Sudan'daki Ulusal Diyalog Görüşmeleri
Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasında bir yıldır devam eden ulusal diyalog görüşmelerinde, devlet başkanı ve parlamentoya karşı sorumlu bir başbakanlık görevinin oluşturulması konusunda anlaşma sağlandı.
Sudan'da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasında bir yıldır devam eden ulusal diyalog görüşmelerinde, devlet başkanı ve parlamentoya karşı sorumlu bir başbakanlık görevinin oluşturulması konusunda anlaşma sağlandı.
Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, "12 aydır devam eden ulusal diyalog görüşmelerine katılan siyasi güçler, devlet başkanı ve parlamento önünde sorumlu olan bir "başbakanlık" görevinin oluşturulması konusunda anlaştı." dedi.
Hükümet başkanlığı meselesinin, üzerinde anlaşmazlığın bulunduğu 13 konudan biri olduğunu ve diyaloğa katılan partilerce uzlaşının sağlandığını belirten Mahmud, hükümet başkanının devlet başkanı tarafından atanması konusunda da uzlaşının sağlandığını aktardı.
Mahmud, tarafların, pazar günü yapacağı toplantının ardından görüşmelerde alınan tavsiye kararlarının nihai halini pazartesi günü Milli Diyalog Genel Kongresi'nde Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'e sunacağını ifade etti.
Alınan kararlara ilişkin ayrıntılı bilgi vermeyen Mahmud, kararların uygulanması için "mevcut hükümetin yerine ulusal uzlaşı hükümetinin kurulacağını" söylemekle yetindi.
Başkanlık rejiminin olduğu Sudan'da hükümet başkanı, devlet başkanı tarafından atanıyor.
İktidardaki Ulusal Kongre Partisi ile koalisyon partileri arasındaki diyalog görüşmeleri, Beşir'in çağrısıyla geçen yıl ekim ayında başlamıştı.
Muhalefet, "siyasi tutukluların serbest bırakılması, özgürlükleri sınırlandıran kanunların ilga edilmesi, diyaloğu yönetecek bağımsız bir mekanizmanın oluşturulması" başta olmak üzere öne sürdüğü şartların kabul edilmemesi üzerine görüşmeleri boykot etmişti.
"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında bir araya gelen muhalifler, son olarak ağustos ayında, Afrika Arabuluculuk Heyeti tarafından sunulan ve Hartum hükümeti tarafından kabul edilen yol haritasını imzalamayı kabul etmişti.
Bunun üzerine eski Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mvuyelwa Mbeki arabuluculuğunda yapılan ve hükümet heyeti ile Darfur'da çatışan silahlı gruplar ve hükümetle Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) arasında olmak üzere 2 bölümden oluşan görüşmeler başlamış ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı.