Suriyeli Öğrencilere Kendi Müfredatlarına Uygun Eğitim
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde modacı Cemil İpekçi'nin daha önce atölye olarak kullandığı ÇATOM hizmet binası, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kaymakamlıkça Suriyeli öğrenci...
ADNAN KOÇHAN-İBRAHİM SİNCAR - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Suriyeli öğrenciler için oluşturulan okulda, Suriyeli öğretmenler tarafından kendi müfredatlarına uygun eğitim veriliyor.
Bir süre modacı Cemil İpekçi tarafından atölye olarak kullanılan Çok Maçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) hizmet binası, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kaymakamlık tarafından Suriyeli öğrenciler için okula dönüştürüldü.
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye çok sayıda mülteci geldiğini ve ilçede şu anda 20 bin civarında Suriyelinin bulunduğunu söyledi.
Suriyelilerin sağlık giderlerinin devlet tarafından karşılandığını belirten Ermiş, maddi durumu kötü olanların ihtiyaçlarının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla giderildiğini, eğitim konusunda da çalışmaların yapıldığını kaydetti.
Bu kapsamda ÇATOM hizmet binasının Suriyeli çocuklar için eğitim yuvasına dönüştürüldüğünü anlatan Ermiş, şöyle dedi:
"8 derslik ve prefabriklerle beraber şuan 300 öğrenci burada eğitim görüyor. STK ve derneklerin çok ciddi katkısı oldu. Daha çok Suriye'de görev yapmış öğretmenler seçildi. Kaymakamlık olarak üniformalarını tedarik etme sözü verdik. Amacımız zorunlu sebeplerle ülkemize gelmiş çoğu buradaki vatandaşlarımıza akraba olan Suriyeli misafirlerimize en iyi şekilde ev sahipliği yapabilmek. Devlet olarak onlara her türlü özveriyi göstererek yardımcı olmaya çalışıyoruz."
800 kişilik bir okul daha
Ermiş, talebin yoğunluğundan ilçede Suriyeliler için 800 kişilik bir prefabrik okulun daha yapılacağını dile getirdi.
Suriyeli öğrenciler için hazırlanan müfredatın kendi ülkelerindekiyle aynı olduğuna dikkati çeken Ermiş, şunları söyledi:
"Suriyelilerin Türkiye'deki Milli Eğitimden sorumlu komisyonu var. Milli Eğitim Bakanlığımızla belirledikleri bir müfredat var. O müfredat içerisinde Milli Eğitim Bakanlığımızın kontrolü dahilinde eğitimler veriliyor. En son 15 gün önce Milli Eğitim Bakanlığından gelen yazı doğrultusunda ilçemizde 800 öğrenci kapasiteli bir prefabrik okul inşa edilebileceği bildirildi. Biz de bununla ilgili yer tespiti yaptık, Bakanlığımıza gönderdik. Yeni okul yakında faaliyete girince buradaki bütün Suriyelilerin eğitim ihtiyacı karşılanmış olacak."
- "Öğretmenlerin tamamı Suriyeli"
Suriyeliler için açılan okulun müdürü Muhittin Sadioğlu, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak iki ay önce projeyi tasarladıklarını belirterek, Valilik, Kaymakamlık, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin kendilerine yardımcı olduğunu bildirdi.
Okulun tadilatını yaptıklarını ve eğitime başladıklarını vurgulayan Sadioğlu, ÇATOM'un yeni hizmet binasına taşındığını ve boş kalan bu binanın Kaymakamlık tarafından okula dönüştürüldüğünü ve okulda şu anda 500 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü kaydetti.
İlk açıldığında 300 öğrenciyle eğitim öğretime başladıklarını dile getiren Sadioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda bu okulda 500 öğrenci 13 öğretmen var. Öğretmenlerin tamamı Suriyeli, sadece ben Türkiyeliyim. Kendi ülkelerindeki müfredata göre eğitim veriliyor. Çünkü bunlar yarın gidecek olursa aynı yerden devam edecek. Öğrenciler gayet memnun ve mutlu. Okulda Arapça, İngilizce, Resim, Müzik, Dil Bilgisi ve Beden Eğitimi gibi dersler veriliyor. Çocuklar gayet maharetli ve zeki, yabancılık çekmiyorlar."
Öğretmen ve öğrenciler de mutlu
Suriyeli öğretmen Muhammed Musa, 35 yıldır sınıf öğretmeni olarak görev yaptığını, ortaokul düzeyinde olan öğrencileri de tarih dersi verdiğini söyledi.
Ciddi bir eğitim çalışması içine girdiklerini belirten Musa, "Yeni başladık, bundan sonra ciddi bir eğitim çalışması içine gireceğiz. Öğretmen ve öğrenciler de mutlu" diye konuştu.
Resim ve hat sanatıyla 7 yıldır uğraştığını söyleyen öğretmen Amr Remo ise 8 ay önce Suriye'den Türkiye'ye geldiğini belirterek, çocuklara ders vermekten mutluluk duyduğunu kaydetti.
Tek sıkıntılarının ulaşım olduğunu aktaran Remo, "Çok memnunum, Suriye'de gibiyim. Allah bu imkanı sağlayanlardan razı olsun. Şu anda ulaşımdan başka hiçbir sorunumuz yok. Bu konu da zaman içinde halledilir inşallah" ifadelerini kullandı.
Suriyeli öğrenci Faik Dekkori (10) da 4 ay önce Suriye'den geldiklerini anımsatarak, büyüyünce doktor olmak istediğini anlattı.
Suriye'deki iç savaşta anne ve babasını kaybeden 12 yaşındaki Neccah Şeho ise burada eğitim görmekten dolayı mutlu olduğunu, okulun Halep'te eğitim gördüğü okuldan bir farkının olmadığını söyledi. - Diyarbakır