Strazburg'da Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi Konuşuldu
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, mevcut anayasanın bugünün Türkiyesinin ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirterek, yeni anayasayı toplumsal sözleşmeye dönüştürmek istediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, mevcut anayasanın bugünün Türkiyesinin ihtiyaçlarına cevap veremediğini belirterek, yeni anayasayı toplumsal sözleşmeye dönüştürmek istediklerini söyledi.
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Strazburg Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta konuşan Yaşar, başkanlık sistemi ve yeni anayasa konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Başkanlık meselesini bir sistem meselesi olarak değil, bir yönetim şekli meselesi" olarak gördüklerini söyleyen Yaşar, anayasa yapım sürecini de "sivilleştirmek" istediklerini dile getirdi.
Akademik çalışma amacıyla yıllar önce Fransa'da bulunduğunu ve o dönemde Jacques Chirac'ın Cumhurbaşkanı seçilme sürecini yakından takip ettiğini kaydeden Yaşar, hali hazırdaki sistemin yol açtığı olumsuzluklara örnek olarak "Yürütme organının yeterince bağımsız olmamasını" ve "35'e yakın devlet bakanının görev yaptığı dönemlerin bulunmasını" gösterdi.
Yeni anayasanın mutlaka referanduma götürüleceğini de kaydeden Yaşar, "Yeni anayasayı bir toplum sözleşmesine dönüştürmek istiyoruz." diye konuştu.
Başkanlık sisteminin "kendiliğinden ortaya çıkan bir durum" olduğunun altını çizen Yaşar, "Halkımız parlamentoyu ve Cumhurbaşkanı'nı artık kendisi seçiyor, bu durumdan geriye dönülemez. Bu durum doğal olarak başkanlık sistemini gündeme getiriyor. Gerekli hukuki ve mantıki temeli sunuyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de değişik dönemlerde anayasalar hazırlandığını ve mevcut anayasanın bugünün Türkiyesinin ihtiyaçlarına "cevap vermediğini" belirten Yaşar, "halk için düzen, toplum için özgürlük getiren bir anayasaya" ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Anayasanın değiştirilemez maddelerinde de değişikliklerin olacağını söyleyen Yaşar, Almanya ve Fransa anayasalarından örnekler verdi. Yaşar, "Yanlışları düzeltmek istiyoruz. 'Hukuka saygılı' kısmını 'Hukuka bağlı' olarak, devletin 'dilinin Türkçe olduğu' kısmını, devletin 'resmi dili Türkçe' olarak değiştirmek istiyoruz. Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak yer almasını istiyoruz." ifadesini kullandı.