Sürdürülebilir Atık Yönetimi Sektörü IFC Çalıştayında Buluştu
Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, özel ve kamu sektör temsilcilerinin katılımıyla Sürdürülebilir Atık Yönetimi Çalıştayı düzenledi
Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC, sürdürülebilir şehir yönetiminin ve hızlı şehirleşmenin beraberinde getirdiği sorunların tartışıldığı çalıştayda, atık yönetimi sektöründe faaliyet gösteren Türk ve uluslararası şirketleri, büyükşehir belediyeleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcilerini bir araya getirdi.
IFC'nin düzenlemiş olduğu çalıştayda bir araya gelen özel ve kamu sektör temsilcileri, işbirliği ve proje fırsatlarını tartışarak, sektöre inovatif ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeye çalıştı.
Türkiye'de 75 milyonluk nüfusun yılda 32 milyon ton atık ürettiği bildirilirken, AB standartlarına uyan toplam 400 milyon ton kapasiteli depolama alanının 10 yıl içerisinde dolacağı belirtiliyor.
Çalıştaya katılan Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum şunları söyledi: "Uzun dönemli iş ortağımız IFC, şimdiye kadar sağlamış olduğu finansman ile sadece iş geliştirmemize değil aynı zamanda sahip olduğu sosyal ve çevresel standartlar ile küresel seviyede en iyi ve sürdürülebilir uygulamaları yakalamamıza da yardımcı olmaktadır. IFC'nin düzenlemiş olduğu bu tür etkinlikler sayesinde özel ve kamu sektör temsilcileri bir araya gelebilmekte ve sektörün önündeki sorunları ve ortak çözüm önerilerini tartışılabilmektedirler."
Türkiye'de son 10 yıl içerisinde atık yönetimini düzenleyen yönetmelik ve standartların oldukça geliştiği, öte yandan ülke çapında ya da bölgesel olarak entegre çözümler üretilmediği takdirde belediyelerin katı atık yönetimi konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Belediyelerin katı atıkların önemli oranını vahşi depolama alanlarında depoladığı ifade edilirken, bunun beraberinde bir çok çevresel sorunu getireceği ve sera gazı emisyonu üreteceği tahmin ediliyor.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan IFC Türkiye Ülke Müdürü Aisha Williams şunları söyledi: "Türkiye'deki şehirler dünyanın en hızlı büyüyen dolayısıyla hızlı kentleşme karşısında bir çok sorunla karşılaşan şehirler arasında yer alıyor. Öyle ki bu sorunlar ne özel sektörün ne de kamu sektörünün tek başına başa çıkabileceği ölçekte oluyor. IFC olarak sadece Türkiye'deki inovatif özel sektör şirketleriyle ve belediyelerle işbirliği yapmakla kalmıyor aynı zamanda hem özel sektörü hem de kamu sektörünü bu tür etkinliklerle bir araya getirerek işbirliği, bilgi paylaşımı ve yeni ortaklıklar oluşmasını teşvik ediyoruz."
IFC Sürdürülebilir Şehirler Girişimi, finansman ve danışmanlık hizmeti sunarak, kurumları ve yönetmelikleri güçlendirmeyi, altyapı ve sürdürülebilir uygulamaları geliştirmeyi, beceri ve inovasyonu teşvik etmeyi ve finansmana erişimi kolaylaştırmayı böylelikle şehirlerin daha rekabetçi olmasını hedeflemektedir. İzmir, İstanbul ve Antalya şehirleri ile işbirliği içinde olan IFC bu şehirlere atıkların enerjiye dönüştürülmesi, toplu ulaşım ve atık su yönetimi alanlarında destek ve finansman sunmaktadır.
Türkiye halihazırda IFC'nin en fazla yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunmayı sürdürüyor. Ayrıca tüm dünyada Washington DC dışındaki en büyük merkez ofisi olan İstanbul'dan Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 50'den fazla ülkeye hizmet sağlamaya devam ediyor.