Su Altı Güzellikleri 3D İle Ekranlara Taşınacak
Türkiye'nin İlk Özel Belgesel Kanalını Kuran Ekip, Sualtı Belgeselini 3d Tekniği ile (üç Boyutlu Olarak) Çekiyor.
Türkiye'nin ilk özel belgesel kanalını kuran ekip, sualtı belgeselini 3D tekniği ile (üç boyutlu olarak) çekiyor.
Türkiye'de bir ilk olan 3D tekniği ile yapılan çekimlerin sualtı bölümleri tamamlandı. 10 kişilik bir ekiple Kaş'a geldiklerini belirten yapımcı Vedat Atasoy, 3D tekniği ile hazırlanan bu belgeselin bu güne kadar Türkiye'de yapılan ilk ciddi çalışma olduğunu belirtti. 'üç boyut belgesele çok yakıştı' diyen Atasoy; 3D tekniğini kullanarak hazırladıkları belgesel serisinin 3. ayağı olarak KaşÆı seçtiklerini anlattı. Atasoy, Kaş ve sualtının bu projenin 3. ayağı olduğunu söyledi. İlk çekimler için seçilen mekan İstanbul Ayasofya Müzesi olurken, serinin ikinci mekÔnı ise Kapadokya oldu.
'HD televizyonlar için evrimse, 3D bir devrim' diyen Atasoy, 3D teknolojisinin çok kısa zamanda, en geç 3-5 yıl içerisinde evlere kadar gireceğini belirtti. '3D hayatımızın her noktasında artık. 3D teknolojisi yönünden dünyadan hiçte geri değiliz, hatta başa baş gidiyoruz diyebiliriz, tamam bizde maddi anlamda sıkıntılar var ama sonuç olarak bizde de çok güzel çalışmalar varö diyen Vedat Atasoy ôbu belgeselin en önemli özelliği %100 Türk malı olmasıö dedi. Belgeselin görüntü yönetmenliğini ve kreatif direktörlüğünü üstlenen Ahmet Sargın'ın 3D çekilebilecek teknikte ki Kamerayı ve bütün ayarlarının yapıldığı bir sistem yarattığını belirtti. Atasoy, '3D çekim tekniğini bizler yabancı bir ekipten öğrendik ve onların kullandığı ekipmanlarda bir takım eksiklikler fark ettik. Bu eksiklikleri nasıl gideririz diyerek yola çıktık ve üretim aşamasına geçtik' dedi. 'Yurt dışından bir yardım almadan yapılan bu yapımla, 3D üretim fikrinin de nasıl yapılacağını aslında ortaya koyabildik. Var olan hazır sistemleri kullanmak yerine bunların aynı standartlarda aynı kalitede üretilebileceğini de göstermiş olduk. Bu projeyi tamamen kendi ürettiğimiz malzemelerle yapıyoruz, bu projedeki herkes bizden; bu çok önemli, bir unsur' dedi.
Belgeselin yönetmenliğini Murat Toy üstlenirken, su altı çekimlerini Sualtı görüntü yönetmeni Engin Aygün yapıyor. 'Bu kadar farklı sonuçlar elde edeceğimizi akıl edemiyordum, daha önce çektiklerim 2 boyutla sınırlıydı, artık 3 boyut ile izleyiciyi olayın içine çekiyorsunuzö diyen Engin Aygün, 'Türkiye'de ilk 3 boyutlu sualtı çekilen bir belgeselin görüntü yönetmenliğini yapıyor olmak yeni çekim tekniklerini geliştirmek ve uygulamak açısından benim için de çok önemliö dedi. Engin Aygün, Türkiye'de ilk 3D çekim yapan sualtı görüntü yönetmeni oldu.
Belgeselin ekran önündeki yüzü ise tanıdık bir isim, Savaş Karakaş. Deneyimli sualtı belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, 3D çekim tekniği ile ilgili olarak, ôŞimdiye kadar yaptığımız bütün çalışmaları 2 boyut olarak çekiyorduk ve seyircilere gösteriyorduk. Seyircilere, ædalmaya hazırsanız suya girin ıslanmaya hazır olunÆ diye sesleniyordum ama bir şeyler eksik kalıyordu, hep ıslanan ve yalnız kalan ben oluyordum. Artık bence seyirciler ıslanmaya gerçekten hazır olsunlar. Benimle birlikte dalacaklar hemen yanı başımda olacaklar' dedi.