Su Sebillerinde Temizliğe Dikkat
''Kirlenme sonucunda sebillerde bulunan sudaki mikroorganizmalar aktivitesini artabilir.''
Makine Mühendisi Güngör Kaya, evlerde, işyerlerinde, okullarda, kreşlerde, bankalarda, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, askeri tesislerde ve insan yoğunluğunun bulunduğu yerlerde halkın kullanımı için kurulan su sebillerinde periyodik olarak temizlik ve dezenfektasyon işlemi yapılmaması durumunda zamanla bu su sebillerinde insan sağlığına zararlı bakteriler, virüsler ve mikroorganizmalar oluşabileceğine dikkat çekti.
SEBİLLER OZAN GAZI İLE DEZENFEKTE EDİLMELİDİR
Kaya, 'Uzun süre temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmayan su sebillerinde fiziksel ve kimyasal kirlenmeler meydana gelebilir. Bu kirlenme sonucunda sebillerde bulunan sudaki mikroorganizmalar aktivitesini artabilir. Bu durumda insan sağlığını tehlikeye atacak çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması için gerek evlerimizdeki gerekse halka açık alanlarda kullanılan su sebillerin periyodik olarak mekanik temizlikleri yapılmalı bunun hemen sonrasında da en güçlü ve kalıntı bırakmayan dezenfektan olan ozon gazı ile su sebilleri dezenfekte edilmelidir' dedi.
SEBİLLERİN TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMİYOR
Yapılan araştırmalarda Türkiye'deki su sebillerinin temizliğine ve dezenfektasyonuna dikkat edilmediğinin ortaya çıktığını belirten Güngör Kaya, 'Toplum bireylerinin yararlandığı bu su sebilleri, yeterli sağlık koşullarına sahip değilse ondan yararlananların sağlıklarını tehlikeye düşürür. Hayatımızın her kesitinde bir şekilde; evde, hastanede, kuaförde, fabrika yemekhanelerinde ve bankalar gibi daha pek çok yerde kullanılan bu su sebillerinin standartlara uygun temizliğinin sağlanması için gerek yetkililere gerekse vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşmektedir' dedi.
SU SEBİLLERİNİN TEMİZLİĞİNDE KİMYASAL MADDE KULLANILMAMALIDIR
Su sebillerinin temizliğinde kesinlikle deterjan, çamaşır suyu, kir çözücü, kireç çözücü, yağ çözücü gibi kimyasal maddeleri kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Kaya, su sebillerinin kısa aralıklı periyotlarda mutlaka 'Ozonlama Yöntemi' ile temizlenmesi gerektiğini belirtti.
KAYA, AÇIKLAMASININ DEVAMINDA ŞU BİLGİLERE YER VERDİ:
Su sebillerinin temizliği mutlaka ozonlama yöntemi yapılmalıdır. Ozonlama yönetimin yan etkisi yoktur. Uygulandığı miktara bağlı olarak bir süre sonra kendiliğinden yok olup havaya karışır. Ozonlama sistemiyle yapılan temizlikte su sebilinin içerisinde en küçük bir kalıntı, koku, tad, mekanik artık, kimyasal madde kalmaz. Dezenfekte etme oranı kimyasal dezenfektanlara göre 3000 kat fazladır. Doğru oranda kullanıldığında su sebilinizin dostudur; hava alma siboplarının, sıcak su ayıraç tapalarının düzgün çalışmasını, su sebili plastik parçaları üzerindeki tortuları giderir, hatta tortular yüzünden düzgün çalışmayan parçaların normal çalışmasına yardımcı olur. Su sebilinizi mekanik temizlemenin ötesinde tam olarak dezenfekte ettiğinden; sıradan temizliklerden daha sonra hemen tekrarlayabilen, yosunlaşma, spor oluşumu, kist, bakteri ve virüslerin tam olarak yok edilmelerini sağlar. Yeniden oluşmaları daha uzun sürer. Su sebilinizde normal kullanımda zamanla oluşabilen; kötü kokuları, suyun tad değişikliğini engeller.