Haberler

Taha Akyol'dan Bozok Üniversitesi Öğrencilerine Konferans

Taha Akyol'dan Bozok Üniversitesi Öğrencilerine Konferans
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

-yozgat'taki Bozok Üniversitesi tarafından 48'inci Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen konferansa Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol katıldı.

-yozgat'taki Bozok Üniversitesi tarafından 48'inci Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen konferansa Hürriyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol katıldı. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği memleketi Yozgat'taki konferansta konuşan Akyol, üniversite öğrencilerine dünya tarihinde ticaretin gelişimi, Avrupa'da sanayi devrimi, İslam alimlerinin bilimsel eserleri ve Haçlı Seferlerinin dünya ticaretine etkisi gibi konularda detaylı bilgiler verdi.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan gazeteci yazar Taha Akyol, Yozgat'ın yapılaşması ve tarihi dokunun korunması gerektiğini anlattı. Akyol, "Şehirler, o şehri temsil eden mimari özelliklerinin biriyle markalaşıyor. Yozgat'ta sadece saat kulesi görünürlüğünü devam ettiriyor. Büyük Cami bile maalesef beton yığınları arasında kaybolmuş. İstanbul'da bir tarihi yarımada var, çivi dahi çaktırılmıyor. Günümüzde tarih bilgisi, geçmişte neler olmuş diye sadece merak bakımından değil, kültürün değerini tanıma, köklerimizin derinliğini tanımak bakımından son derece stratejik değere sahip. Marka olmak bakımından da ticari bir öneme sahip" dedi.

Akyol, 12'nci Yüzyıl'da İslam alimlerinin yazdığı kitapların kısa sürede Latince'ye çevrildiğini anlatırken, şöyle devam etti:

"Biz Decart'ı 250 yıl gecikmeyle çevirdiğimizde, dünyada gazete vardı, dünyada tren, telgraf vardı. Halbuki Gazali ve İbn-i Rüşt 50 yıl sonra Latince'ye çevrilirken dünyada gazete, telgraf yoktu. En hızlı araç karada at, denizde de yelkenli gemiydi. Matbaada da 250 yıllık bir gecikme, bizim köklü bir okur-yazarlık alışkanlığı kazanmamızı maalesef engellemiştir. Yahya Kemal, matbaanın bizde 250 yıl gecikmiş olmasının fevkalade önemli olduğunu anlatır. Patrona Halil İsyanı ile birlikte matbaanın ihmal edilmiş olmasını toprak kayıplarından daha vahim bir kayıp olarak niteler. 8-12'nci Yüzyıl, bilimlerin İslam dünyasında en parlak olduğu dönemdir. 12'nci Yüzyıldan sonra bu çapta büyük İslam alimleri yetişmiyor. Yetişse bile münferit tek başlarına kalıyorlar. Şimdi şunu sormamız lazım. Ne oldu da Müslümanlar 12'nci Yüzyılın sonuna kadar bilim ve felsefede öncülük yaptılar. Ne oldu da geri kaldık. Bunun neticesinde de taa Sakarya'ya kadar geldi Avrupalılar. Bu soruyu kendimize sormamız lazım."

Haçlı Seferleri'nin dünya ticaretine önemli etkileri olduğunu belirten Gazeteci Yazar Taha Akyol, şöyle devam etti:

"Haçlı Seferlerinde Akdeniz'i kaybettik. Haçlı Seferleri deyince aklımıza Kılıçarslan, Selahaddin Eyyubi ve Nurettin Zengi'nin mücadeleleri gelir. Fakat Haçlı Seferlerinin dünya tarihi bakımından daha büyük sonuçlar doğuran bölümü, denizlerdeki Haçlı Seferleridir. Avrupa'da deniz ticaretinin gelişmesine, yeni gemiler yapılmasına katkı sağlamıştır. Akdeniz 150 yıl müddetle Müslümanlara kapanmıştır. Biz deniz ticaretini kaybederken, deniz ticareti Avrupalıların eline geçiyor."

Öğrencilere önerilerde de bulunan Akyol, ders kitaplarıyla yetinmemelerini, araştırma yapmaları gerektiğini söyledi. Akyol, Hukuk Fakültesi'nde okuduğu bilgilerle yetinmesi halinde bu günkü Taha Akyol olup, bu bilgileri anlatamayacağını söyledi. Akyol, "Bunları anlattığım kitapları yazamazdım. Meslek hayatınızın sabit olmaması, önünüzde hangi ufku açık buluyorsanız oraya yönelin. Ben hukuk mezunuyum, illa avukat olacağım, hakim olacağım diye düşünmeyin. Ben tarih mezunuyum, 'tarih öğretmeni olacağım' diye düşünmeyin. Neden Murat Bardakçı gibi olmayasınız? Nereden mezun olduğunuzdan ziyade, zihninizde soru işaretleri ve başarı hırsı var mı, yok mu o önemlidir. Varsa, tarihten mezun olup iyi bir hukukçu da olabilirsiniz" diye konuştu. Akyol, konferans ardından kitaplarını imzaladı. - Yozgat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close