Sultan Abdülhamid, Sultan Toprağında Anıldı

Sultan Abdülhamid, Sultan Toprağında Anıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultan II. Abdülhamid Han, vefat yıldönümünde düzenlenen sempozyumla Sultan toprağı Sultanbeyli'de anıldı.

Osmanlı padişahlarının otuz dördüncüsü olan ve en fazla sözü edilen padişahlardan Sultan II. Abdülhamid Han, Sultanbeyli'de düzenlenen sempozyumla anıldı. Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde düzenlenensempozyum,Sultan II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğraflar ve yapılan resimlerden oluşan serginin açılışının ardından başladı. Sempozyumda, Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr. Coşkun Çakır ve Doç. Dr. Erhan Afyoncu gibi bilim dünyasının çok önemli 14 ismi, Sultan'ı ve tahtta geçen 33 yıldaki icraatlarını anlattı.

Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'in konuşmasıyla başlayan sempozyumda Başkan Keskin, konuşmasına Abdülhamid'indoğru anlatılmasında büyük katkılar sunmuş merhum yazar Yılmaz Öztuna'yı yad ederek başladı. Keskin:"Sultan II. Abdülhamid'i ilmi açıdan tarihteki yerine oturtan, onun siyasi dehasına dikkat çeken Öztuna, iade-i itibar yaptığı sultanla aynı gün defnedildi. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum." dedi ve Sultan'ın 33 yıllık iktidarında yaptığı çalışmalardan bahsetti.

"Bu topraklar Sultan'ın bildiği, kız kardeşine ait topraklar…"

Bu denli ileri görüşlü, kalkınma ve hizmet esaslı bir dehayı örnek almak, başta yönetim kadrolarında olanların, ardından geleceğimiz olan gençlerin asli görevidir diyen Keskin, özellikle Sultanbeylili gençlerin Sultan'ın Sultanbeyli ile ilgisinden dolayı onu çok iyi tanımaları gerektiğini belirtti.

Keskin bu konuyla ilgili "Sultan II. Abdülhamid Han yolu Sultanbeyli'yle kesişmiş bir sultan. II. Abdülhamid'in kız kardeşi Cemile Sultan'a ait Sultanbeyli bölgesi arazileri, 1890 yılında, Osmanlı'nın ilk denizcilik bakanı Hasan Hüsnü Paşa'yla anılıyor. Yani bu topraklar Sultan'ın bildiği, kız kardeşine ait topraklar" dedi.

Ardından konuşan İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Abdülhamid'i anlamak sadece siyasetçilerin ödevi değildir. Onu anlamak bu topraklarda yaşayan her bireyin cennet mekan Abdülhamid Han Hazretleri'ni anlamak gibi bir yükümlülüğü vardır.

Çünkü o, bu coğrafyada yenilgiyle yüzyüze gelen, tarihimizin yenik sayfalarının içinde, 33 yıl yeniden ayağa kalkışın, yeniden varoluşun çabasını, akıl devrimiyle gerçekleştirip akılda gerçekleştirdiği devrimi, imparatorluğun hayatına nakşetme mücadelesi veren bir gönül adamıydı" şeklinde konuştu.

Sempozyuma katılan Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ise, Sultan'ın yaptığı ilk anayasaya değindi ve "Abdülhamid,son derece zeki bir insan ve geleceği gören bir hakandı." diyerek Kanun-i Esasi ve günümüz anayasaları ile ilgili bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Mehmet İpşirli başkanlığında başlayan birinci oturumda ilk sözü Yrd. Doç. Dr. Aldülhamit Kırmızı aldı. "Abdülhamid hala çok canlı bir tarih. Bu yüzden sadece tarihi değil, siyasi bir değer." diyen Kırmızı, Sultan'ın günlük yaşantısına, ilgi alanlarına ve kişiliğine dair detaylı bilgiler sundu.

Ardından Prof. Dr. Coşkun Çakır, "Muktesit Bir Sultan: II. Abdülhamid" isimli tebliğinde "Hem ehli tasarruf ve tutumlu oluşunu, hem de iktisatçı oluşunu ifade etmek için bu kelimeyi kullandım." dedi ve sultanın iktisat politikası, tasarruf tedbirleri ve mali reformlarından bahsetti.

Prof. Dr. Ali Akyıldız ise "Sultan II. Abdülhamid'in Yönetim Anlayışı" konulu konuşmasında, Abdülhamit'in sarayı devletin merkezi haline getirdiği sisteminin dayanak noktalarından bahsetti, "Bu dönemde saray içindeki personel sayısının arttığını ve sistemin geliştiğini görüyoruz." dedi.

Prof. Dr. HeathLowryise "Nerede doğru dürüst yapılmış bir bina varsa çoğunluğu II. Abdülhamid döneminde, onun kendi finans kaynaklarından yapılmıştır." diyerek başladığı konuşmasında, Balkanlarda Sultan II. Abdülhamid'in yaptığı eserleripowerpoint sunum eşliğinde anlattı.

"O dönemde yapılanlar Cumhuriyet hukukunu önemli ölçüde etkilemiştir."

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın başkanlığında başlayan ikinci oturumda, Prof. Dr. Mehmet Akman, Sultan II. Abdülhamid'in hukuki reformlarını anlattı ve ilk anayasanın yapısını anlatarak Sultan Abdülhamid döneminde düzenlenen kanunları belirtti. Akman, "O dönemde yapılanlar Cumhuriyet hukukunu önemli ölçüde etkilemiştir. Öte yandan bu dönem idam cezasının en az uygulandığı dönemdir." dedi.

Prof. Dr. Uğur Derman, "Sultan II. Abdülhamid Döneminde Hat ve Tezyini Sanatlar" konulu tebliğinde, padişahların sanatla olan ilişkisinden bahsetti ve Sultan'ın "Babası hatsanatını meslek edinen padişahlardan olduğu için, 1850'de Mustafa İzzet Efendi'yi ona muallim olarak tayin etmişti" dedi.

Yrd. Doç. Dr. S. Akşin Somel, Sultan II. Abdülhamid'in eğitim politikaları ve atılımlarını, Prof. Dr. Azmi Özcan ise Sultan II. Abdülhamid'e muhalif olan kesimleri ve çalışmalarını anlattı.

Son oturum ise Doç. Dr. Erhan Afyoncu'nun başkanlığında başladı. Prof. Dr. Vahdettin Engin, Sultan II. Abdülhamid döneminde futbol müsabakalarını ve bugünkü takımların kuruluşlarını özetlerken, Mehmet MazakSultan II. Abdülhamid döneminde Sultanbeyli topraklarının durumuna dair önemli bilgiler verdi.

Mazak, o yıllarda çekilmiş bir fotoğrafı göstererek Sultanbeyli topraklarının Sultan Abdülmecid'in kızı Cemile Sultan'dan bugüne kadar gelişini özetledi.Son konuşmacı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ise 31 Mart Vakası'nınarkasındaki gerçekleri detaylı bir şekilde anlattı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close