Haberler

"SotCA Gayrimenkul Sektörüne Moral ve Motivasyon Veriyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren Sign of the City Awards (SotCA) jürisi, sektörün geleceğini düzenlenen basın toplantısıyla masaya yatırdı.

Jüri üyeleri, 5. yılında hazırlıklarına devam eden yarışmanın sektöre kazandırdıkları ve yeniliklerinin yanı sıra kentsel yaşam kalitesi ve kentsel projelerin gelecekte Türkiye'de nasıl şekilleneceğini de yorumladı.

Hürriyet'in öncülüğünde bu yıl 5.'si gerçekleşecek olan Sign of the City Awards (SOTCA) gayrimenkul yarışması için geri sayım başladı. Gayrimenkul dünyasının profesyonellerden oluşan SotCA jürisi ve akademisyenler, Divan Oteli'nde gerçekleştirilen basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıya SotCA jüri eş başkanı Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk'un yanı sıra ve jüri üyelerinden; JLL Ülke Başkanı Avi Alkaş, KONUTDER Başkanı Altan Elmas, Mimar MDS Ayşe Hasol Erktin, Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, FORUM İstanbul 2023 Düşünce Platformu İcra Kurulu Başkanı Haluk Sur, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ve onur konuğu olarak sektörün önde gelen isimlerinden Doğan Hasol ile Aykut Mutlu katıldı. Katılımcılar yarışmanın 5 yıl içerisinde kat ettiği yolu, sektördeki gelişmeler eşliğinde yorumladı.

Ev sahipliğini Hürriyet'in yaptığı buluşmada Hürriyet Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz, "SotCA'nın uzun soluklu bir proje olduğundan bahsederek Sign of the City Awards'a 5 yıl önce başladığımızda bu ödül törenini gelenekselleştireceğimizin sözünü vermiştik. Bu sözü tuttuğumuz üstelik her geçen yıl kapsadığı alanı genişleterek hayata geçirdiğimiz için mutluyuz. Tüm Türkiye'ye ulaşmaya çalışıyoruz. 3 Eylül'de de Kıbrıs'ta da sektörü buluşturmak adına SotCA sergisinin de yer alacağı ev oradaki sektör temsilcileri iş adamlarıyla bir araya geleceğimiz bir buluşma düzenleyeceğiz" dedi.

World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan ile jüri eş başkanlığı görevini sürdüren Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk, ödül töreninin 5 yıl boyunca İstanbul'dan başlayıp sırasıyla Anadolu'da ve Kıbrıs'ta dalgalanarak büyüdüğünden bahsetti. Konuk, "Artık projeler değil, kentler yarışıyor. SotCA bu yarışın sadece üretmek değil, yenilikleri de sunmak olduğunu tüm sektöre anlatmıştır. Yarışma 5 yıl boyunca kendi içinde gelişerek kente yansıdı. 21.yüzyıl kentlerin yüzyılı ve kentlerin projelerle, kendini küresel ortama sundukları bir dönem. Bu kapsamda kentsel yaşam kalitesi ve kentsel projeler yarışı uluslararası boyutta önem kazanıyor. SotCA bunun en iyi örneği" şeklinde konuştu. Konuk, "Özellikle İstanbul dışı projelerin çekiciliği, kalitesi ve fazlalığı bizi her yıl heyecanlandırıyor. Kentsel dönüşüm konusunda verimli tartışmaların yapıldığı ve her yıl için yeni görüşlerin ortaya çıktığı bir jüri platformumuz var" diye sözlerine devam etti.

JLL Ülke Başkanı Avi Alkaş, "Sektörde kalite çıtasının yükseltilmesi, teşvik unsurunun özel sektör, kamu sektörüne yansıması ve belediyeler açısından bu yönde duyarlılık sağlanması SotCA'nın sektöre en büyük kazanımlara arasında" dedi. Alkaş, "Proje sunum dosyalarının özlü, yeterli açıklıkta ve jüri değerlendirmesine yardımcı olabilecek içerikte hazırlanması faydalı olacaktır. Projelerin pazarlamadan ziyade teknik özelliklerinin vurgulanması, niçin ödüle layık olacağının vurgulanması yarışmaya başvuru yapacak markalar adına önerilerim arasında" yarışmaya başvuruda bulunacak marka ve projelere önerilerde bulundu.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Sektörde farkındalık oluşturmaya çalışmak önemli. Bundan 5 yıl önce sektördeki bu eksikliği bugün SotCA dolduruyor" diyerek yarışmanın öneminden bahsetti. Elmas, "Türkiye'de gayrimenkul sektörü bildiğiniz gibi lokomotif sektörlerden biri. Dünya standartları ile eş değer taşıyan sektörde konut satışlarıyla ilgili önemli rakamlar elde ettik. 2018 yılında konut satışları, bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında arttı" diyerek sektörü yorumladı.

