Haberler

"Günümüzü Anlayabilmek İçin Abdülhamid'i Anlamak Gerekir"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, "Günümüzü anlayabilmek için Abdülhamid'i anlamak gerekir." dedi.

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, "Günümüzü anlayabilmek için Abdülhamid'i anlamak gerekir "dedi.

Hülagü, TTK tarafından Yunanistan'ın Selanik kentinde düzenlenen "Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, Abdülhamid döneminin hala güncelliğini koruduğunu ve bugünün olaylarıyla da bağlantılı olan başta Ermeni meselesi gibi birçok olayın o dönemde başladığını ve halen devam ettiğini söyledi.

Atatürk Evi ve tarihi yerleri ziyaretinin ardından AA'ya açıklamada bulunan Hülagü, sempozyumun geçmişe dönerek geçmişi görmek, olayların niye, neden ve nasıl başladığını, Abdülhamid idaresinin ne olduğunu, hatalarını ve sevaplarını hissiyattan, siyasetten uzak akademik anlamda görmek için düzenlediklerini söyledi.

Selanik'i neden seçtikleri yönündeki bir soru üzerine ise Hülagü, şunları kaydetti:

"Selanik'in mekan olarak ayrı bir yeri ve önemi var. Türk tarihi açısından baktığımız zaman Türk tarihinde iz bırakmış bir şehir Selanik. İster siyasi ister başka açıdan önemli bir şehir. Üstelik iki Türk lideri hem Mustafa Kemal Atatürk hem de Abdülhamid'in paylaştığı aynı toprak. Mustafa Kemal'in doğmuş olduğu, çocukluğunun geçirdiği yerler buralar. Abdülhamid'in ise sürgüne gönderildiği yer. Dolayısıyla biri imparatorluğun son döneminde onu kurtarmaya çalışan, muhafaza etmeye çalışan bir siyaset adamı olarak burada bir diğeri ise imparatorluktan sonra yeni bir devleti, cumhuriyeti inşa etmek için burada. Biz de iki önemli şahsiyetin bulunduğu bir mekanda bizzat TTK olarak bulunalım istedik. Günümüzü anlayabilmek için Abdülhamid'i anlamak gerekir."

Sempozyuma Türkiye'den katılımın yüksek olduğunu ifade eden Hülagü, Yunanistan'dan ise sadece bir akademisyenin katıldığını, aslında daha fazla katılım olmasını arzu ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Aristoteles ve Makedonya Üniversitesi ile daha önceden ortak bir şekilde bu sempozyumu yapmak üzere görüşmüş ve anlaşmıştık. Ancak sonrasında bir takım aksilikler oldu ve bu iki üniversite ortaklıktan vazgeçtiler. Dolayısıyla sadece ferdi anlamda katılım var. Ancak Balkanların başka parçalarından misal Bükreş'ten katılımcılar var."

Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de sempozyumun Selanik'te düzenlenmesinin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, 1. Balkan Savaşı sırasında Yunanistan yönetimine giren konsolosluk görev bölgesinde çok sayıda Osmanlı ve Müslüman eserlerinin bulunduğunu söyledi.

Yunan hükümetinin son dönemde bu eserlerin restore edilmesi konusunda önemli başarılara imza attığını da sözlerine ekleyen Biltekin, "Osmanlı tarihi alanında çalışan akademisyenlerin bölgeye gelmesi, burada yapılanların önemsendiği ve desteklendiğinin de göstergesidir" dedi.

Sempozyum iki gün sürecek.

Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Bebek katilleri hesap veriyor! Eski bakan da duruşma salonunda

Yenidoğan Çetesi'nde ambulans şoföründen ilk itiraf: Hasta yönlendirerek para kazandığımı kabul ediyorum

Örgüt yöneticisi ambulans şoförü, nasıl para kazandığını anlattı

400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

title