Suriyeli Çocukların Durumu
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'nun (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer, Suriye'deki savaştan dolayı dört Suriyeli çocuktan birinin zihinsel bozukluk yaşama riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'nun (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer, Suriye'deki savaştan dolayı dört Suriyeli çocuktan birinin zihinsel bozukluk yaşama riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Singer Berlin'de bulunan Federal Basın Merkezi'nde UNICEF Almanya Temsilcisi Christan Schneider ile Suriye'deki iç savaşta ülkede yaşayan çocuklarının durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Suriye'deki çocukların iç savaş yaşadıklarını belirten Singer, Suriye'nin çocuklar için dünyanın en tehlikeli yerlerden biri olduğunu söyledi.
Suriye'de 6 milyon, ülke dışında da 2 milyon Suriyeli çocuğun geleceğinin 5 yıldan beri devam eden savaştan dolayı risk altında olduğuna işaret eden Singer, binlerce çocuğun da savaşta hayatını kaybettiğini, çok sayıda çocuğun da travma yaşadığını vurguladı.
"Dört çocuktan biri zihinsel bozukluk yaşama riski taşıyor" diyen Singer, bunun sadece ülke içindeki çocuklar için değil, çevre ülkelerde ve Avrupa'daki Suriyeli sığınmacı çocuklar için de geçerli olduğunu anlattı.
Singer savaşın daha da yoğunlaştığını ve ülkedeki sosyal yapının da bozulduğunu ifade ederek, "Aileler, çatışmalardan veya paraları olmadığından dolayı bulundukları yerden kaçma imtiyazına bile sahip değiller" diye konuştu.
Singer, çocukların eğitim görme durumunun da çok acınacak halde olduğunu belirterek, UNICEF'in yaklaşık 2 milyon çocuğun okula gidemediğini tahmin ettiğini kaydetti.
Suriye'de her 4 okuldan birinin zarar gördüğünü veya yıkıldığını, 50 bin öğretmenin de ya öldürüldüğünü ya da ülkeden kaçtığını belirten Singer, çocukların eğitim gibi temel haklara kavuşmalarının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Singer, içme suyu bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşandığına işaret ederek, ailelerin fiyatı artan içme suyunu satın alamadıklarına dikkati çekti.
Eğitime yatırım yapılsın çağrısı
Çocukların gelecek umudunu artırmak için özellikle eğitime yatırım çağrısında bulunan Singer, UNICEF'in çeşitli programlarla yardım etmeye çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.
Singer, uluslararası toplumun Suriye'de barışçıl çözüm sağlamak için bir şeyler yapması gerektiğini de kaydetti.
UNICEF'in Almanya temsilcisi Schneider de 5 yıldan beri devam eden savaşta "Suriye'deki bir jenerasyonun hayatının enkaz altında geçtiğini" belirterek, "Ancak bu çocuklar ülkenin ve bölgenin geleceği. Hayatlarının en önemli döneminde onları korumamız lazım" dedi.
Ülkede bulunan veya oradan ayrılmak zorunda kalan insanların önünde kış aylarının bulunduğunu anımsatan Schneider, "Avrupa'dan öyle görünmese de Suriyelilerin büyük bir bölümü yurtlarının yakınında bir yerdeler" şeklinde konuştu.
Suriye içinde yarısı çocuk olmak üzere 6,5 milyon insanın evlerinden ayrılarak başka kentlere göç ettiklerini ifade eden Schneider Suriye'den kaçarak komşu ülkelere sığınanların da evlerine dönmeyi umut ettiğini ancak bu insanların artan fakirlik ve gelecek kaygılarından dolayı ümitsiz olduklarını kaydetti.
2011'den beri 11 bin çocuk öldürüldü
UNICEF'in raporuna göre 2011'den bu yana Suriye'de en az 11 bin çocuk öldürüldü. Saldırılarda sadece 2014 yılında en az 60 okulun zarar gördüğü ifade edilen raporda, Suriye halkının 4'te 3'ünün fakirlik içinde yaşadığı, 2 milyon çocuğun da yoğun çatışmaların yaşandığı ve insani yardımların düzensiz yapıldığı bölgelerde bulunduğuna işaret edildi.
Suriye'nin komşu ülkelerinde yaklaşık 2 milyon çocuğun yaşadığı ve bunların bir çocuğunun okula gidemediği ifade edilen raporda, 2015'in eylül ayından beri 214 bin çocuğun AB ülkelerinde iltica talebi yaptığı kaydedildi.
Raporda, Almanya gibi ülkelere gelen sığınmacı çocukların şartlarının iyileştirilmesi de istendi.