'Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' Paneli Stb'de Gerçekleştirildi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği, Sakarya Valiliği, Sakarya Ticaret Borsası, Sakarya HAYKOOP ve Veteriner Hekimler Birliği'nin düzenlediği 'Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu panel, Sakarya...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği, Sakarya Valiliği, Sakarya Ticaret Borsası, Sakarya HAYKOOP ve Veteriner Hekimler Birliği'nin düzenlediği 'Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu panel, Sakarya Ticaret Borsası (STB) Konferans Salonu'nda gerçekleşti.
Gerçekleştirilen panele; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun yanı sıra Sakarya Vali Yardımcısı Nurettin Yücel, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Sakarya HAYKOOP Başkanı Recep Pulat, Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Şakir Doğan Tuncer, Sakarya Veteriner Hekimleri Derneği İl Temsilcisi Ahmet Kadıoğlu, birlik ve oda başkanları, kooperatif başkanları ve çok sayıda üretici ile birlikte Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ahmet Kadıoğlu, "Birikimleriyle bugün bizlerin sorunlarına katkı sağlayacak hocalarımıza teşekkür ediyorum. Süt ve süt hayvancılığının gelişmiş ülkelerdeki verimliliğe çıkarılması için bu toplantıda birçok soruya cevap bulabileceğiz" dedi.
Prof. Dr. Yılmaz Akça ise, "Sağlam hayvanınızı ve klinik belirtisi olan hayvanınızı kontrol ettirebilirsiniz. Bakacaksınız ağzında ve damağında aftlar, dilin üstünde yaralanma, ayaklarda tırnak düşmesi var mı" diye konuştu.
Panelde söz hakkı isteyen bir kişi ise, "Neden burada bir müsteşar yok? Sakarya gibi Türkiye'nin en büyük illerinden birinde, İstanbul statüsünde olan bir ilde neden buranın kaymakamı, müsteşarı yok? Neden burada tarım il müdürü yok? Şunu bir kere belirtmek istiyorum; siz olmazsanız biz olmayız, biz olmazsak siz olmazsınız. Biz hepimiz bir denge içerisindeyiz. Ben çiftçilik yapmazsam siz memurluk yapamazsınız, ben üretmezsem İstanbul'daki 17 milyon insan beslenemez. Benim sözüme kulak vermek zorundasınız. O parti, bu parti veya şöyle böyle düşünebilirsiniz ancak o parti bu parti işi değil" sözlerini kullanarak tepkisini dile getirdi.
Doç. Dr. Fatma Seda Ormancı ise yaptığı konuşmada, "Halk sağlığı anlamında baktığımız zaman bizim en büyük hayvansal gıdalardan tüketim yoluyla insanlara geçen antibiyotiklerin insanda direnç oluşturması ve bir süre sonra sizin tedavi amaçla aldığınız antibiyotiklere vücudunuzun direnç göstermesi. Bunun dışında duyarlı bireylerde antibiyotiklere karşı alerjik reaksiyonların görülme ihtimalleri de var. Olaya ekonomik olarak bakacak olursak, antibiyotikli sütlerden elde edeceğiniz ürünlerde randıman mutlaka düşük olacaktır hatta startar kültürün üremesini bastıracağı için ürün elde edememe durumunda bile kalabilirsiniz" dedi.
HAYKOOP Başkanı Recep Pulat ise, "2 bin ton süt işliyoruz günlük ve üretimimiz 400 ton. Pazar sorunumuz yok ve inşallah bundan sonraki dönemlerde sütün hijyen yönünden soğutma merkezleri kurarak sütü üretimden tüketime kadar soğuk zincir altında HAYKOOP olarak pazarlamada kendimizi bu yönde geliştirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. - SAKARYA