Suriye'deki Savaş Suçu Belgeleri
Dış Politika Derneği Başkanı Kaya: "Devam etmekte olan iç savaş sırasında işlenen suçlara ilişkin olarak ortaya çıkan görüntüler, Suriye de işlenen vahşet ve insan hakları ihlallerinin boyutları konusunda yeterince fikir verir niteliktedir" "Esed gerçekleştirdiği bu insanlık dışı vahşet nedeniyle Uluslararası.
Dış Politika Derneği Başkanı Kemal Kaya, Anadolu Ajansı (AA) tarafından yayımlanan Suriye'de Esed rejiminin işlediği savaş suçunu belgeleyen rapor ve fotoğraflara ilişkin, "Devam etmekte olan iç savaş sırasında işlenen suçlara ilişkin olarak ortaya çıkan görüntüler, Suriye'de işlenen vahşet ve insan hakları ihlallerinin boyutları konusunda yeterince fikir verir niteliktedir" değerlendirmesini yaptı.
Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de gözaltına alındıktan sonra işkence, elle boğma ve aç bırakılmak suretiyle öldürüldüğü anlaşılan yaklaşık 11 bin kişiye ait 55 bin kare fotoğrafın ortaya çıkarıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi ve ek 1 numaralı protokole göre, sivillere yönelik yasaklanmış saldırılar ile teslim olmuş askerleri öldürmek ya da yaralamak; uzuv keserek fiziksel olarak sakat bırakmak; kişinin ölüme sebebiyet verecek ya da onun sağlığını ciddi biçimde tehlikeye atacak veya savunmasız kişilere zarar verme filleri savaş suçu, bu fiillerinin; siyasal, felsefi ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistematik olarak işlenmesi ise insanlığa karşı suç olarak tanımlanmaktadır."
Suriye'ye ait doğruluğu teyit edilen ve el değmediği tespit edilen fotoğraflardaki fiilleri işleyenlerin savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemiş durumda olduklarına dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:
"Esed gerçekleştirdiği bu insanlık dışı vahşet nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) karşısına çıkarılmalıdır. Bunun için; UCM savcılarının kurban ya da ailesinden gelen bilgiye dayanarak re'sen, Roma Statüsünü onaylayan devletler, ya da BM Güvenlik Konseyinin, işlenen suçun soruşturması için UCM savcılarından talepte bulunması gerekmektedir. Türkiye UCM'yi harekete geçirecek uluslararası mekanizmalara derhal müracaat etmelidir. Ülkemiz ve hükümetin Suriye konusunda uyguladığı, insani boyutu ön planda olan dış politikanın ne kadar haklı, doğru ve yerinde olduğu tescillenmiştir. Bu politika kararlılıkla sürdürülmelidir."
"Muhalefetin, ülkemizin bölgedeki beka sorunu olan komşu ve soydaşlarımıza yapılan yardımları iç politika malzemesi yapmaya son vermesi gerekmektedir" ifadelerini kullanan Kaya, şunları kaydetti:
"İç ve dış politik aktörlerin, Suriye'deki duruma kendi çıkarları için destek vermeleri aynı zamanda bu insanlık suçuna ortak olmaları anlamına gelmektedir. Devam etmekte olan iç savaş sırasında işlenen suçlara ilişkin olarak ortaya çıkan görüntüler, Suriye'de işlenen vahşet ve insan hakları ihlallerinin boyutları konusunda yeterince fikir verir niteliktedir. Suriye'deki rejim kendi halkına ve savunmasız sivillere karşı sistematik işkence ve savaş suçu işleyen bir yapı olarak karşımızda durmaktadır." - İstanbul