Haberler

Suriyeliler İçin İleri Düzey Türkçe Eğitimi" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Ortadoğu Koordinatörü Mehmet Nedim Aslan, "Bugün 3 milyondan fazla kardeşimiz ülkemizde yaşıyor.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Ortadoğu Koordinatörü Mehmet Nedim Aslan, "Bugün 3 milyondan fazla kardeşimiz ülkemizde yaşıyor. Biz hiçbir zaman sizi yabancı görmedik. Müslümanlar kardeştir, siz de bizim kardeşimizsiniz. Biz her halükarda bunun gereğini yerine getirip sizlere kucak açtık. Aynı şekilde sizlerin eğitiminin de önemli olduğunu düşünerek, çünkü sizler yarın kendi ülkenize döndüğünüzde bir şekilde Suriye'yi sizler inşa edeceksiniz." dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve AB Delegasyonu yetkilileri Suriyeli öğrencilerin Türkçe öğrenmeleri amacıyla başlatılan "Suriyeliler için ileri düzey Türkçe eğitimi" projesi kapsamında, İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi (DİLMER) Tophane Şubesinde Türkçe öğrenen öğrencileri ziyaret etti.

Ziyarette, yetkililer öğrencilerle görüştü, Türkçeyi öğrenme düzeyleriyle ilgili öğretmenlerden bilgi aldı.

Aslan, YTB olarak kasım ayından bu yana ileri Düzey Türkçe eğitimi projesi yürüttüklerini dile getirerek, Türkiye genelinde yaklaşık 3 bin 500 Suriyelinin Türkçe eğitimi aldığını anlattı.

Aslan, 2011'de Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle milyonlarca Suriyelinin başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Bugün 3 milyondan fazla kardeşimiz ülkemizde yaşıyor. Biz hiçbir zaman sizi yabancı görmedik. Müslümanlar kardeştir, siz de bizim kardeşimizsiniz. Biz her halükarda bunun gereğini yerine getirip sizlere kucak açtık. Aynı şekilde sizlerin eğitiminin de önemli olduğunu düşünerek, çünkü sizler yarın kendi ülkenize döndüğünüzde bir şekilde Suriye'yi sizler inşa edeceksiniz. Aslında sizler Suriye toplumunun en eğitimli insanlarısınız. Bu bilinçle hareket etmelisiniz, çünkü bu projeye binlerce insan başvurdu. Sadece şehir merkezlerinde 3 bin 500 kişiye biz bu imkanı sağladık, siz de o şanslı alanlardansınız. Dolayısıyla sizden tek istirhamımız, eğitimlerinizi başarılı bir şekilde tamamlayıp üniversiteye gitmeniz, üniversitede başarılı bir eğitim aldıktan sonra ülkenize döndükten sonra belki kiminiz doktor, kiminiz mühendis, kiminiz öğretmen, kiminiz avukat olacak, başta kendiniz olmak üzere ailenize, toplumunuza, ülkenize yararlı birer birey olacaksınız. Bu anlamda sizin sırtınızdaki yük daha fazla, bu bilinçle hareket etmeniz gerekiyor. Çünkü biz sizden hiçbir şey istemiyoruz açıkçası. Tek isteğimiz, tek dileğimiz, sizin eğitimlerinize başarılı bir şekilde devam etmeniz."

Suriyelilere yönelik gerçekleştirilen Üniversiteye Hazırlık İleri Düzey Türkçe Eğitim programlarının 2013 yılından itibaren YTB tarafından koordine edildiğini ifade eden Aslan, ilk olarak 2013'te Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına bağlı konaklama merkezinde UNICEF ve AFAD işbirliği ile gerçekleştirildiğini belirtti.

Aslan, 2013'te konaklama merkezlerinde 842 öğrenciyle başlanan programa 2014'te 2 bin 46, 2015'te bin 558 öğrencinin katıldığını hatırlatarak, 2016 yılından itibaren BMMYK ile işbirliği yapılarak projedeki akademisyen değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak projede eğitim süresinin 9 aya çıkarıldığını dile getirdi.

Konaklama merkezlerinde bugüne kadar 3 bin 665 öğrencinin bu eğitim ve hizmetlerden faydalandığını ifade eden Aslan, 2017-2018 döneminde ise 935 öğrencinin eğitimlerine devam ettiğini söyledi.

BMMYK'dan gelen heyet de öğrencilerle görüşerek, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close