Sudan'da Yaşanan Çatışmalar Nedeniyle Tahliye Edilen 21 Türk Vatandaşı Yurda Döndü
Çatışmalardan dolayı Güney Sudan Cumhuriyeti’nin Başkenti Juba’ya gönderilen uçak, tahliye edilen 21 Türk vatandaşıyla beraber yurda döndü.
Çatışmalardan dolayı Güney Sudan Cumhuriyeti'nin Başkenti Juba'ya gönderilen uçak, tahliye edilen 21 Türk vatandaşıyla beraber yurda döndü.
Güney Sudan Cumhuriyeti'nde son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle, bu ülkede bulunan ve yurda dönmek isteyen Türk vatandaşlarının tahliyesi için Güney Sudan'ın Başkenti Juba'ya gönderilen Hava Kuvvetleri'ne ait C 130 tipi uçak, iş gereği Juba'da bulunan 21 Türk vatandaşıyla beraber yurda döndü.
Türk vatandaşlarının Sudan'dan tahliye edilme sürecini anlatan eski Juba Büyükelçisi Ahmet Ergin, "Bu sabah, vatandaşlarımızın tahliyesi için Etimesgut Havaalanı'ndan C-130 tipi bir uçakla havalandık. Yerel saatle 05.03'te Juba Havaalanı'na ulaştık. Yakıt ihmaline müteakip vatandaşlarımızla birlikte yeniden havalandık. Dışişleri Bakanlığımız, Juba Büyükelçiliğimiz ve vatandaşlarımız ile sürekli eşgüdüm halindeydik. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan vatandaşlarımız ile birlikte geri döndük. Juba'da durum biraz sakin olsa da ülkenin diğer bölgelerinde çatışmalar yaşanıyor" dedi.
Güney Sudan Cumhuriyeti'nin Başkenti Juba'da bir yol şantiyesinde çalışan Siyami Hocaoğlu, tahliye için ümitlerini hiç kaybetmediklerini belirterek, Türkiye Hükümeti'ne teşekkür etti. Şuan Sudan'da yaşanan olaylara iç savaş ya da kabile savaşı demenin tam olarak gerçeği yansıtmayacağını belirten Hocaoğlu, "Tam olarak bir darbe ya da kabile savaşı diyemesek de Sudan'da bir iç savaş yaşandığı kesin. Biz de savaşın getirdiği zorlukları yaşadık. Ölenleri ve öldürenleri gördük. Ama bir vahşet boyutunda olduğunu söyleyemeyiz. Hiçbir zaman inancımızı kaybetmedik. Türkiye Cumhuriyeti'nden Allah razı olsun" şeklinde konuştu.
Sudan'da inşaat işçisi olarak yaşayan Nurettin Çobanoğlu, "Sudan'da durum çok kötü. Bir çok insan öldü ve bir çok insan yaralandı. İnsanları kepçelerle gömüyorlardı. Orada her an neyin yaşanacağı belli değil. Bir anda milyonlarca insan ölebilir fakat hiçbir şey de olmayabilir, karmaşık bir durum söz konusu. Sudan'da henüz bir darbe gerçekleşmiş değil. Çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Şehirler sürekli el değiştiriyor" diye konuştu.
Sudan'da inşaat işçiliği yapan Hakan Aydın ise şu şekilde konuştu:
"Çatışmalar ilk olarak Juba'da başladı. Yaklaşık 2,3 gün sürdü. Resmi rakamlara göre ölenlerin sayısı 500 ama askerler bin civarı olduğunu söylüyor. Çatışmalar daha sonra kuzey bölgeye sıçradı. Şuan hala ne olduğunu tam bilemesek de kuzey bölgelerde bir karışıklık söz konusu. İki taraf da en başından beri "Görüşmelere açığız" dediği halde çatışma devam ediyor. Sanırım en son masaya oturduklarında her şey belli olacak. Olaylar başladığı andan itibaren elçiliğimizle irtibat halindeydik. İngiliz ve Amerikalılar ilk günlerde tahliye edilmişti. Olayların hemen ertesi günü tahliye kararı almışlardı. Ardından bütün Avrupa ve Asya ülkeleri tahliye kararı almaya başladı. O esnada bizim de tahliye olacağımız söylendi. Daha sonra gerekli ayarlamalar yapıldı ve bizi de tahliye ettiler." - ANKARA