Sudan'da Aksa'yla Dayanışma Etkinliği
Sudan'ın başkenti Hartum'da "Mescid-i Aksa'yla Dayanışma Festivali" düzenlendi.
Sudan'ın başkenti Hartum'da "Mescid-i Aksa'yla Dayanışma Festivali" düzenlendi.
Başkent'teki Es-Sahatu'l Hadra Meydanı'nda "Aksa'ya destek ol" sloganıyla düzenlenen festivale, siyasi güçler, dini cemaatler, kanaat önderleri ve bazı sivil toplum kuruluşları katıldı.
Ülkedeki Filistinlileri çatısı altında toplayan "Filistinli Topluluk" temsilcisi Eymen Abdullah, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Murabıt" olarak adlandırılan ve Aksa'da nöbet bekleyen gönüllü muhafızların direnişinin, Filistin'in tamamen özgürleştirilmesine giden yolda büyük bir adım olduğunu söyledi.
Islah el-An (Reform Şimdi) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Osman Rızk da İsrail güçleri tarafından Aksa'nın karşı karşıya kaldığı ihlallerin tehlikesine dikkati çekti.
"Filistin halkı büyük bir hapishanede yaşıyor. Kudüs topraklarının yüzde 96'sı Yahudilerin elinde." diyen Rızk, Sudan halkının İsrail ile normalleşmeye karşı çıktığına dikkati çekerek, hiçbir durumda İsrail ile normalleşmeye gitmeyeceklerini kaydetti.
İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüştü. Olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğü açıklanmıştı.
Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.
Filistinliler, dedektörlerin yerleştirildiği günden beri Mescid-i Aksa'nın kapılarında toplanarak namazlarını burada eda ederken, sık sık İsrail polisinin sert müdahalelerine maruz kalıyordu.
İsrail Güvenlik Kabinesinin aldığı karar üzerine Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki dedektörler 25 Temmuz'da kaldırılmıştı.
Müslümanlar, Kudüs alimlerinin çağrısı üzerine önceki gün ikindi namazı için Harem-i Şerif'e gelmiş ancak İsrail polisi önce Aksa'nın bazı kapılarını açmamıştı. Filistinlilerin yoğun tepkisi üzerine Mescid-i Aksa'nın tüm kapıları açılmış ve on binlerce kişi Harem-i Şerif'e girmişti.
İsrail polisi daha sonra Aksa'nın içinde ve dışındaki Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermilerle müdahale ederek, Aslanlı (Esbat) Kapı dışındaki tüm kapıları kapatmıştı.
Polisin müdahalesinde yüzden fazla Filistinli yaralanmıştı.