Haberler

Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiricilik Çalıştayı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce "Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiricilik Çalıştayı" düzenlendi.

Elazığ'da, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce "Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiricilik Çalıştayı" düzenlendi.

Bir otelde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Hakan Akgün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının özellikle son 14 yılda su ürünleri sektörüne ve alabalık yetiştiriciliğine ciddi destekler verdiğini belirtti.

2002 yılından bu yana su ürünleri yetiştiriciliğinin destek kapsamına alınmasıyla yıllık 60 bin ton olan üretimin 240 bin tona ulaştığını vurgulayan Akgün, ihracatın ise 90 milyon dolardan 700 milyon dolar seviyesine yükseldiğini söyledi.

Hakan Akgün, Türkiye'nin alabalık yetiştiriciliği konusunda Avrupa'da lider konumunda olduğunu dile getirerek, "Türkiye'de son 3 yılda en hızlı büyüyen sektör, su ürünleri sektörü oldu. Geçmiş yıllarda zor şartlar altında üretim yapan sektör, bugün teknolojinin gelişmesiyle üretimini ciddi şekilde arttırmıştır. Bakanlığın destekleriyle su ürünleri sektörü 85 ülkeye ihracat yapmayı başardı." dedi.

Farklı türlerin kültüre alınması

Enstitü olarak bugüne kadar gerçekleştirmiş oldukları çalıştay, uluslararası sempozyum, balık festivalleri, sektör toplantıları ile su ürünleri sektörüne önemli katkılar sağladıklarına işaret eden Akgün, Doğu Anadolu Projesi ve Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen, yakın zamanda faaliyete geçecek olan Su Ürünleri Ar-Ge Merkezi'nin sektöre daha da ivme kazandıracağını aktardı.

Hakan Akgün, merkezde gerek alabalık yetiştiriciliği, gerekse gökkuşağı alabalığı, şabut, yayın balığı, yerli turna, havyar, Mersin balığı, kerevit ve tıbbi sülük gibi farklı türlerin kültüre alınması çalışmalarıyla sektöre yenilik kazandıracaklarına dikkati çekti.

"2011 yılında Bakanlığımız uhdesinde kurulan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 2013 yılında 43 vilayetteki il müdürlüklerimizde kurulan Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlükleri ve istihdam edilen yaklaşık 500 su ürünleri mühendisi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza bağlı 4 su ürünleri araştırma enstitüsü su ürünlerine sektörüne, sektörün sürdürülebilirliğine, alabalık yetiştiriciliğinin geliştirilmesine ciddi katkılar sunmaktadır" ifadelerini kullanan Akgün, sektörün sürekli büyüdüğünü de dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close