Talat'ın Nüfus Káğıdı Temizliği
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Dava Açtığı, Aralarında ATO Başkanı Sinan Aydın Aygün ve Jak Kamhi'nin de Bulunduğu 156 Kişinin KKTC Vatandaşlığı İptal Edildi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın dava açtığı, aralarında ATO Başkanı Sinan Aydın Aygün ve Jak Kamhi’nin de bulunduğu 156 kişinin KKTC vatandaşlığı iptal edildi.
Yüksek İdare Mahkemesi, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 2002-2003 döneminde verdiği vatandaşlıklarda usulsüzlük yapıldığını hükme bağladı. Talat’ın avukatına göre, Sinan Aygün’ün KKTC kimliğinde gösterdiği adres de sahte çıktı. Davalılar arasında yer alan NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’un vatandaşlığı ise geçerliliğini korudu.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2003 yılında muhalefet lideriyken, 2002 ve 2003 yılları arasında 15 ayrı Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilen çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 223 kişi aleyhine dava açtı. Halen iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi CTP) de o dönemdeki liderleri Talat’a katılarak davacılar arasında yer aldı. 5 Şubat 2003 tarihinde açılan dava 4 yıl sürdü ve mahkeme, geçen çarşamba günü haklarında dava açılan 223 kişiden 156’sının vatandaşlığını iptal etti.
TETİĞİ AYGÜN ÇEKTİ
Talat’ın avukatı Emine Erk, dava açmalarına ATO Başkanı Sinan Aygün’ün KKTC’de bir konferansta, KKTC kimliğini göstererek "Yarım saat içinde vatandaş oldum" demesinin neden olduğunu belirterek "Kendisinden Allah razı olsun, bu sonucu almamıza yol açtı" dedi. Annan Planı için yapılan referandum öncesinde, Kıbrıs sorununun çözümü için "Denktaş’ın çizgisi"ni takip eden Sinan Aygün, Talat ve CTP’nin büyük tepkisine yol açıyordu. Avukat Emine Erk, 241034 kimlik numaralı Sinan Aygün’ün adres olarak gösterdiği "Selçuklu Sokak. Bakanlıklar Yolu. Gelibolu / Lefkoşa" adresinin de sahte çıktığını belirterek "Noter huzurunda yapılan yoklamada, kişinin bu adreste oturmadığı da tespit edildi" dedi.
Sinan Aygün, 29 Şubat 2003 tarihinde iktidarda bulunan Derviş Eroğlu liderliğindeki UBP ve Serdar Denktaş liderliğindeki koalisyon hükümetinin E-235-2003 sayılı bakanlar kurulu kararıyla vatandaş yapılmıştı.
KİMLERVAR
Vatandaşlıktan çıkartılanlar arasında birçok ünlü isim bulunuyor. Sinan Aygün’le aynı bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık hakkı kazanan ünlü işadamı Jak Kamhi, Tüli Kamhi, Şinasi Kerim Kamhi ve Hayati Kamhi de vatandaşlıktan çıkartılanlar arasında yer aldı. Bu arada Jak Kamhi’nin adının yanlışlıkla "Jack" şeklinde nüfus kaydına geçtiği de dikkat çekti.
Vatan ve Alman hastanelerinin sahibi, Universal Hospitals Group Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu ile sahne ismiyle vatandaşlık verilen ses sanatçısı Murat Göğebakan da vatandaşlıktan atıldı.
Onur vatandaşlığı verdiler mahkeme kararına uyarım
PROFİLO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi, KKTC vatandaşlığından mahkeme kararıyla çıkarıldığını Hürriyet’ten öğrendi. Jak Kamhi vatandaşlığın öyküsünü şöyle anlattı:
"Ben Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili çalışmaların içinde çok bulundum, çok emek verdim. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş bu çalışmalar sırasında bana ’onur vatandaşlığı’ teklif etti. Seve seve kabul ettim. Mahkeme kararıyla vatandaşlığımın son bulmasını sizden öğrendim. Hemen KKTC İstanbul Başkonsolosluğunu aradım. Kendisinden ’Asla böyle bir şey yok. Siz bizim vatandaşımızsınız’ yanıtını aldım. Mahkeme kararı neyse ben ona uyarım. Zaten KKTC vatandaşlığına özel olarak bir ihtiyacım yok. Sayın Denktaş teklif ettiği için kabul etmiştim."
DENKTAŞ: Çok ayıp ettiler
KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Jak Kamhi ve ATO Başkanı Sinan Aygün gibi isimlerin KKTC vatandaşlıklarının iptal edilmesini "Çok ayıp ettiler. Bu kişiler Kıbrıs davasına büyük katkıları olmuş ve olmaya devam eden isimler" dedi. Denktaş şöyle konuştu: "Kamhi ailesi sadece Kıbrıs sorununa değil, Türkiye’nin meselelerinde Yahudi lobisini harekete geçiren, baskı yapan, Türkiye’ye hizmet eden bir aile."
Besim Tibuk kurtuldu
KKTC’de turizm ve otelcilik alanında büyük yatırımlar yapan NET Holding’in sahibi Besim Tibuk da dava edilenler arasında yer aldı. Ancak CTP ve Talat 2 yıl önce Tibuk’un da aralarında bulunduğu 67 kişi hakkında açtıkları davayı geri çekti. Bu nedenle Tibuk’un KKTC Bakanlar kurulu kararıyla verilen vatandaşlığı geçerliliğini korudu.
Talat’ın avukatı Emine Erk, vatandaşlıkları iptal edilenlerden birçoğunun başvuru dahi yapmadığını, adreslerin yanlış olduğunu, vatandaşlık başvurusu için gerekli olan "sabıka kaydı" gibi belgelerin de bulunmadığı ve bir çoğunun adının Resmi Gazete’de bile yayınlanmadığına dikkat çekti.