Spd'de İsyan Hazırlığı
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Almanya'da en köklü partidir.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Almanya'da en köklü partidir. Şu andaki SPD'nin temeli 1863 yılında Genel Alman İşçi Dernekleri (ADAV) ile atıldı. 1869 yılında Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SDAP), 1890 yılında da Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) adını aldı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti'nde SPD yıllarca ana muhalefet partisi olarak kaldı.
1966-1969 yılları arasında CDU/CSU ile Büyük Koalisyon Hükümeti'ni kurarak iktidara ortak oldu. 1969-1982 yılları arasında da Hür Demokrat Parti (FDP) ile ortaklık ederek Willy Brandt ve Helmut Schmidt'in başbakanlığında Almanya'nın politikasına yön verdi.
FDP'nin cephe değiştirmesi ile SPD, 1982- 1998 yılları arasında iktidar yüzü görmedi. Gerdhard Schröder, yanına Yeşiller'i de alarak 1998 yılında SPD'yi yeniden iktidara taşıdı.
Ancak bu ortaklık 2005 yılında sona erdi. ve Almanya'da Angela Merkel dönemi başladı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi'ni (CSU) yanına alarak 2005-2009 yılları arasında SPD ile 2009- 2013 yılları arasında da FDP ile ortaklık etti.
2013 yılından beri yine Merkel başbakanlığındaki CDU/CSU-SPD koalisyonu iktidardadır. Böyle bir ortaklıkta SPD'nin işi hiç de kolay değildir.
Çünkü 2013 yılındaki genel seçimlerde CDU/ CSU kanadı toplam oyların yüzde 41.5'ini alırken SPD yüzde 25.7'de kalmıştır.
Her ne kadar SPD bu yasama döneminde asgari ücretin yükseltilmesi, 45 yıl çalışanların ücret kaybı olmadan 63 yaşında erken emekli olabilmelerini CDU/ CSU'ya kabul ettirmişse de, yeni taleplerini hayata geçirme şansı yok denecek kadar azdır. Hatta yoktur...
Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamaları SPD'de bir çöküş yaşandığını göstermektedir.
Almanya'da bu hafta sonu genel seçim olsa, SPD'nin toplam oyların ancak yüzde 20'sini alacağından hareket edilmektedir.
Nitekim SPD'nin üye sayısı kaybı da bunun bir göstergesidir. 1949 yılında 750 bin üyesi olan ve üye sayısı 1977 yılında bir milyonu aşan SPD'nin şu anda 445 bin üyesi bulunmaktadır.
Buna rağmen SPD hala Almanya'daki köklü partiler arasında en fazla üyesi olan partidir. CDU'nun 44 bin, CSU'nun 144 bin, Yeşiller'in 59 bin, Sol Parti'nin 59 bin, FDP'nin 54 bin üyesi vardır.
Son yıllarda Eura'ya, sığınmacılara ve Müslümanlara karşı bir politikayla ortaya çıkan sağ popülist Almanya İçin Alternatif'in (AfD) üye sayısı 20 bin civarındadır. Evet, SPD hala en fazla üyesi olan partidir. Ama taban SPD'ye güveni kaybetmek üzeredir.
Bir zamanların işçi partisi SPD, zamanla halk partisi olmuştur. Ama SPD son yıllarda halkın desteğini büyük ölçüde kaybetmeye başlamıştır. İşte SPD bugünlerde yeniden halk partisi olmanın yollarını aramaktadır.
Özgürlük, adalet, dayanışma ilkelerine sahip çıkarak bir zamanlar orta sınıfın da desteğini alan SPD, yeni stratejiler için harekete geçti.
Önceki gün SPD genel merkezi Willy Brandt Evi'nde Değerler Konferansı Adalet adı altında düzenlenen etkinlikte partinin eski temel değeri adalet yine ön plana çıkarıldı.
Hem de tam SPD lideri Sigmar Gabriel'in istifa edeceği yönündeki söylentilerin yoğunlaştığı bir günde.
Gabriel, istifa söylentilerine saçma değerlendirmesinde bulundu. Ama parti tabanından "Gabriel istifa" diye sesler yükselmeye başladı. Yani bir yerde isyan hazırlığı. Belki isyan bayrağını açanlar kazanacaktır. Ama böyle bir gelişme, SPD'nin çöküşünü hızlandıracaktır.