Haberler

Suriye'ye Müdahale Konusunda Akademik Araştırma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi'nde Prof.Dr.Adnan Gümüş'ün Felsefe Grubu Araştırma ve Yöntem Dersi öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği 'Suriye'de Yaşananlar ve Suriye'ye Müdahaleye Halkın Algı ve Bakışı' başlıklı 2012 ve 2013'e...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi'nde Prof.Dr. Adnan Gümüş'ün Felsefe Grubu Araştırma ve Yöntem Dersi öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği ' Suriye'de Yaşananlar ve Suriye'ye Müdahaleye Halkın Algı ve Bakışı' başlıklı 2012 ve 2013'e ait araştırmanın sonuçları açıklandı. Araştırmanın özet çıkarımı ' Türkiye Suriye'ye müdahil olmamalı, özerk bağımsız barışçıl politikalar geliştirmeli' oldu.

Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Araştırma ve Yöntem Dersi öğrencileri,

araştırma için 2012'nin 1-10 Mayıs tarihleri arasında 266'sı kadın 561 kişi, 2013'ün 20-30 Nisan tarihleri arasında 192'si kadın 428 kişiyle görüştü.

Araştırmaya katılan vatandaşlara 'Size göre Suriye'deki iç çatışmaların çıkmasında aşağıdaki sebeplerin nasıl bir rolü oldu?', ' Suriye'deki iç çatışma ve olaylar ABD'nin mi yoksa Suriye'nin mi daha çok işine geliyor?', 'ABD ile karşılaştırılırsa, bölgede Esad'lı Suriye mi daha büyük tehlike yoksa ABD mi?', '10 yıl önce ile karşılaştırılırsa, bölge için eski durum mu daha büyük tehlikeydi yoksa bugünkü durum mu?', 'Suriye'deki iç çatışma ve olaylarda kim galip gelecek?','Suriye'deki iç çatışma ve olayların Türkiye'ye uzun erimdeki etkileri nasıl olacak?', 'Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesinin yanında mı karşısında mısınız?', 'Türkiye; Suriye'deki çatışmalı olaylara müdahil olmalı mı, yoksa dışında mı kalmalı?', 'Limanlar ve İncirlik gibi üstlerin ABD'ye açılmasının yanında mı, karşısında mısınız?, 'Türkiye; bölge ve Ortadoğu politikalarında kiminle hareket etmeli?' şeklinde sorular soruldu.

BULGULARI YORUMLADI

Araştırmada elde ettikleri bulguları değerlendiren Prof. Dr. Adnan Gümüş, "Halka göre Suriye'deki çatışmalar iç savaştan daha çok boyutlu ve dış destekli. Adanalılar, Suriye'de çatışmaların çıkması ve bu hale gelmesinde daha çok muhalifleri ve dış güçleri sorumlu görüyor" dedi.

Prof.Dr. Gümüş, araştırmaya dair özet çıkarım bölümünde ise şöyle dedi:

"Türkiye Suriye'ye müdahil olmamalı, özerk bağımsız barışçıl politikalar geliştirmeli. AK Partili seçmenler de dahil halk, Türkiye'nin, tek başına veya NATO ile birlikte Suriye'deki muhaliflere destek olmasını veya bölgedeki çatışmalara müdahil olmasını istememektedir. ABD ve batının Irak, Libya ve olası Suriye müdahalesini haksız bulmaktadır. Türkiye'nin bölgede ve dünyada başkasının iç işlerine çok girmeden bağımsız ve barışçıl bir politika geliştirmesini istemektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda halkın kışkırtma, çatışma ve savaşlara karşı duruşu ve sağduyusu politika yapıcılarından çok daha güçlü bulunmaktadır." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close