Haberler

Takunya Tıkırtısıyla Geçen 439 Yıl

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'nun vazgeçilmez kültür hazinelerinden sayılan ve sayıları parmakla sayılabilecek kadar azalan tarihi hamamlar, yüzyıllar boyu Osmanlı ve Türk kültürünün renkli öğelerinden biri olarak varlığını korumayı başarmış yapılar arasında yer alıyor.

İSMAİL ÇİMEN - GAZİ NOGAY - Çorum'da Erzurum Beylerbeyi Ali Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan tarihi hamamda takunya tıkırtısı, iki yıllık restorasyon molası dışında hiç kesilmezken, 439 yıldır verdiği hizmetle müşterilerine 5 yıldızlı otel konforu sunuyor.

İslam dünyasında temizliğe verilen önemin bir tezahürü olarak ortaya çıkan ve bir zamanlar oğullarına kız bakmaya giden annelerin uğrak yeri olan Anadolu kültürünün vazgeçilmezi Türk hamamlarındaki göbek taşlarında, yüzyıllardır sabun köpürtülüyor.

Hamam kültürünün yoğun olarak yaşandığı İç Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı tarihi Türk hamamlarından halen takunya sesleri yükseliyor. Artık sayıları parmakla sayılacak kadar azalan tarihi hamamlar, yüzyıllarca Osmanlı ve Türk kültürünün en önemli ve renkli öğelerinden biri olarak varlığını korumayı başarmış yapılardan sayılıyor.

439 yıldır kesintisiz hizmet

Hamam kültürü bakımından hatırı sayılır bir konumda bulunan Çorum'daki tarihi hamamlardan bazıları hizmet vermeye devam ediyor. Kent merkezinde bulunan Güpür, Taceddin, Ali Paşa hamamlarının yanı sıra Kargı ilçesindeki Mihri Hatun ve Hacı Hamza hamamları, Mecitözü ilçesindeki Koca Mehmet Paşa Hamamı ile İskilip ilçesindeki Sinan Paşa Hamamı'nın varlığını koruduğu kentte, söz konusu yapıların bazılarının göbek taşlarında sabun köpürtülüyor. Bu hamamlar arasında yer alan tarihi Ali Paşa Hamamı da 439 yıldır hizmet veriyor.

Erzurum Beylerbeyi Ali Paşa tarafından 1573 yılında yaptırılan hamam, Ali Paşa'nın adıyla anılmasının yanı sıra daha çok Yeni Hamam olarak biliniyor. 1943'e kadar bir vakıf tarafından işletilen hamamın, bu tarihte satışa çıkarıldığı ve Hüseyin Samsunlu tarafından satın alınarak 2005 yılına kadar Samsunlu ailesince işletildiği biliniyor. 2005 yılında kentin önde gelen iş adamlarınca kurulan bir şirket tarafından satın alınan tarihi hamam, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun da onayıyla aslına uygun olarak restore edildi.

Yaklaşık iki yıl süren restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı kalan tarihi hamam, verilen molanın ardından müşterilerine sunduğu hizmetle kentin kültür hazinelerinden biri olarak değerlendiriliyor.

5 yıldızlı otel konforunda hizmet

Hamamın işletmecilerinden Ertuğrul Soyocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi açıdan önemli bir yere sahip hamamın, aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmasıyla hizmetin devamının sağlandığını söyledi.

2005 yılında restore edilen hamamın tarihi dokusuna zarar verilmediğini ve modern eklentiler ile 5 yıldızlı otel konforuna taşındığını dile getiren Soyocak, restorasyonun da Anıtlar Yüksek Kurulu'nun gözetiminde gerçekleştirildiğini vurguladı.

Restorasyon çalışmasının tarihi yapıyı ayakta tutmak amacıyla yapıldığına dikkati çeken Soyocak, "Şirket bu tarihi hamamı kar etmekten ziyade ayakta tutmak için restore ettirmiştir. İlk önceliği budur. Günümüz teknolojisi desteğiyle modern eklentiler yapılan hamam yeniden hizmete açıldı. Kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan hamama gösterilen ilgi bizleri memnun etmektedir" diye konuştu.

Hamama gelenlere 5 yıldızlı otel konforunda hizmet sunulduğunu, aynı zamanda hamam kültürünün de üstün standartlarda yaşatılmaya çalışıldığını ifade eden Soyocak, masaj, kese ve köpük hizmetlerinin de işin ehli çalışanlarca verildiğinin altını çizdi.

Ailece hamam keyfi

Hamamın tellaklarından Süleyman Çakmak ise 7'den 70'e her yaş grubundan insanın ilgi gösterdiği hamamın Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Hamamda takunya tıkırtısının özellikle hafta sonları ve mesai saatleri sonrası üst seviyede duyulduğunu ifade eden Çakmak, "Çorum'un yanı sıra çevre illerden gelen misafirlerimiz hamamımızı tercih ediyor. Kente gelen birçok yabancı turist de hamamı görmeye geliyor. Bazıları yıkanarak hamam kültürünü de yaşıyor. Bunların yanı sıra hamam kültürünü benimsemiş, köpük banyosu, fin hamamı ya da masaj yaptırmadan rahat edemeyen müşterilerimiz de mevcut. Kadın ve erkek bölümleri sayesinde ailece gelen müşterimiz mevcut" ifadelerini kullandı. - Çorum

Kaynak: AA / Güncel
title
Close