Haberler

Sultan Alparslan ve Merv Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar Çalıştayı Tamamlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan’da yürütülmekte olan “Sultan Alparslan’ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşa Edilmesi Projesi” kapsamında Ankara’da gerçekleştirilen Sultan Alparslan ve Merv, Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı tamamlandı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkmenistan'da yürütülmekte olan " Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşa Edilmesi Projesi" kapsamında Ankara'da gerçekleştirilen Sultan Alparslan ve Merv, Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar Uluslararası Çalıştayı tamamlandı.

TİKA tarafından Türkmenistan'da yürütülmekte olan "Sultan Alparslan'ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşa Edilmesi Projesi" kapsamında, Türk ve Türkmen Bilim Heyetinde yer alan uzman ve akademisyenler ile Türkiye'de konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim adamları "Sultan Alparslan ve Merv: Tarihi Kaynaklar ve Araştırmalar" konulu uluslararası çalıştayda bir araya geldiler.

2013 yılı Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkmenistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret esnasında, söz konusu projenin Türk ve Türkmen Cumhurbaşkanları huzurunda uygulama protokolü imzalanarak çalışmalara başlanmıştı.

Proje kapsamında arazi incelemelerini gerçekleştirmek ve Türkmenistan tarafıyla projeye ilişkin ön görüşmeler yapmak üzere görevlendirilen Bilim Heyeti 2013 yılı Ağustos ayında Aşkabat ve Merv'e giderek Türkmen bilim adamlarıyla gerekli görüşme ve çalışmaları gerçekleştirmiş ve bunun sonucunda dört yıllık bir zamana yayılacak olan çalışmaların taslak programı hazırlanmıştı.

2013 yılı Haziran ayında bir bilim heyetince mahallinde gerçekleştirilen incelemeler, Sultan Alparslan'ın mezarının potansiyel olarak, Kadim Merv tarihi kent sınırları dahilindeki 5 ayrı bölgede aranması gerektiğini ortaya koymuştu. Bilim Heyetinde bulunan uzmanlarca 5 etap olarak planlanan projenin ilk etabı; jeofizik incelemeler ve topografik haritalandırma olarak belirlenmişti.

Türkmen tarafında bulunan haritaların çalışmalar için yeterli olmaması sebebiyle, arkeolojik kazı için öngörülecek bölgelerin de içinde yer aldığı 1200 hektarlık bir alanın fotogrametrik yöntemle 1/1000 ölçekli halihazır haritası hazırlanmış olup, en son teknik ve teknolojilerin kullanıldığı jeofizik yöntemlerden biri olarak Gradiometre ve Yer Radarı (GPR) yöntemi ile Gıaur Kale'deki Cuma Camii kalıntısı ve çevresi, Erk Kale'nin merkezindeki alanı, Sultan Sancar Türbesi çevresi, Sahabeler Türbesi topluluğunun kuzeyindeki alanı ve Gıaur Kale ile Sultan Kale arasındaki alanda 13-17 Ocak 2014 tarihlerinde kapsamlı belgeleme çalışmaları yapılıp tamamlanmıştı.

Söz konusu çalışmaları gerçekleştiren bilim grubunun arazide ve 5 ayrı bölgede gerçekleştirdiği çalışmaların sonunda yapılacak arkeolojik kazılarla da somut olarak desteklendiğinde Sultan Alparslan'ın mezarının bulunması Türk dünyası için büyük bir arkeolojik keşif olacak.

Arazide yapılan ölçüm sonuçlarını bilim adamlarının görüşüne sunmak ve konu ile ilgili konularda çalışma yapan akademisyenleri bir araya getirmek üzere Ankara Rixos Otel'de Türk ve Türkmen akademisyenlerin katılımı ile bir çalıştay düzenlendi.

Açılış konuşmaları ile başlayan çalıştay programında, Türk Bilim Heyeti adına A.Ü Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Z. Kenan Bilici, Türkmen Bilim Heyeti adına Türkmenistan Tarihi ve Kültürel Anıtları Koruma, Öğrenme ve Restorasyon İşleri Milli Müdürlüğü Başkanı Dr. Muhammetdurdy Mamedov, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Azerbaycan Büyükelçisi Faig Baghırov, Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadyrov, Kıbrıs Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı, Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı Başkanı M. Serdar Çelebi, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Cezmi Bayram, Yunus Emre Enstitüsü Ebubekir Ceylan, konuşmalarında söz konusu projeden duydukları memnuniyeti ifade ederek, TİKA tarafından yürütülen bu çalışmanın Türk Dünyasına büyük bir katkı olacağı yönünde ortak görüşlerini bildirdiler. İki gün süren çalıştayda katılımcı akademisyenler araştırmaları kapsamında bildiri sunumunda bulundular. Projenin 2. Etabında Sultan Alparslan'ın mezar yerinin bulunması için, Kadim Merv tarihi kent sınırları dahilindeki 5 bölgede kapsamlı bir arkeolojik çalışma yapılacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
TBMM'de kabul edildi! Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Yetkisiz çakar kullanımı ve ateşli silahlara yönelik cezalar artırıldı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Ev hapsindeyken 2 kişiyi öldürüp kayıplara karışan Servet Bozkurt yakalandı

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

Bülent Arınç, yıllar önce yaşanan olayı anlattı: Tayyip Bey masaya yumruğu vurup 'Sus ulan' demiş

Arınç, hiç unutamadığı Erdoğan anısını anlattı: Masaya vurup "Sus ulan" diye bağırmış

title