'Suriye'de Operasyon Yaptık'
"Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanıklı "JİTEM" davasına devam edildi.
Güneydoğu'da 1992- 94 yılları arasında işlenen 8 cinayete ilişkin Diyarbakır'da yürütülen ve aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile itirafçı Abdulkadir Aygan'ın da bulunduğu 15 sanıklı JİTEM davasına ifadeleri ulaşan emekli Albay Arif Doğan, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bir köyünde bombalama eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Eylemi gerçekleştirdikleri sırada dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın, Hafız Esad'ı ziyaret ettiğini kaydeden Doğan, "PKK terör örgütü elabaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesini talep etmiş. Hafız Esat da, 'Siz bize Müslüman Kardeşler Örgütü'nün liderini teslim edin, biz de size Abdullah Öcalan'ı teslim etmeyi düşünelim. Kaldı ki 2 saat önce Cemşeref Köyü'nde 75 vatandaşımız hayatını kaybetti' diyerek Abdullah Öcalan'ı teslim edemeyeceklerini söylemiş" dedi.
Güneydoğu'da 1992- 1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile birlikte 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, işkence yapmak, adam öldürmek' suçlarından 15 kişinin yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, başka bir suçtan tutuklu bulunan Adil Timuştaş ile sanık ve mağdur avukatları katıldı.
TİMURTAŞ: JİTEM'İ BASINDAN DUYDUM, BEN BAHÇIVANIM
1992 yılında Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde Mehdi Kaydu'yu öldürmekle suçlanan sanık Adil Timurtaş, "Ben öyle birini tanımıyorum. JİTEM'in varlığını da basından duydum. Ahmet Cem Ersever'i tanıyordum, ancak kendisine bağlı çalışmadım. Emir, talimat ve para almadım. Emekli Albay Arif Doğan ile hiç görüşmedim. Ben Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'nda temizlik işçisiydim. Bir nevi bahçevanlık yaptım. Bunun dışında hiçbir yasadışı olayda yer almadım" dedi.
Sanık Timurtaş'ın bu ifadelerine karşılık, müdahil avukatlardan Tahir Elçi, Adil Timurtaş'ın 1 Eylül 1999 tarihinde savcıya verdiği 3 sayfalık ifadesini okudu. Elçi, Timurtaş'ın bu ifadesinde JİTEM'in varlığından açıkça söz ettiğini, Silopi'deki Botaş tesislerinde kaldığını, burada Arif Doğan ile astsubay Şaban Bayram'ın da olduğunu, yine Ahmet Cem Ersever'e bağlı çalıştığını itiraf ettiğini, bu ifadenin sorulmasını talep etti.
Mahkeme başkanı ise, sanığa geçmişte böyle bir ifade vermesine rağmen, neden şimdi bu kişileri tanımadığını ve faaliyetlerini inkar ettiğini sordu. Timurtaş ise savcılığa o tarihte ifade verdiğini, ancak neden bu şekilde tutanaklara geçirildiğini bilmediğini söylemekle yetindi.
ARİF DOĞAN'IN İFADELERİ
Dava dosyası kapsamında ifadesi istenen emekli Albay Arif Doğan'ın Beşiktaş adliyesinde talimatla verdiği ifadeleri de mahkemeye ulaştı. Doğan ifadesinde, istihbarat tim komutanlıkları şeklinde faaliyet yürüttüklerini belirterek, JİTEM'in kuruluşunu, yapısını, finans kaynaklarını ve bazı eylemlerini şöyle anlattı:
"İstihbarat elemanları prim karşılığı çalışıyordu. Ödeme konusunda yetkim vardı. JİTEM operatif istihbarat birimiydi. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın kurulmasına ilişkin resmi belgeler miatlı evraklar olup, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindedir. Operasyonel faaliyetlerdeki gecikme ve bir kısım sıkıntılardan dolayı ortaya çıkan ihtiyaçtan, ikinci bir emre kadar JİTEM adı altında deneme amaçlı bir ünite kadro oluşturuldu.
Gerek Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, gerekse JİTEM'in kurucusu benim. Bu yapının oluşması emrini veren de Burhanettin Bigalı'dır. JİTEM'in görev alanı OHAL Valiliği sınırları içinde kalıyordu. 1990 yılında görevi Veli Küçük'e devrettim. Deneme amaçlı kurulan JİTEM yapısında Binbaşı Hüseyin Kara Mardin JİTEM tim komutanıydı. Yine Ahmet Cem Ersever, Ali Yıldız, Aytekin Özen, Abdulkerim Kırca, Yunus Nebioğlu, Hasan Gökmen ve Sinan Yaşar subay sınıfındaydı.
Saddam Hüseyin'in baskısından kaçarak Türkiye'ye gelen ve benim talimatımla para karşılığında Irak istihbaratına teslim edildiği ileri sürülen Maho Gevdan aşiret reisiydi. Olayı ben sonradan duydum. Musa Anter'i de kimin öldürdüğünü bilmiyorum. "
'YEŞİL MÜKEMMEL BİR AJANDI'
'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ı tanıdığını, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'na bağlı bir eleman, maaşlı bir ajan olduğunu söyleyen Arif Doğan ifadesine şöyle devam etti:
"Mükemmel bir ajandı. En son 1994 yılında Niğde Alay Komutanı olduğum dönemde bana uğradı ve bir görevden döndüğünü söyledi. Birlikte yemek yedik, kendisini bir daha görmedim. Vatanperver biridir. Tunceli'de İstihbarat komutanlığına ait bir büro açmak istediğimde bana emniyet ve MİT'teki arkadaşlar Mahmut Yıldırım'ı tavsiye etti.
