Haberler

Soylu: "Celal Şengör, Avrupa Tarihi'ni Osmanlı Tarihi'ne Tercih Edecek Kadar Profesördür"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmacı yazar Metin Soylu, Prof. Dr. Celal Şengör’ün Kanuni Sultan Süleyman hakkındaki skandal sözlerini sert bir dille eleştirerek “Sayın Şengör’ün Osmanlı Tarihi’ne saygısı yok. Siz hiç Prof.

Araştırmacı yazar Metin Soylu, Prof. Dr. Celal Şengör'ün Kanuni Sultan Süleyman hakkındaki skandal sözlerini sert bir dille eleştirerek "Sayın Şengör'ün Osmanlı Tarihi'ne saygısı yok. Siz hiç Prof. Şengör'ün Avrupa Tarihi'nden, bir krala ya da Kristof Kolomb'a hakaret ettiğini duydunuz mu? Ben hiç duymadım. Çünkü Celal Şengör Avrupa Tarihi'ni Osmanlı Tarihi'ne tercih edecek kadar profesördür." dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması kitabın tanıtım toplantısında, "Osmanlı İmparatorluğu'na altın çağını yaşatan Padişah" olarak bilinen ve Avrupalıların "Muhteşem Süleyman" olarak adlandırdığı Kanuni Sultan Süleyman'a hakaret etti. Şengör'ün " Piri Reis'in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır. Fatih zamanında Piri Reis olaydı inanır mısınız bugün bizim sömürge imparatorluğumuz vardı. Çok samimi söylüyorum bugün biz Amerika'ya falan gitmiştik." sözlerine araştırmacı yazar Metin Soylu'dan cevap geldi.

Soylu, Prof. Dr. Şengör'ün en büyük talihsizliğinin geçmişte olduğu gibi bugün de tarihi doğru düzgün araştırmayarak kulaktan dolma bilgilerle açıklama yaptığını belirterek "Sayın Şengör'ün 'profesör' olması tarihçi olduğu anlamına gelmez. Ne demiş ünlü tarihçi Ahmet Cevdet Paşa: 'Tarih bilmeyen diplomat, pusuladan anlamayan kaptana benzer, her ikisinde de karaya oturma tehlikesi, kaçınılmaz sonuçtur." diye konuştu.

17 yıldır Piri Reis ve haritası hakkında araştırmalar yapan ve "Piri Reis Haritası'nın Şifresi" adlı kitabıyla kamuoyunu aydınlatan araştırmacı yazar Metin Soylu, Prof. Dr. Celal Şengör'ün sözlerine ilişkin değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Sayın Şengör'ün Osmanlı Tarihi'ne saygısı yok. Siz hiç Prof. Şengör'ün Avrupa Tarihi'nden, bir krala ya da Kristof Kolomb'a hakaret ettiğini duydunuz mu? Ben hiç duymadım. Çünkü Celal Şengör Avrupa Tarihi'ni Osmanlı Tarihi'ne tercih edecek kadar profesördür. Öncelikle Piri Reis tarihte dört büyük padişah döneminde yaşamıştır. Bu süreç Fatih Sultan Mehmet ile başlar, II. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim ile devam eder ve Kanuni Sultan Süleyman ile son bulur. Yani Piri Reis, Fatih Sultan Mehmet döneminde amcası Kemal Reis ile birlikte fiziksel olarak vardır. Ayrıca her tarihi olay o dönemin koşullarına göre değerlendirilmelidir. 1492 yılında Kristof Kolomb'un 'PİNTA' adlı gemisinde Amerika'nın Keşfi'ne ilişkin Piri Reis'in amcası Kemal Reis'in istihbarat subayı Rodrigo de Triana'nın izini görmeniz mümkündür. Yani 'Yeni Kıtadan' Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın bilgileri vardır. Hatta Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği ünlü Amerika haritası üzerinde de her şey şifreli olarak yazmaktadır. Amerika'yı ilk keşfeden İspanyol asıllı Osmanlı istihbarat subayı Rodrigo de Triana'dır."

Kitab-ı Bahriye'nin ilk sayfasında Kanuni'nin izi!

1525 yılında yine Piri Reis tarafından kaleme alınan Kitab-ı Bahriye'nin ilk sayfasının Kanuni Sultan Süleyman'a ithaf edildiğini anlatan Soylu, o metinde yazanları şöyle aktardı:

"… Özellikle, güneş gibi parıldayan ve ay ışığı gibi ışıldayan, Arap ve Acem Sultanları'nın sultanı ve Allah'ın yeryüzündeki gölgesi olan Sultan Bayezid (II.) Han'ın oğlu, Sultan Selim (I.) Han'ın oğlu Sultan Süleyman (Kanuni) Han ki, Yüce Allah özellikle kendisinden inayetini esirgemesin. Devletini güçlendirsin. Ona zaferler versin, dünyanın yıkılacağı kıyamet gününe kadar oğullarına ömür ve kuvvetler bahşeylesin. Amin" ('Kitab-I Bahriye, Cilt-1, Sayfa: 37-39)

Soylu, tarihi olayların dönemin koşullarına göre değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Piri Reis, kaleme aldığı bu önemli kaynak kitabı Padişah Kanuni Sultan Süleyman'a hediye etmiştir. ve Kanuni tarafından ödüllendirilmiştir. Kanuni, Piri Reis'in bilim adamı kimliğine her zaman değer vermiştir. Eğer mesele Piri Reis'in idamı ise bu konu o dönemin koşullarına göre yorumlanmalıdır. Çünkü Piri Reis'in son seferi Hürmüz'de ne yazık ki Basra Beylerbeyi Kubad Paşa ve Mısır Valisi Mehmet Paşa'nın iftiraları sonucunda idam fermanı hazırlatılmıştır. Sayın Şengör şunu unutmasın, eğer Kanuni Sultan Süleyman'ın elinde bir cep telefonu olsaydı Piri Reis'i mutlaka arayıp gerçekleri ondan öğrenirdi. Ancak Piri Reis, daha İstanbul'a varamadan Mısır'da idam edilmiştir." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close