Haberler

Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin HDK Liderine Yaptırım Kararına Destek

Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin HDK Liderine Yaptırım Kararına Destek
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Muhammed Hamdan Dagalu'ya yönelik yaptırım kararını memnuniyetle karşıladı. Bakanlık, HDK'nin Sudan halkına karşı gerçekleştirdiği zulümlerden sorumlu olduğunu belirterek uluslararası topluma HDK'ya karşı katı bir tutum sergileme çağrısında bulundu.

PORT Sudan Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) lideri Muhammed Hamdan Dagalu'ya yönelik aldığı yaptırım kararını memnuniyetle karşıladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Washington tarafından milislerin (HDK) lideri Muhammed Hamdan Dagalu ve HDK'ye ait 7 ticari şirkete uygulanan yaptırımları memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Sudan hükümetinin, ABD yönetimiyle "Dagalu'nun, Hızlı Destek Milisleri tarafından Sudan halkına karşı gerçekleştirilen sistematik zulümlerden sorumlu olduğu" konusunda hemfikir olduğu belirtilen açıklamada, diğer ülkeler de "HDK ve destekçilerine" karşı benzer adımlar atmaya çağrıldı.

Açıklamada, "Uluslararası topluma, bu terörist gruba karşı, onun Sudan halkına, devletine ve ulusal kurumlarına karşı savaşını durdurmaya zorlamak için katı bir tutum sergileme çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

ABD'den HDK liderine yaptırım kararı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Sudan'daki HDK üyelerinin ve müttefik milislerin "Sudan'da soykırım suçu işlediği" sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

HDK ve müttefik milislerin, sivillere yönelik doğrudan saldırılara devam ettiğini belirten Blinken, etnik temelde bazı sivilleri "sistematik olarak" öldürdüğünü ve belirli etnik gruplardan kız çocuklarını istismar, kadınları tecavüz ve diğer saldırılarla hedef aldığını kaydetmişti.

ABD'li bakan ayrıca, söz konusu saldırılardaki rolü nedeniyle HDK lideri Dagalu'yu da yaptırım listesine aldıklarını ve bu saldırıların sorumlularının hesap vermesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sudan'daki savaş

Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana ordu ve bir zamanlar ona bağlı olan HDK arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar yaşanıyor.

Bu savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana ülkeden ayrılanların sayısı 3 milyonu geçti, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi. 25 milyondan fazla kişi ise insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor.

Kaynak: AA / Ahmed Satti - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title
Close