Emniyet Kemerinin Önemi Simülasyon Aracı ile Anlatıldı
Trafik kazalarındaki can kaybı ve yaralanmayı en aza indirmeyi hedefleyen Samsun Emniyet Müdürlüğü "Güvenli Bir Yolculuk İçin Emniyet Kemeri" kampanyasını başlattı.
Türkiye genelinde artan trafik kazalarındaki can kaybı ve yaralanmayı en aza indirmeyi hedefleyen Samsun Emniyet Müdürlüğü "Güvenli Bir Yolculuk İçin Emniyet Kemeri" kampanyasını başlattı.
Cumhuriyet Meydanında başlatılan kampanyanın tanıtımına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İçişleri Bakanlığı Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Emniyet Müdürü Fatih Vursavaş, Dünya Sağlık Örgütü Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Arslan, İl Kültür Müdürü Yüksel Ünal, Emniyet Müdür Yardımcıları ve Polis Okulu öğrencileri katıldı.
Kampanya öncesi açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanlığı Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Emniyet Müdürü Fatih Vursavaş, "Trafik kazalarından dolayı ülkemizde her yıl 3 bin'in üzerinde kaza yerinde ölümler meydana gelmektedir. Tabi ki 30 gün takibi de eklendiği zaman bu sayı 2 katına çıkıyor. Ayrıca kazalarda 100 binlerce de vatandaş yaralanıyor. Emniyet kemeri bizi hem hayata, hem de sevdiklerimize bağlıyor" dedi.
TÜRKİYE'DE TRAFİK KAZALARINDA EN ÇOK GENÇ ERKEKLER ÖLÜYOR
Türkiye'deki trafik kazalarında en çok genç erkeklerin hayatını kaybettiğini belirten Dünya Sağlık Örgütü Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener, "Dünya'da her yıl 1 milyon 300 bin kişi yolda meydana gelen çeşitli olaylardan dolayı ölmekte ve milyonlarca kişi de yaralanmaktadır. Bunların önemli bir bölümü de sakat kalmakta. Trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin çoğu genç nüfusta ve genç erkeklerde görülüyor. Ülkemize baktığımızda bu rakamlar çok büyük. Ülkemizde genç erkekler arasında birinci sırada ölüm nedeni trafikte meydana gelen ölümler oluyor" diye konuştu.
SAMSUN'DA SÜRÜCÜLERİN YÜZDE 19'U EMNİYET KEMERİ TAKIYOR
Samsun'da emniyet kemeri takma oranının çok düşük olduğunu ifade eden İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, "Sigara içen bir babanın çocuğuna sigara içmenin kötülüğünden bahsetmesi ne kadar abes ise emniyet kemeri takmayan bir polisin emniyet kemeri kontrol yapmasının da çok uygun olmayacağı felsefesi ile bütün kamu kurumlarında emniyet kemeri takma zorunluluğu getirdik. Bunu da sıkı bir şekilde takip ediyoruz ve herhangi bir istisnaya da müsaade etmiyoruz. Emniyet kemeri takıldığında ölümlü trafik kazalarında yüzde 45, yaralamalı trafik kazalarında yüzde 50 engelliyor. Emniyet kemeri takmadan trafik kazalarında araçlardan fırlamalar ise, ölümlü ve yaralanmaların 7 kat arttığını görüyoruz. Samsun'da yolcularda emniyet kemeri takma oranı yüzde 14, sürücülerde yüzde 19'dur. Bu oranlar çok düşük oranlar. Biz bu eğitim çalışmaları ve yapacağımız sıkı denetimlerle bu oranları arttırmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
TRAFİK KAZALARININ ÇOĞU SÜRÜCÜLERİN DİKKATSİZLİĞİNDEN MEYDANA GELİYOR
Trafik kazalarının çoğunluğunun sürücülerin dikkatsizliğinden meydana geldiğinin altını çizen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Emniyet kemeri takılması kazalar sonrasındaki ölüm oranlarını azaltmakta ve yaralanmaları ciddi şekilde düşüşler sağlamaktadır. Bu bakımdan emniyet kemerinin insan yaşamı için çok önemli olduğunu ve bunun bütün kullanıcılar tarafından takılması gerektiği hususunda bir fikir birliği oluşturmak istiyoruz. Özellikle Türkiye'de son yıllarda karayollarında çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi. Bölünmüş yol uygulaması ile ortaya çıkan yeni karayolları trafik kazalarının meydana gelme sebepleri içersinde yer alan yol darlığı gibi çeşitli nedenleri ortadan kaldırdı. Bugün trafik kazalarının oluş nedenlerine baktığımızda, ağırlıklı olarak, sürücülerin herhangi bir nedenden dolayı dikkatsizliği, ihmali ve aşırı sürat gibi nedenlerden dolayı tek taraflı kazaların meydana geldiğini görüyoruz. Özellikle bu tür kazalarda emniyet kemerinin takılmamış olması da ölümlere sebep olabilmekte ve yaralanmaları daha farklı boyutlara taşıyabilmektedir. Emniyet kemeri uygulaması ile hayata tutunma adına önemli bir uygulama olduğunu herkesin çok iyi bildiğini tahmin ediyoruz. Bu simülasyon aracı emniyet kemeri takıldığında ne tür faydalar sağladığını insanların kendileri görerek ve içinde bulunarak yaşamalarına ve tanımalarına fırsat verecektir. Temennimiz, kazaların olmaması ama olduğu takdirde de bunun en az can kaybıyla, yaralanmalarla sonuçlanmasıdır. Samsun'da yasal olarak zorunlu olmasına rağmen, maalesef uygulamada eksikliklerini gözlemlediğimiz sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri uygulamasının özellikle kamu çalışanları adına zorunlu hale getirdiğimizi ve bunu takip edeceğimizi bir yazı ile tüm birimlerimize duyurduk. Kamu görevlileri öncelikle bu kurala uymalı ve vatandaşlarımıza örnek olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Dünya Sağlık Örgütü Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli'ye Emniyet kemeri uygulamasını başlatarak trafikte sağlıklı bir yaşam bilinci oluşturmak adına Afyon'da yapmış olduğu çalışmalardan dolayı plaket verdi.
Plaketin ardından stantlar gezildi ve Emniyet Kemeri Simülasyon aracının tanıtımı yapıldı. Simülasyon aracına binen Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli emniyet kemerini bağlarken, emniyet kemerini bağlamadan araca binen bir gazeteci ise araç içersinde zor anlar yaşadı. Daha sonra Vali Aksoy, Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerinin Barış Bulvarı üzerindeki emniyet kemeri uygulamasını izledi. - SAMSUN