Haberler

Tabyaların Bakımsızlığı Tepki Görüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balkan Savaşları'nda Edirne'nin savunması için yapılan ve sonradan müze haline getirilen tabyaların bakımsızlığı, ziyarete gelenlerin tepkisine yol açıyor.

Edirne Kıyık Tabyaları, 1913'te Balkan Savaşlarında Edirne'nin savunmasında önemli bir yer tuttu. Kenti savunan Şükrü Paşa'nın 5 aylık direnişinin ardından teslim olmak zorunda kaldığı tabya, 1998 yılında Genelkurmay Başkanlığı tarafından anıt müzesi haline getirildi.

Edirne 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nın sorumluluğunda olan müze son dönemdeki bakımsızlık nedeniyle gelen ziyaretçilerin tepkisine neden olmaya başladı. Dış duvarları ve tuğlaları dökülen müzenin içerisi örümcek ağları bağladı. Balkan Savaşlarını anlatan cansız manken askerlerin, tabloların tozlu ve bakımsız hali ziyaretçileri üzüyor. Balkan Savaşları'nın 100. anma yılında Edirne'ye gelerek müzeyi gezenler, bakımsız görüntülere tepki gösterdi.

Cansız mankenlerin ve Balkan savaşından kalma eşyaların sergilendiği müzenin odalarında sensörlü ses sistemi bulunuyor. Ziyaretler odaya girdiğinde başlayan sesli anlatımlarda Balkan Savaşları'nda yaşananlar ve odadaki eşyalar Türkçe olarak tanıtılıyor.

Şükrüpaşa Anıt Müzesi'ni ziyaret etmek isteyenleri kapıda karşılayan askerler kimlik belgelerini alıp kayıt defterine işledikten sonra verdikleri özel bir gezi kartı ile içeri giriyor Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinaları girişlerine Edirne Valiliği ve 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan yazılı izni olmadığı sürece izin verilmiyor.

DÜZENLEMEYİ VALİLİK YAPACAK

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, müzenin Valilik sorumluğuna geçmesi için başvuruda bulunduklarını ancak sonuç alınamadığını söyledi. Müzenin yeniden düzenlenmesi için proje çalışması yapıldığını kaydeden Özcan, "Biz daha önce müzenin valilik sorumluluğuna alınması için bakanlık üzerinden başvuruda bulunmuştuk. Fakat sonuç alınamadı. Ama Valilik'çe yeniden içerisinin düzenlenmesi için proje çalışmasına başladık. Müzenin planlarının çıkarılması için biri görevlendirildi. Proje çalışmaları devam ediyor" dedi.

MÜZENİN TARİHİ

Balkan Savaşlarında 'Edirne Müdafii' olarak geçen, Mehmet Şükrü Paşa adına yapılan anıtın ilk temeli 22 Haziran 1984 yılında atılmış ancak yapı belli bir seviyeye geldiğinde, mühendislik hataları nedeniyle çökmüştü. 14 yıl bu durumda kalan anıt, dönemin Tümen Komutanları Çetin Erman ve Zafer Özer tarafından tekrar ele alınarak, yeni bir proje çerçevesinde 4 ay içinde tamamlanarak 1998 yılında açılışı yapıldı. 31 Temmuz 1998 tarihinde Mehmet Şükrü Paşa'nın naaşı İstanbul Merkez Efendi Mezarlığı'ndan alınarak anıt mezara nakledildi. Kompleksinin 16 bin metrekarelik bölümü anıt, 3 bin metrekaresi oturma grupları ve otopark, 10 bin metrekaresi ise yeşil alan olarak düzenlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title