Haberler
Biden, ateşkesin yerel saatle 04.00'te yürürlüğe gireceğini açıkladı

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Suda Yetiştirilen Bitkilere Kuraklık Stresi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, Üniversitedeki laboratuarlarda suda yetiştirilen bitkilere kuraklık stresi uygulanarak dayanıklılığını ölçtüklerini söyledi.

Hamurcu, Özel bir kabin içerisinde uyguladıkları deneylerle bitkilerin abiyotik stres şartlarına dayanıklılıkları ile ilgili temel çalışmalar yaptıklarını belirten Hamurcu, bitkilerin kuraklık ve tuza karşı hassasiyetlerini ve bitkinin dayanıklılık mekanizması ile ilgili temel parametreleri ortaya koyduklarını ifade etti. Bu çalışmanın bitkilerin ıslahı için önemli olduğunu kaydeden Hamurcu, bu deneylerin daha sonra yapılacak olan çalışmalara ön adım oluşturduğunu belirtti.

LED IŞIKLAR ALTINDA BİTKİ YETİŞTİRME

Kullandıkları kabini TÜBİTAK desteği ile 50 bin liraya oluşturduklarını da kaydeden Hamurcu, ''Kabin tam kontrollü ve bitkiye en iyi koşulu sağlayan otomatik doldurma ve boşaltma sistemine sahip. Led ışık sistemi kullanılıyor. Isı ve nem oranı kontrol altına tutuluyor ve sular otomatik olarak doldurulup boşaltılıyor.'' dedi.

TÜM YÖNLERİYLE TOPRAKSIZ TARIM

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hamurcu, Hijyenik ve daha lezzetli ürünler yetiştirme imkânının dışında, gübreleme, ilaçlama, aşırı sulama gibi faktörlere gerek duyulmayan topraksız tarımda, başta geleneksel sebzeler olmak üzere hassas tıbbi bitkiler ve yumru kök içermeyen yeşillikler daha sağlıklı yetiştirilebiliyor ve hastalık seviyesi minimum düzeylere indiriliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title