Suriyeli Akranlarıyla Kampta Kaynaşıyorlar
Türk ve Suriyeli gençler, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle düzenlenen kampta bir araya gelerek kültür alışverişinde bulunup sıkı dostluklar edinme imkanı buluyor.
RAUF MALTAŞ - Türk ve Suriyeli gençler, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle düzenlenen kampta bir araya gelerek kültür alışverişinde bulunup sıkı dostluklar edinme imkanı buluyor.
GAP BKİ tarafından bölge illerinde uygulanan "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde 130 gence yönelik 10 günlük kamp programı düzenlendi.
Suriye sınırındaki kentlerde üniversitelerde okuyan Türk öğrenciler ile ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin katıldığı kampta bir araya gelen gençler, Birecik Barajı kenarına kurulan çadırlarda koordinatörler gözetiminde birlikte keyifli vakit geçirme fırsatı yakaladı.
Başta spor ve eğitim olmak üzere aralarında resim ve müziğin de bulunduğu farklı etkinlikleri birlikte yapan gençler, bu sayede akranlarını yakından tanıyarak kültür alışverişinde bulunuyor.
"Burada her şey çok güzel"
Kampta bulunan 22 yaşındaki Suriyeli Teym Tatari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki iç karışıklık nedeniyle 5 yıl önce Gaziantep'e sığınmak zorunda kaldığını söyledi.
Hayatında ilk defa bir kampa katıldığını belirten Tatari, "Çok keyifli bir kamp geçiriyoruz. Çok güzel resimler yapmayı öğreniyoruz. Burada her şey çok güzel. Yeni Türk arkadaşlarla da tanışıyoruz. Kamp yerimiz çok güzel, iyi de bir manzarası var. Halfeti gerçekten cennet gibi. Hayatımda ilk defa kampa katılıyorum, çok mutlu oldum." dedi.
"Kaynaşma imkanımız oldu"
Mustafa Kemal Üniversitesinde öğrenim gören Melda Turan (23) da kampa Hatay'dan gelerek katıldığını söyledi.
Suriyeli sığınmacıların zor durumda kaldığına inandığı için Türkiye'ye sığındığını düşündüğünü aktaran Turan, kamp sayesinde yakından tanıdığı sığınmacılara yönelik olumsuz fikirlerinin değiştiğini dile getirdi.
Kampın çok farklı bir atmosferde geçtiğini ifade eden Turan, "Burada Suriyeli arkadaşlarımızla görüşüp tanışıyoruz. Çok güzel ortamlar oldu, hiç tanımadığımız akranlarımızla kaynaşma imkanımız oldu. Aynı dili konuşmuyoruz ama bazılarıyla beden diliyle anlaşmaya çalışıyoruz, değişik değişik anlaşma yöntemleri çıkardık kendi aramızda. Kamp gerçekten çok güzel, çoğumuz buraya ilk defa geldik. Gerçekten herkesi benzer etkinliklere davet ediyoruz." diye konuştu.
"Kalkınmaya ilham veren fikirleri oldu"
BM Kalkınma Programı proje yöneticisi Arif Mert Öztürk ise bölgedeki sosyal istikrarın geliştirilmesine katkı sunma hedefi doğrultusunda kampın düzenlendiğini belirtti.
Kadın ve gençlere yönelik çeşitli uyum projeleri de yaptıklarını aktaran Öztürk, benzer organizasyonların kaynaşma noktasında büyük önem taşıdığını kaydetti.
Asıl hedeflerinin gençlerin keyifli vakit geçirebilmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Öztürk, "İki kamp dönemi yaptık, 2-12 Ekim tarihlerinde Halfeti ilçemizde kamp yaptık. Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'teki üniversitelerde okuyan Türk gençler katılıyor. Toplam 130 gence ulaştık kampa katılan. Suriyeli ve Türk gençler bu kamplarda sosyal faaliyetlere katılıyor. Hem birbirleriyle iletişimi kolaylaştırıcı çalışmalara ve atölye faaliyetlerine katılıyorlar. Amacımız gençlerin öncelikli olarak iyi vakit geçirmelerini sağlamaktır. Gençlerin birlikte düşünerek ve çalışarak kalkınma hedefleri konusunda fikirler geliştirmelerini sağlamak istedik, çok güzel geriye dönüşler aldık. Gençlerin proje fikirleri gerçekten çok harika ve kalkınmaya ilham veren fikirleri de oldu." şeklinde konuştu.