Haberler

Soykırım Mağduru Srebrenitsa'ya Tika'dan Tarım Desteği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(TİKA), Bosna-Hersek'in kalkınmasına destek amacıyla başlattığı "Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi" kapsamında, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından soykırımın işlendiği Srebrenitsa'da topraklarına geri dönen 287 aileye tarla ve bahçe...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı

(TİKA), Bosna-Hersek'in kalkınmasına destek amacıyla başlattığı "Doğu Bosna Tarımsal Kalkınma Projesi" kapsamında, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından soykırımın işlendiği Srebrenitsa'da topraklarına geri dönen 287 aileye tarla ve bahçe tohumu dağıttı.

TİKA Saraybosna Koordinatörlüğü, "Doğu Bosna'da Tarımsal Kalkınma Projesi"ne ilk olarak, Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak'ın katledildiği Srebrenitsa'dan başladı. Soykırıma maruz kalan Srebrenitsa başta olmak üzere, Doğu Bosna'daki Bratunac, Zvornik, Miliçi, Vlasenica, Rogatica, Vişegrad, Han Pijesak ve Jepa kentlerinde, savaş sırasında yerlerinden edilen ve sonrasında geri dönen toplam 287 aileye, tarımsal destek olarak 23 çeşit tarla ve bahçe tohumu ücretsiz verildi.

Sreberenitsa'daki tohum dağıtımına, TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç ve dernek üyeleri de katıldı.

Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA'nın Bosna-Hersek'te 18 yıldır proje faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Kamuoyunun TİKA'yı çoğunlukla tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonuyla tanıdığına işaret eden Oruç, kurumun aynı zamanda gelir getirici, kalkınmaya yönelik projeler de ürettiğini vurguladı, bu kapsamda Doğu Bosna'da Tarımsal Kalkınma Projesi'ni de bugün itibarıyla başlattıklarını bildirdi.

Zülküf Oruç, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın sonuçlarını en ağır biçimde hisseden bölgelerden biri olan Doğu Bosna'nın aynı zamanda Bosna-Hersek'in geri kalmış bölgelerden de biri olduğunu kaydetti.

Projenin iki ayağı olduğunu, ilk etapta, savaş sırasında terk ettikleri topraklara geri dönen 287 aileye tohumu dağıtımı planlandığını, 23 çeşit tarla ve bahçe bitkilerinden oluşan tohumu bugün dağıttıklarını anlatan Oruç,

"Topraklarına geri dönen ailelerin ekonomik açıdan güçlendirilmesine katkı yapmayı hedefliyoruz" dedi. Oruç, bu projede Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği ile işbirliği yaptıklarını belirtti.

-Sınırlı sayıda traktör dağıtılacak-

Projenin ikinci etabının da nisan ayı içerisinde gerçekleştirileceğini ifade eden Oruç, bu projenin daha çok tarımsal mekanizmaya yönelik olacağını, projenin ikinci kısmında Srebrenitsa Belediyesi ve bölgenin tarım birlikleriyle işbirliği yapacaklarını söyledi. Oruç, proje kapsamında sınırlı sayıda traktör, meyve ve sebze kurutma makinaları dağıtımının öngörüldüğünü, TİKA'nın bu anlamdaki projelerinin bölgede devam edeceğini vurguladı.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç de TİKA'ya, Türkiye hükümetine ve Bosna-Hersek'te topraklarına geri dönen insanlara yardım eden tüm insanlara teşekkür etti.

Başkanı olduğu derneğin şimdiye kadar birçok projeye öncülük yaptığını dile getiren Subaşiç, "Çok proje yaptık. Fakat bu proje çok önemli. Çünkü geçen sene buralarda çok kuraklık vardı. İnsanlar burada geçimini tarımdan sağlıyor" dedi.

Burada yaşayan insanların TİKA gibi kurumların yardımı olmadan geçinemeyeceklerini söyleyen Subaşiç, "Buradaki insanların topraklarına geri dönemleri de çok önemli. Onlar burada, savaşta ölenleri ve ülkemiz Bosna-Hersek'i koruyacaklar" diye konuştu. - SREBRENİTSA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close