Taba Başkanı Gürçay "Stratejik Ortak Ama Ticaret Hacmi Devede Kulak"
Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Bora Gürçay, "ABD bölgedeki 'stratejik ortağımız' diyoruz ama rakamlar bunu yansıtmıyor.
Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Bora Gürçay, "ABD bölgedeki 'stratejik ortağımız' diyoruz ama rakamlar bunu yansıtmıyor. Türkiye'nin geçen seneki ticaret hacmi 400 milyar dolar. Ama Amerika bunun ancak 19.5 milyar dolarını oluşturuyor. Bu devede kulak denebilecek bir rakam. AB ve Rusya'ya bakıldığında rakamlar neredeyse bunun iki katı düzeyinde" şeklinde konuştu.
Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Bora Gürçay, ABD Ticaret Odası'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant onuruna Ortaköy Feriköy Lokantası'nda yemek düzenledi. Türk ve ABD iş dünyasından önemli isimler katıldığı yemekte Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem gibi isimler yer aldı.
BRILLIANT: ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLERİN DAHA İYİ OLMASINI İSTİYORUZ
ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile olan ilişkilerinin önemine değinerek, Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkilerin önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını dile getirdi. Türkiye'nin çok önemli bir dönemden geçtiğinin altını çizen Brilliant, "Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir noktada. Ziyaretimizle Türkiye'ye olan desteğimizi göstermek ve iki ülke arasındaki bağları derinleştirmeyi amaçlıyoruz. ABD ve Türkiye arasında iyi ekonomik ilişkilerimiz var ancak bunun daha büyük olmasını istiyoruz. Tarımdan sağlığa, bilgi teknolojilerinden ileri üretim teknolojilerine kadar birçok alanda işbirliğimiz var" dedi.
TÜRKİYE'DE 1500'Ü AŞKIN AMERİKAN FİRMASI FAALİYET GÖSTERİYOR
Türkiye-Amerika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Bora Gürçay ise 1987 yılında kurulan TABA'nın 1990 yılından bu yana Amerikan Ticaret Odası'nın Türkiye temsilciliğini yürüttüğünü, bünyesinde 400'ü aşkın firmayı barındırdığını söyledi. Amerikan Ticaret Odası'nın, Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerin sıkıntılarını gidermek, Amerika'daki yatırım imkanlarını anlatmak amacıyla sık sık Türkiye'yi ziyaret ettiklerini belirten Gürçay, "Firmaların, Türkiye'de yatırım yapılmasını amaçlayarak kazancın burada bırakılmasını istiyoruz. Kendi bünyemizdeki firmaların Türkiye'de yatırım yapmalarını konusunda destekliyoruz" dedi. Gürçay, Türkiye'de 1500'ü aşkın Amerikan firmasının ticaret hayatına devam ettiğini vurguladı.
"STRATEJİK ORTAK DİYORUZ AMA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ DEVEDE KULAK"
İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini belirten Gürçay, "ABD bölgedeki 'stratejik ortağımız' diyoruz ama rakamlar bunu yansıtmıyor. Türkiye'nin geçen seneki ticaret hacmi 400 milyar dolar. Ama Amerika bunun ancak 19.5 milyar dolarını oluşturuyor. Bu devede kulak denebilecek bir rakam. AB ve Rusya'ya bakıldığında rakamlar neredeyse bunun iki katı düzeyinde" şeklinde konuştu. Enerji, teknoloji ve turizm gibi alanlarda iki ülke arasında önemli bir işbirliği olduğunu vurgulayan Gürçay, yatırımları 2-3 sektör değil 7-8 sektöre yaymayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
TÜRK-AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ALANINDA HİZMET VERECEK
Amerikan Ticaret Odası ile birlikteTürk-Amerikan Üniversitesi kurmak için gerekli çalışmalara başladıklarını anlatan Gürçay, 3. Havalimanına yakın bir bölgede kurulacak üniversitenin bilişim üniversitesi olacağını söyledi. Gürçay, üniversite için anlaşmaların büyük kısmını yaptıklarını, YÖK'ten gerekli izinleri aldıktan sonra üniversiteyi hayata geçireceklerini aktardı.
AMERİKALI TURİSTLERİ TÜRKİYE'YE GETİRMEK İSTİYORUZ
Amerika'dan Türkiye'ye gelecek turist sayısının arttırmak konusunda çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Gürçay, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile de görüştüklerini belirterek şöyle konuştu: "Baktığınız zaman birçok ABD vatandaşının pasaportu bile yoktur ve tatillerini kendi ülkelerinde geçirirler. Biz burada biraz daha kişilere özel programlar yaparak bu kişileri ülkemize nasıl getiririz onu düşünüyoruz. Özellikle belli tatil bölgelerindeki karar vericiler ile Amerika'nın belli bölgelerinde yapacağımız toplantılarla Amerika-Türkiye ticaretinin turizm alanını canlandırmak istiyoruz."
- İstanbul