Suriyeli Mülteciler' Sorunu Unesco'da Masaya Yatırıldı...1
'Suriyeli mülteciler' sorunu UNESCO'da masaya yatırıldı.
'Suriyeli mülteciler' sorunu UNESCO'da masaya yatırıldı...
Gülten ÖZBEY, PARİS (DHA) - Paris'teki UNESCO merkez binasında Avrupa ve Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Toplulukların Karşılaştığı Sorunlar konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
İstanbul Aydın Üniversitesi üç yıl önce UNESCO'da Kültür, Diplomasi, Yönetim ve Eğitim temalı özel bir kürsü açtı ve UNESCO'nun partneri haline gelmiş oldu.
Konferansın amacı dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde en ön sırada yer alan Suriyeli Mülteciler konusunda çevre ülkelerden, Fransa'dan akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşti.
UNESCO Nezdinde Büyükelçi Avni Botsalı ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın dört milyona yakın sığınmacının olduğunu ve bunlardan en az 750 bin okul çağında çocuk ve genç oluştuğuna dikkat çektiler.
Büyükelçi Botsalı, Bunun 300-350 bini ülkemizin, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerimizin sağladığı eğitim kamplarda veya şehirlerde eğitim imkanlarından yaralanıyorlar. Ama 400 bin öğrenci tamamen eğitimden mahrum. 400 bin içinde 85-90 bin kadarının da okuma yazma bilmediğini biliyoruz. UNESCO ile işbirliği halinde bir model mülteci eğitimi, sığınmacı eğitimi yaratılabilir mi En önemli sorunumuz bu 400 bin öğrencinin sadece başına barınak, üstüne giyecek, ağzına iki lokma yemek verip bıraktığımız taktirde bundan beş on sene sonra kırk bin tane taş atan çocuk, onların içinde 4 bin potansiyel terörist, 400 tanede ölmeye ve öldürmeye hazır kriminal vaka ile karşılaşmayacağımızın hiçbir garantisi yok dedi
Botsalı ayrıca Bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu değil. Avrupa'nın, Suriye'nin, Ortadoğu'nun, Dünya'nın, Birleşmiş Milletlerin sorunu dolayısı ile bu konuda ki farklıdanlığın derhal inşa edilmesi ve sistemli,kapsayıcı programlara başlanması gerekiyor dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Dünya'nın özellikle de Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri Suriye göçmenler krizi. Okur yazar olmayanları eğitip kendilerine hem insanlığa faydalı bir hale getirilmeleri önemli. Bunları eğitemezseniz yarın nerede ne zaman hangi pozisyonda kendini patlatacağı belli olmayan bir saatli bombaya dönüşebilir. Buna hep birlikte çözüm bulmak durumundayız dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, geçen yı Harvard'a bir akademisyenin Amerika'nın çıkarlarına aykırı bir makalesinden dolayı Harvard Üniversite'sinden atıldığına dikkat çekerek, Ülkemizin birliğine, beraberliğine, toprak bütünlüğüne kasteden bir terörist eyleme destek veren ve onu destekleyen bir anlayışı üniversiteden uzaklaştırdığımızı bir fikir özgürlüğüne sokmanın ve o çerçevede mütala etmenin ne kadar yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜM
Aydın Üniversitesi UNESCO Suriyeli Mülteciler yuvarlak masa toplantı
UNESCO Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın
(Tür: Dış)