Süpürgeciliği Yaşatmak İçin Yeni Yöntemler Uyguluyor
Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan ve yaklaşık 30 yıldır süpürgecilik yapan 61 yaşındaki Hasan Karabacak, mesleğinin teknolojiye yenilmemesi için bazı yenilikler uyguluyor.
EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan ve yaklaşık 30 yıldır süpürgecilik yapan 61 yaşındaki Hasan Karabacak, mesleğinin teknolojiye yenilmemesi için bazı yenilikler uyguluyor.
Eskiden her evde kullanılan süpürgelerin yerini elektrikli aletlere bırakması, bu işi yapanların müşteri bulmakta zorlanmasına neden oluyor. El yapımı süpürge üreten ustalar, satışlarını arttırabilmek amacıyla bazı yenilikler geliştiriyor.
Niksar ilçesindeki atölyesinde süpürge imal eden Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süpürgeciliğin baba mesleği olduğunu söyledi.
Yaklaşık 30 yıldır süpürgecilik yaptığını anlatan Karabacak, "Süpürgeye talep az. Bu çevrede ne satarsan o. İşler 1990'lı yıllardaki gibi değil. O zamanlar işler iyiydi." değerlendirmesinde bulundu.
Niksar'da bu işi yapan birkaç kişi kaldığını bildiren Karabacak, "Günümüzde vatandaşlarımız süpürgeyi daha çok balkonları için alıyor. Ahşap evlerde oturanlar da el süpürgesi kullanıyor. Yeni evlerde kullanan yok. Teknoloji ilerledi, sokaklar bile makine ile süpürülüyor. Biz de elimizden geldiği kadar çalışıyor, üretime devam ediyoruz." diye konuştu.
Süpürge üretiminde birtakım yenilikler yapmaya çalıştıklarını, bu sayede biraz daha fazla satış yapmayı amaçladıklarını dile getiren Karabacak, şunları kaydetti:
"Tutma yerleri plastik olan süpürgeler üretiyoruz. Bunlar diğerine göre sağlam. Böylece talebi arttırmaya çalışıyoruz. Bunlar biraz daha fazla talep ediliyor. Bir de işçiliğini güzel tutmaya çalışıyoruz. Fiyatlar genellikle 4-5 liradan başlıyor. Kalitesine göre fiyatı da yükseliyor. Baba mesleği, ekmeğimizi çıkarmaya gayret gösteriyoruz. Bu yaştan sonra başka bir iş yapamayız."