Takı Merakı İş Yeri Sahibi Yaptı
Trabzon'da yaşayan Yeliz Akkaya, takılara olan merakının peşinden giderek önce takı tasarımı eğitimi aldı, ardından da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) kadınlara yönelik hibe kredi desteğiyle iş yeri açtı.
Trabzon'da yaşayan Yeliz Akkaya, takılara olan merakının peşinden giderek önce takı tasarımı eğitimi aldı, ardından da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) kadınlara yönelik hibe kredi desteğiyle iş yeri açtı.
İstanbul'da özel bir bankada çalışan Zonguldaklı Akkaya, yaklaşık 4 yıl önce evlenerek eşinin işi dolayısıyla Trabzon'a yerleşti. Burada da bir süre bankada çalışmaya devam eden 30 yaşındaki Akkaya, çeşitli nedenlerden dolayı işten ayrıldı.
Çocukluğundan itibaren el sanatlarına merakı bulunan Akkaya, boş zamanını değerlendirmek amacıyla tarihi Alacahan'da, Trabzon Valiliğinin kadınlara yönelik düzenlediği ücretsiz el sanatları kurslarına katıldı.
Akkaya, takılara ilgisi dolayısıyla takı tasarım kursunu tercih ederek yaklaşık 1,5 yıl burada eğitim aldı. Kursa devam ettiği sırada İŞKUR ve KOSGEB tarafından kadınlara yönelik girişimcilik eğitimi düzenlendiğini öğrenen Akkaya, bu imkandan da yararlanarak girişimcilik belgesi aldı.
Akkaya, KOSGEB'in Kadın Girişimci Desteğinden yararlanmak için proje hazırlayan ve 50 bin lira hibe alan Akkaya, Ortahisar ilçesinde Tabakhane Caddesi'ndeki bir işhanında iş yeri açtı.
Genç kadın, burada hazırladığı takıları ve takı yapımında kullanılan malzemeleri satışa sunuyor.
"Mutlu olabileceğim bir iş yapmak istedim"
Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aktif iş yaşamına ara verince hobilerine yönelmeye karar verdiğini söyledi.
Otantik takılara olan merakını göz önünde bulundurarak takı tasarımı konusunda eğitim almaya karar verdiğini belirten Akkaya, çıktığı yolun kendisini buraya kadar getirdiğini ifade etti.
Akkaya, KOSGEB'in kadınlara imkan sağlamasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Hobilerimi ön planda tutarak mutlu olabileceğim bir iş yapmak istedim. Böylece iş yerimi açtım. İnsanın kendine ait iş yerinin olması, sevdiği işi yapması çok güzel. Örneğin satış baskısı hissetmiyorsunuz. Kendi satış politikanızı oluşturuyorsunuz. Bir şeyler üretmek, onları satışa sunmak ve beğenildiklerini görmek çok güzel. O yüzden insanın iş yerini açması daha eğlenceli."
Henüz işin başında olduğu ancak ilerleyen dönemlerde kadın istihdamına katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Akkaya, "Şu an için istihdam sağlayamıyorum ancak kadınlara evde hazırladıkları ürünleri buraya getirip satmaları konusunda yardımcı oluyorum. Bu şekilde destek veriyorum." diye konuştu.