüfusunun yüzde 87'si Müslüman, yüzde 10'u Hristiyan, yüzde 1,7'si Hindu ve yüzde 1,3'ü de diğer inanç sahiplerinden oluşuyor.