FORUM İstanbul 2023 Düşünce Platformu İcra Kurulu Başkanı Haluk Sur, "İyi ve güzel yapılan projelerin ödüllendirilmesi daha başarılı işlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle SotCA'nın sektör için önemi büyük. Marifet de iltifata dahildir. SotCA'nın temel unsurlarından biri kentlerin özelliklerini ve hayata kattıklarına yön vermesi. Biz tabiata ne kadar doğru davranırsak bu medeniyetimizin bir parçası olur" şeklinde konuştu.

ULI Türkiye Başkanı Zafer Baysal, yarışma ve sektörle ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: "Türk müteahhitlik ve mimarlık firmalarının yurt içi projeleri kadar yurt dışı projeleriyle de seslerini duyuruyor ve varlıklarını sürdürüyor. Yarışmada aday projelerin çeşitlilik, nitelik ve niceliklerinden ülkemiz adına büyük bir gurur duyuyoruz. Ödüllerle teşvik edilmenin maddi, manevi ve ticari geri dönüşler ile motivasyonlarında yaptığı olumlu etki tüm inşaat ve gayrimenkul sektörünü dünyadaki en iyi uygulamalara yakınsıyor, hatta çoğu zaman da ötesine taşıyor. Zaten Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alan uluslararası müteahhitlik hizmetleri sektörümüz de bu haklı özgüvenin, yoğun çalışmanın ve tartışılmaz başarıların en açık tezahürüdür."

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, "Sadece gayrimenkul sektöründe değil aynı zamanda konut inşaat sektörüne de alt yapı malzeme veren sanayii grubuyuz. Bu nedenle de SotCA içinde bu kimliğimizle yer almak bizim için önemli. Çünkü SotCA içinde yer alan projeleri değerlendirirken yapı ve malzemelerin kalitesi konusunda jüriye farklı bakış açısı sağlayabiliyoruz. Ortak platformda fikir birliği ile önemli ve motive eden bir çalışmayı hayata geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "SotCA Öncelikle sektör içerisindeki algısıyla önemli bir boşluğu dolduruyor ve değerli bir platform olarak görülüyor. Küreselleşen dünyada sektörün ileri gelenleri projelerinin kendileriyle birlikte kentin de gelişimine katkı göstermesi gerektiğinin farkında. Bugün artık şehirlerin markalaştığını görüyoruz. Bu marka değerine katkı sağlamak, sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak, toplumsal çıkarları gözetmek artık her projenin öncelikli görevleri arasında. Ödüller hep daha iyisinin başarılması konusunda insanları teşvik eder. Sign of the City Awards da firmaların bu doğrultuda yol almasında değerli bir kılavuz olarak görülüyor." sözleriyle yarışmanın sektördeki değerini anlattı.

GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici, "SotCA ile bir kimlik oluştu. Hem sektör çalışanı hem STK üyesi olarak yarışmayla ilgili duyduklarım beni çok mutlu ediyor. SotCA sektöre moral veriyor, renk katıyor ve daha iyiye motive ediyor" dedi.

Sektörün önde gelen akademisyenlerinden Yüksek Mühendis, Mimar Doğan Hasol, "Doğru kentsel tasarımla geleceği tasarlarsınız ve tasarımda insan faktörünü yok sayamazsınız. Kentsel tasarım şehir boyutunda mimarlıktır. Doğru planlama, doğu kentsel tasarım, doğru ve tamamlayıcı projelerin hayata geçmesini sağlayan her organizasyona desteğimiz büyük" dedi.

Yüksek Mühendis, Mimar Aykut Mutlu ise "SotCA 5 yıl önce güzel bir başlangıç yaptı ve kendini geliştirerek yoluna devam ediyor. Yapılaşma, çevre kalitesi ve uygarlık seviyemizi gelecekte gayrimenkul sektörü şekillendirecek." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title