SU KABAĞI, KADINLAR İÇİN GELİR KAPISI OLDU; DEKORATİF LAMBAYA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
HATAY'ın Samandağ ilçesinde atölyede su kabağını işleyerek dekoratif lambaya dönüştüren kadınlar, hem sanat icra ediyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.
HATAY'ın Samandağ ilçesinde atölyede su kabağını işleyerek dekoratif lambaya dönüştüren kadınlar, hem sanat icra ediyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Geçmiş tarihte genellikle içi boşaltılarak su kabı, yemek kabı, müzik aleti olarak kullanılan kabak bitkisinin meyvesi, kadınların ellerinde sanata dönüşüyor. Fiyatı 150 ile bin TL arasında değişen su kabakları, yurtiçi ve yurtdışından büyük talep görüyor.
Koyunoğlu Mahallesi'ndeki Samandağ Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı 'Su Kabağı Tasarımı Kursu' kadınlar için gelir kapısı oldu. Halk Eğitim Merkezi resim öğretmeni Nedim Yalçınkaya'nın 10 yıl önce açtığı kursa kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Kurs kapsamında, ilçeye bağlı Koyunoğlu Mahallesi'nde açtığı atölyede bu güne kadar yüzlerce kadına su kabağı tasarımını öğreten Yalçınkaya, kursların ücretsiz verildiğini kaydetti.
KADINLARIN GELİR KAPISINA DÖNÜŞTÜ
Su kabağı tasarımı atölyesini 10 yıl önce kurduğunu anlatan Yalçınkaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bu işe ilk başladığımızda amatörce gönüllü bir girişimdi, daha sonra bu işi geliştirdik. Özellikle kadınların bu işte aktif olmasını, kazanç sağlamasını amaçladık. Bu hedefler doğrultusunda işi geliştirdik ve büyüttük. Su kabaklarını, Asi Nehri boyunca uzanan tüm köylerde rahatlıkla temin edebiliyoruz, oralarda doğal olarak yetişiyor. Şu an bu bir gelir kapısına dönüştü ve köy halkı da bunu yetiştirerek geçimini sağlıyor. Bizde o su kabaklarını alıp burada, desenlerle süslüyoruz, şekiller veriyoruz. Su kabakları ile dekoratif objeler, ışıklı ya da ışıksız tasarımlar yapıyoruz. Yaptığımız tasarımları kadınlar ister evlerinde dekoratif olarak kullanıyor, isterlerse pazarlayarak bir gelir kapısı oluşturuyorlar" dedi.
Yalçınkaya, şu an 14 kursiyerin aktif olarak atölyede eğitim gördüğünü ve isteyen herkesin kurstan faydalanabileceğini sözlerine ekledi.
PANDEMİDE MORAL OLDU
Üç yıldır su kabağı tasarımı yaptığını söyleyen Zeynep Selvi (45), pandemi sürecinde de kendilerine moral olduğunu ve hem maddi hem manevi olarak kendilerine katkı sunduğunu ve bütün kadınlara tavsiye ettiğini belirtti. Su kabağı tasarımlarını büyük bir keyifle yaptığını söyleyen Işıl Yalçınkaya (40) da, "Benim için hem bir terapi hem de bir gelir kaynağı oluyor. Bütün kadınlara tavsiye ediyorum, çok güzel, zevkli bir meşgale, severek yapıyorum" dedi.