Sütü Tespih Taşı ile Mayaladı
Gaziantep Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tuba Yıldız, sütü, tespih yapımında kullanılan bir tür taş ile mayalayarak yoğurt üretmeyi başardı.
Gaziantep Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tuba Yıldız, sütü, yeşim taşı olarak adlandırılan ve tespih yapımında kullanılan bir tür taş ile mayalayarak yoğurt üretmeyi başardı.
Yıldız'ın, tespih yapımında kullanılan yeşim taşını kullanarak ürettiği yoğurt, mayalanmış ürünlere karşı alerjisi olan kişiler tarafından tüketilebiliyor. Yıldız'ın bitirme projesi olarak üzerinde çalışıp ortaya çıkardığı proje, mayalanmış ürünlere karşı alerjisi olan kişilerin yoğurt tüketebilmelerine olanak sağlayacak.
Konu ile ilgili bilgi veren Tuba Yıldız, mayalı ürünleri kullanamayan yakın bir arkadaşından yola çıkarak projeye başladıklarını belirterek, "Üniversitemizin Araştır Geliştir Ticarileştir Target Ofisinin katkılarıyla üniversitemizde bir yarışma vardı. Hocalarımın destekleri ile böyle bir proje yarışmasına katıldım. Projem daha çok mayaya karşı alerjisi olan insanların yoğurt tüketemedikleri için mayalı hiçbir ürün tüketemedikleri için bu tüketimi nasıl sağlayabiliriz fikri ile başladı. Çok yakınımda olan bir insandan yola çıktım. Yakınımdaki arkadaşım hiçbir şekilde mayalanmış bir ürün tüketemiyordu. Mayalı tüm ürünlere karşı vücudu tepki veriyordu" dedi.
Uzun çalışmalar ve araştırmalar neticesinde yeşim taşının böyle bir özelliği olduğunu öğrendiklerini aktaran Yıldız, "Uzun araştırmalarımızın sonunda yeşim taşının böyle bir etkisinin olduğunu öğrendik. Denedik ve yanılmadık. Gerçekten de güzel bir sonuç elde ettik. Sütü sadece yeşim taşı koyarak mayalıyoruz. Onun dışında hiçbir şey katmıyoruz. Isıttığımız sütün içerisine ılık hale gelince yeşim taşını bırakıyoruz. Bir gün sonra sütümüz mayalanmış hale geliyor. Ama istediğimiz tadı 3 gün sonra elde ettik. 3 gün sonra yoğurdumuz daha da güzel bir kıvama geliyor" diye konuştu.
"MAYALANMASI UZUN SÜRÜYOR AMA..."
Sütün, yeşim taşı ile mayalanmasının diğer mayalama yöntemlerine nazaran biraz uzun sürdüğünü ancak bu yöntem sayesinde mayalı ürünlere alerjisi bulunan kişilerin yoğurt yiyebildiklerini ifade eden Yıldız, "Normal yoğurtlar çok kısa bir zaman içerisinde mayalanırken bizim yoğurdumuz biraz daha uzun bir zaman alıyor. Buna rağmen mayaya karşı alerjisi oılan insanlar bu yoğurdu tükettiklerinde vücutları herhangi bir reaksiyon vermiyor. Bizi mutlu eden kısmı da bu. Çünkü yoğurt Türk kültürünün olmazsa olmazlarından" şeklinde konuştu.
"SANAYİCİLERİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUM"
Buluşunu gerçekleştirdiği yöntemin seri üretiminin sağlanabilmesi için Gaziantepli sanayicilerden destek beklediğini kaydeden Tuba Yıldız, "Seri üretim yapılmasını istiyorum. Bu yüzden sanayicilerimizden destek bekliyorum. Seri üretime geçilmesini daha çok mayaya karşı alerjisi olan insanlar için istiyorum. Yeşim taşı çok yüksek enerjili bir taş. En yüksek enerjisini de insan vücut sıcaklığı olan 37 derecede gösteriyor. 37 derece ve üstü yeşim taşının enerjisinin en yüksek olduğu değerler. Bizim yoğurdumuz da 42-46 dereceler arasında mayalandığı için yeşim taşı da en yüksek enerjisini o anda gösteriyor. Yeşim taşı genelde takı olarak veya tespih olarak kullanılan bir taş türü" ifadelerini kullandı.
Yıldız, ayrıca buluşunu gerçekleştirdiği yöntem için patent başvurusunda bulunduğunu sözlerine ekledi. - GAZİANTEP