Soykırım İddiasına Önemli Bir Darbe Daha İndi
"Ermeni soykırımı" iddialarını çürüten bir belge daha tarihin tozlu rafları arasından gün ışığına çıktı.
"Ermeni soykırımı" iddialarını çürüten bir belge daha tarihin tozlu rafları arasından gün ışığına çıktı. İngiltere Kraliyet Başsavcısı Woods'un 1919-1921 yılları arasındaki "Ermeni Kırımı" soruşturmasında verdiği takipsizlik kararı TBMM eski Başkanvekili, Gazete-Yazar Uluç Gürkan'ın kaleme aldığı bir kitabın konusu oldu.
Araştırmacı Yazar Uluç Gürkan, bu tarihi kararın belgesine Kaynak Yayınları'ndan çıkan "Malta Yargılaması" kitabında yer verdi. Kitapta yer alan belge ve bilgilere göre Birinci Dünya Savaşı sonunda İstanbul'u işgal eden İngiltere İttihat ve Terakki Fırkası'nın önemli isimlerini toplayıp Malta'ya gönderdi. Bu sürgünün nedenlerinden biri de uluslararası bir mahkeme kurup "Ermeni soykırımı" yapıldığını iddiasını kanıtlamak idi. Uluç Gürkan bu kitabında Türkler aleyhine delil bulunamadığını ortaya koydu.
-KRALİYET BAŞSAVCISI TEHCİRİN DUMANI TÜTERKEN SOYKIRIM KANITI BULAMADI-
İngiliz Kraliyet Başsavcısı Woods; Osmanlı, İngiltere, Amerika, Mısır ve Irak arşivlerini iki yıl boyunca araştırdı, ancak soykırım yapıldığını kanıtlayacak hiçbir kanıta ulaşılamadı. İki yılın sonunda Kraliyet Başsavcısı 29 Temmuz 1921'de takipsizlik kararı verdi. Tehcirden sadece birkaç yıl geçmesine karşın kanıt bulunamaması tarihçiler açısından dikkat çekici bulundu. Uluç Gürkan'ın ortaya çıkardığı İngiliz Kraliyet Başsavcılığı belgesinde şöyle denildi:
"Şu ana kadar, tutuklular aleyhine yapılmış olan suçlamaların doğruluğuna tanıklık yapabilecek hiçbir kişiden ifade alınamamıştır. (...) Sanıkların aleyhindeki suçlamaların bir Adliye Mahkemesi tarafından yeterli hukuki kanıt olarak kabul edilmesi olanaksız görülmektedir."
-GÜRKAN: "TEHCİRİN AMACI ERMENİLERİ YOK ETMEK DEĞİLDİ"-
Kitapta, Türklere hukuki dava açtıramayan İngiliz yönetiminin, Başsavcı'ya siyasi dava açması için baskı uyguladığı anlatılıyor. Ancak bu baskı da başarıya ulaşamıyor.
Uluç Gürkan, bu belgenin, soykırım yalanını ortaya koyan önemli bir hukuki ve tarihi belge olduğuna dikkat çekerken şu açıklamayı yaptı:
"Malta Yargılaması "Ermeni soykırım' iddialarını her yönüyle boşa çıkarmaktadır. 1915 Tehcirinin Ermenileri yok etmek kastıyla yapılmadığını ortaya koymakta, dönemin İttihatçı Osmanlı Hükümeti'ne ve yöneticilerine, ölümler dâhil bu gerekçeyle herhangi bir suçlamada bulunulamayacağını belgelemektedir. Malta Yargılamasının hukuki sonuçlarının ne olacağını en iyi okuyan "soykırım' lobisidir. Malta'nın bir sürgün değil, yargılama olduğunun ortaya çıkmasının "Ermeni soykırımı' iddiası için "sonun başlangıcı' olmasının kaçınılmazlığını görmekte ve bundan korkmaktadır."
Araştırmacı Yazar Uluç Gürkan, Türkiye'nin elinin bu kararla daha güçlendiğini ifade etti.