Kendisiyle Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'nde görüştüm ve bize katılmasını sağladım. Benim kayıtlarıma göre 10 bin JİTEM üyesi bulunmaktaydı. Bu kişiler vatan sevgisi için çalışırdı. Belli bir yerden maaş almayıp, zenginden fakire geçen paralarla geçinirdi. JİTEM elemanlarını ben de isimleriyle bilmem, kod isimleriyle tanırım. Ben bir yıl Türkiye'yi gezerek il bazındaki temsilcileri seçtim. "
Arif Doğan, sanık olarak yargılanan itirafçılardan Hüseyin Tilki, Ali Ozansoy, Adil Timurtaş, Hayrettin Toka ve Abdulkadir Aygan'ı tanıdığını ve bunların da JİTEM içindeki çeşitli birimlerde görev aldıklarını anlattı. Cemal Temizöz'ü de üsteğmenliğinden beri tanıdığını ifade eden Doğan, daha sonra Diyarbakır İstihbarat Grup Komutanlığı'nda çalıştığını söyledi.
'JİTEM YAPILANMASI DEVAM ETMEKTEDİR'
PKK'nın batı plakalı TIR'ları yakması üzerine kendisinin de Mardin, Bingöl, Diyarbakır plakalı TIR'ları yaktırdığı yönündeki soruyu da cevaplayan Arif Doğan şöyle dedi:
"Doğrudur. PKK Güneydoğu'da batı plakalı TIR'ları yaktı. OHAL Valisi bunun önüne geçmemi istedi. Ben de batı plakalarını söküp Güneydoğu plakalı TIR'lara taktırıyordum. PKK, batı plakalı araçları yaktığını düşünerek Güneydoğulu'ların TIR'larını yakıyordu. Kamyonları benim yaktırdığım iddia edilince bu konuyla ilgili soruşturma bile geçirdim. Benim kurduğum JİTEM'le Ergenekon'un hiçbir ilgisi yoktur.
JİTEM'e gönüllü aldığımız ve içinde kadınların da bulunduğu kişileri ölüm bölgesi dediğimiz yerlere sıcak çatışmaya gönderiyordum. Bu kişilere silahları da ben dağıttım. JİTEM'i aldığım emir gereği kurdum. Bu yapı her şeyiyle bana bağlıdır. JİTEM yapılanması halen devam etmektedir, beklemededir. İhtiyaç duyulduğunda bu faaliyetleri yönetebilecek kişiler vardır. "
DEP'LİLERLE LOKANTADA KARŞILAŞTIK
Ankara'da Abdullah Çatlı, Hüseyin Kocadağ ve Mahmut Yıldırım ile buluşmalarını da anlatan Arif Doğan, "Otelde yemek verecektim. Oraya gittiğimizde Ahmet Türk, Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Sırrı Sakık'la karşılaştık. Garsona, 'Bu adamların ne işi var burada' dedim. Sonra Yeşil tedirgin oldu ve dışarıda beklemek istedi. DEP'liler de bir süre sonra kalkıp gittiler" diye konuştu.
SURİYE'DE JİTEM EYLEMİ: 75 ÖLÜ
Bazı ses kayıtlarının dinletilmesi ve sorulması üzerine Arif Doğan ifadesini şöyle sürdürdü:
"Suriye sınırına yakın Tarım İl Müdürlüğüne ait bir hayvan çiftliğine PKK'lı teröristler saldırı düzenlemişler ve 200 tane ineğin memelerini kesmişler, ayrıca 2 bin 500 dönüm tarladaki mahsülü yakmışlar ve 25 tratörü yakmışlar. Tarım Orman Müdürü olayı bana anlatınca çok üzüldüm. O denömde sınırın öbür tarafından Cemşeref Köyü'nda yaşayan bazı kişilerin PKK'ya yardım ettiğini öğrenmiştik.
Bu nedenle Tarım Orman Müdürlüğü'nün çiftliğine yapılan saldırının karşılığı olarak Suriye'nin Cemşeref Köyü'nde JİTEM olarak eylem yaptık. Bu eylemi yaptığımız sırada dönemin Başbakanı Turgut Özal, Hafız Esad'ı ziyaret etmiş ve PKK terör örgütü elabaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye iadesini talep etmiş. Hafız Esat da, 'Siz bize Müslüman Kardeşler Örgütü'nün liderini teslim edin, biz de size Abdullah Öcalan'ı teslim etmeyi düşünelim. Kaldı ki 2 saat önce Cemşeref Köyü'nde 75 vatandaşımız hayatını kaybetti' diyerek Abdullah Öcalan'ı teslim edemeyeceklerini söylemiş. "
15 SANIK YARGILANIYOR
12 yıldan beri devam eden bu davada, JİTEM'in infaz timinde yer aldıkları iddia edilen PKK itirafçıları İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Hayrettin Toka, Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Kemal Emlük, Saniye Emlük, Recep Tiril, Muhsin Gül, TİKKO itirafçısı Fethi Çetin ile Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, korucu Faysal Şanlı, Jandarma İstihbarat haber elemanları Mehmet Zahir Karadeniz ile Lokman Gündüz ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor. - Diyarbakır